onsdag 1 februari 2012

2006 Giaconda Pinot Noir

Då och då får man uppleva stora viner. Det här är ett sånt vin för mig. Giaconda är en växande stjärna från Down Under, som jag läst att det östs beröm över de senaste åren.

Doften är djup och komplex. Vackert mogna jordgubbar och störtskön undervegetation. Det söta i doften avtecknar sig i söta kryddor och söt piptobak. Det syrliga i doften blir till apelsinsyror. Munkänslan är sensuell och frisk på en gång. Mogna jordgubbar, rött skinn och asiatiska kryddor. Här är också något gult i smaken, som närmast påminner om apelsiner och sharon. Här finns en "burgundisk"-mineralitet, men också en värme i smaken från den heta aussie-solen. Ett långt snyggt avslut med en uppfriskande munkänsla.

Ibland ler gudarna mot en. Det här Smakabra!!

SB: ej tillgänglig
Pris: 745:-

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Kul den var så bra. Jag har provat deras Chard, och tyckte den var galet ekad, och även deras Shiraz som jag tycke var riktigt bra. Hade nog bara otur med min Chardonnay, för de gör riktigt bra grejer.

Winepunker sa...

Jag har en del erfarenhet av Giaconda, främst Warner Vineyard & de vita (Estate Chardonnay & Nantua Les Deux), absolut strålande viner med mycket känsligt handlag, speciellt Warner är en 'Côte-Rôtie med extra ooumph' liksom.
Visst är de vita fatatde men knappast mer än en medelviktad Bourgogne Grand Cru, det finns någon årgång där det slog lite snett men oftast är faten bara snygga och väl integrerade.
Pinot Noir tycker jag Rick lyckas lite sämre med, jag har bara provat en årgång tyvärr, Nantua 2004, som inte levererade på samma nivå som övriga viner brukar. Den var god & snygg men saknade lite skärpa och exakthet, den var aningen besynnerligt bakad i stilen utan Giacondas vanliga fräschör.
Man får väl försöka igen med andra årgångar misstänker jag...

Martin sa...

Hej Micke,

Hör gärna av dig till mig om du vill prova några bättre sydfrassar nästa vecka i Sthlm. martin[at]caviste[punkt]se

Cheers!

Micke sa...

Ulrik, i min smakreferens var det här riktigt bra. Jag har inte provat deras Chardonnay, men tackar inte nej om tillfälle skulle uppstå :-)

Punkarn, det här kan du bättre än jag, men om du provar 06:an av pinon någon gång så läser jag ditt tycke med nyfikenhet :-)

Martin, tack men gärna en annan gång. Feb är fullspäckad i dagsläget. Tack igen :-)