söndag 21 augusti 2011

2009 Le Volte

Jag provade 08:an i våras och tyckte faktiskt om den. På rekommendation skulle det ha varit 09:an och jag lovade att återkomma med ett smakprov så fort tillfälle skulle ges. Nu när både Svenssonsmakaren och JC:s Vintankar hunnit med och provat 09:an och tyckte någorlunda bra om den, så tog min nyfikenhet överhand och jag rusade ut och köpte på mig några flaskor.

Det är väl vida känt att Le Volte är ett av Ornellaia´s instegsvin, med en mix av 51% sangiovese, 34% merlot och 15% cabernet sauvignon.

Vinets doft är riktigt god tycker jag. Så där lite snygg med fina toner av ceder och en proffsig fatbehandling. Tonerna går åt det mörka hållet, men jag kan inte låta bli och tänka på små söta bär. Jag upplever också att det är något blommigt över doften. I min värld har doften både charm och lite djup. I munnen är vinets elegant och snyggt med en känlsa av silke. Jag tycker inte att tanninerna är för robusta i kväll, utan dom ger en snygg hållning till vinet. Precis som i doften så känns faten proffsigt använt. Tonen går åt mörka körsbär och lite choklad. Avslutet är helt ok och lockar till en klunk till.

Jag gillar det här vinet. Låt gå för att det säkert finns massor med annat i samma prisläge som är bättre. Låt gå för att det kanske är lite "tråkigt" att den är så tillgänglig på SB. Just ikväll så är det riktigt gott.

SB : 32472
Pris : 159:-

9 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Jo man tackar, jag känner igen både vin och tankar kring det..

08 vs 09??? ;)

Mvh David

Haha roligt också att du sprang iväg och köpte flera flaskor..

Micke sa...

Jag tycker 09:an var klart bättre. Jo, jag droppa ner några flaskor i jordkällarn. Jag tror och hoppas att den kan bli riktigt trevlig om en 3-5 år. Har du också lagt undan? Isåfall kan vi väl prova igen hösten 2014?

Svenssonsmakaren sa...

Haha, ja så får det bli. Jc trodde att det skulle visa sig utveckling efter ca 1-2. Får helt enkelt stoppa ner, minst tre, så att vi kan testa :)

Micke sa...

It's a deal. :-)
Jag e på !
Hahaha

Gôut sa...

Mitt tips är att inte stoppa undan för många flaskor för långt in i källaren. Jag provade 1998 mot 2008 och den äldre hade fortfarande umgdomens bläckiga frukt och bara ett rackarns benigt skelett under kavajen.
Jag vet inte om det är överextraktion och/eller kallmaceration av Sangiovese som gör att det inte åldras som man hoppas. Le Volte är inte den enda moderna Toskanare som har gjort mig besviken på senare år.
Fram till 1997 var Le Volte Cabernetdominerat och jag drack min sista -97:a ifjol med välbehag.

Vintankar sa...

Jag köpte bara en flaska för att testa. Jag ser att det finns gått om dom, så det få bli ett par till.
Då kan även jag delta i testet 2014.
Om man får vara så fräck att man knör sig in i detta celebra sällskap.

Svenssonsmakaren sa...

Ne, får bli två till Gout så får vi ta ett test om 1 år och ett om 3 år.

Ju fler desto roligare JC, och celebert sällskap vet jag inget om. Däremot kanske vi skulle ta en personlig träff för att stämma av och då kanske vi skulle smyga in en "riktig" Ornellaia för referens ;)..

Micke sa...

Jag har lagt undan 4 st, och nu blir jag osäker på hur lagring kommer se ut, men jag provar gärna tillsammans med er. Celebert var fint sagt, men jag är rädd för att jag iallafall är en väldigt enkel man :-)
Ett möte in real life vore fantastiskt roligt om vi kunde sy ihop.
VH

Vintankar sa...

Real life låter trevligt!!
Med lite framförhållning så tar jag mig till Stockholm!
Ornellaia vs Le Serre Nuove vs Le Volte

Oh,tanken svindlar

JC