fredag 19 augusti 2011

BYOB till Herren

Jag och Svempa blir hembjuden till Herren på lite enkel vinprovning mitt i veckan. Vi har med oss en varsin blindpava som vi häller upp på karaff. I köket sprider MM fantastiska dofter med sin matlagning.

Under husvisningen får vi ett glas i handen. Vinet är lätt kylt och släpper ifrån sig en flörtig doft av hallon, jordgubbar och lite grönsaker. Smaken är ung och lätt. Det är i sin enkelhet riktigt gott. Ett ärligt vin med roa smaker av hallon, blåbär och jordgubb. Det finns t.o.m. en del komplexitet i det. Smaskigt.

2010 Morgon Nature, Domaine Lapierre

Nästa vin är ett vitt som är tänkt till varmrätten. Ur glaset svävar en häftig doft. Det är personligt och tungt. Först får jag inte kläm på alla nyanser, men med lite hjälp så börjar pennan jobba. Brända mandar. Hårda gröna päron. Äppelskrutt. Ylle, eller mineraler som Herren tolkar det som. I munnen blir jag överraskad av att det inte smakar som doften förväntar. Smaken är fet med dag åt aprikos, honung och pomerans. Tonvis med mineraler klingar ut i munnen. Munnen vill nästan tro att det är ett dessertvin, men...det är ju torrt.


2006 Calabretta Carriacante, Etna, Sicilien.


Det fanns inte på kartan att gissa rätt. Druvan Carriacante är helt nytt för mig, och i doften fick jag liknelser med Chenin Blanc. Mycket gott och intresant att få prova. När vi provar det till maten sitter den som en smäck. MM serverar en typisk siciliensk rätt, Pasta con Sarde. Vinets feta textur och russinen i pastan matchas mot sältan från sardinerna. Allt är i symbios. Magiskt.Så över till själva vinprovningen. Vi börjar med Svempas vin. Väldigt tilltalande doft med toner av soya och köttbuljong. Djup kryddig doft med mognadstoner blandas med lakrits och en svävande känsla av frisk menthol. I munnen upplevs vinet varmt och lite eldigt. Körsbär och grön paprika plus en del gräsiga inslag. Visst finns här också snyggt hanterade fat. Stilen är fräsch och bär på torr frukt.

Det här är gott. Jag blir förvånad över att vinet är ändå så pass ungt. På doften fick jag en känsla av ett tioårigt vin. I munnen är det för att vara från Priorat ändå väldigt lätttillgängligt, men det skulle vara mycket intressant att få prova det här vinet igen efter just tio år.

2008 Les Terrasses, Alvaro Palacios, Priorat, SB 92130 , 229:-


Andra vinet är från Herren och har stått i karaff i ca fem timmar. Ur glaset tränger en bonnig doft med tvättäkta sydfranska drag. Frukten är purung och skinande ren. Doften är ganska dov till en början men växer sig stor under kvällen och blir till ett renaste hallonelexir. I munnen är det ett barnarov att dricka. Bären trängs trångt, det är renaste moset av hallon, blåbär och jordgubbar och med en tvist av lakrits på. Tanniner är helt insvepta i den täta söta frukten och man kan skönja något stort, även om det förstås är helt ljuvligt att dricka redan nu.


2009 Colombis Domaine Isabel Ferrando, Chateauneuf-du-Pape, 439:-

100% Grenache från 60-åriga stockar.

Sista vinet ut är från mig. Här är doften riktigt funky, med fotsvett eller svettiga ostar. Tydligt känns även ett tunt skikt av dammigt grus och under det ligger körsbär, mandel och grillkol. Det svävar också något blommigt i glaset, pelargon? Mycket trevlig doft och precis sånt som jag går igång av. I munnen blandas jordgubbar och körsbär med en viss kärnbitterhet. Väldigt små sandiga tanniner kan skönjas och gruset finns även i smaken. Bra balans på alkoholen och frukten.


2008 Le Cupole, Tenuta di Trinoro, Maremma, SB 71908, 299:-

Härlig och udda blandning av mestadels Cabernet Franc och Merlot och sen även Cabernet Sauvignon plus Petit Verdot.


Efter detta så var det dags och bryta upp. Resten av sällskapet har en arbetsdag att vakna till, medan jag fortfarande går i semesterdimman.

Tack T och M för en förstklassig kväll.

1 kommentar:

Herren sa...

Tack själv för en trevlig kväll, gott sällskap och medhavda gobitar. Det här gör vi om, men då skall jag nog inte behöva vara på jobbet 08.00..