söndag 29 januari 2012

2001 Castello di Brolio

Castello di Brolio är bekant för alla svenskar. Ofta hyllad av press och konsumenter. Jag minns själv årgång 1999 som en ögonöppnare för vad Chianti är. De senaste åren har min gom svängt och min förälskelse hade svalnat. Förra året fick jag prova Ricasoli´s nya topp sangiovese, Colledilá, och blev blixt förälskad. På onsdag släpps 08:an av Colledilá och jag är sjukt nyfiken på hur den ska vara.

Så igår fick jag möjligheten att prova 01:an av CdB. och jag gillade vad jag hade i glaset. Doften var så där läckert funky, med drag av vått läder, blöta höstlöv och svamp. Frukten var mörk och fullt mogen, fylld med söta bigarråer, plommon och choklad. Sånt här kan jag sniffa på hela kvällen, tack. I munnen är vinet moget men fortfarande stramt och med torra tanniner. Återigen har vi läder, animaliskt och choklad. Nu har möjligtvis bigarråerna byts ut till mörka körsbär, det kanske är syran i vinet som får mig att vända mot körsbären. I smaken finns också lite kryddor i form av kanel, muskot och nejlikor. Fyllig och en ren fröjd att dricka. Mogen sangiovese när den är som bäst.

SB : 81523, Tillf slut lev.
Pris : 349:-

5 kommentarer:

Gôut sa...

Kul att höra att 01an verkar ha mognat snyggt. Jag har ett par 03or och 04or som jag inte vågar hoppas särskilt mycket på, utifrån hur de har uppfört sig hittils. Men nu tändes hoppet igen. Tack för det!

Micke sa...

Jag blev själv förvånad. Hur din 03:a blir pga det varma året vet jag inte, men 04:an hyser jag stort hopp för. Framtiden lär utvisa :-) Åter igen en post som jag ser fram emot att läsa.
VH

Anonym sa...

03 drack vi i magnum för ca 2 år sedan och den var blandt det års bästa, så 03 i 75cl ville jag dricka upp i år. 04 i 75cl drack vi i fredags och den var eksakt så bra som man kunna hoppas på inte så bra som 01 i motsvarande ålder, men fortfarande väldigt bra. Jag kommar att dricka upp resterande 04'or under 2012/2013.
/dansken

Benny sa...

01:an knäckte! :)

Micke sa...

Benny, visst gjorde den. Kul att du kom förbi.
VH