lördag 12 februari 2011

Bakfickan Djuret

Igår kväll var en fantastiskt kväll på Bakfickan Djuret i Gamla Stan. Lejontornets tidigare bar. Här serveras ett djur åt gången. Just nu är det Sörmlands-kossa med Syrah tema, i mars är det Spansk gris med Tempranillo-tema och i april Fågel med Pinot Noir.

Väl där är det packat med folk i baren och svårt att ta sig in i restaurangen, men väl till bords känns atmosfären kanon. Väggar, tak och bord pryds av allehanda slakt och styckningsdetaljer, allt blandat med en varm och dämpad design. Servicen var excellent, som när på en servitris som inte var på rätt plats denna kväll. Maten hade en hög klass, och av det jag åt var kinden en härlig upplevelse. Vinlistan är väldigt bra, med tillgång till Lejontornets katakomber. Påslaget på dom rekommenderade tema-viner är ytterst fördelaktiga och något jag absolut skulle vilja se mer av i restaurangvärlden.


2007 Kaesler Old Bastard Shiraz, Australien, SB 799:-(82613), Rest.pris 1150:-

En helt fantastisk läcker doft som lämnar ett fånglin i ansiktet på en. Mörk frukt med mörka bigaråer blandas med en inbjudande mintighet och en kvist med örter. Det doftar dyr, snygg och djup frukt. I munnen fyller vinet ut hela munnen med en lätt sötaktig och underbar silkeslen struktur. Mörk frukt av hallon, jordgubbar, plommon och bigaråer. Örtkvisten finns där emellan bären också. Avslutet är fantastiskt långt och hela vinet är galet bra. Märks det att jag gillar det? Hell yeah!

Druvorna till vinet kommer från en liten vingård planterad 1893 och vinet fick ligga 19 månader på nya burgundiska fat. Jag slog en liten sökning på google och fann att vinet hade en prisspann på 140-216 $, så priset var väldigt förmånligt.

2006 Château d´Ampuis Côte-Rôtie, E.Guigal, Frankrike, SB 995:- (slutsåld), Rest.pris 1250:-


Tyvärr alldeles källarkall till en början, men efter en stund händer det grejer. Fantastiskt läckra små, små söta röda bär. En lätt kvinnlig parfym svävar över vinet. Svindyra fat och så den där unga kola tonen. Komplext och så, så bra. Pustar av mellanrostat bryggkaffe. I munnen så vackert, med frukt av yttersta kvalitet. Uppfriskande syra och fräschör. En blandning av röda och mörka bär, väl passande kött och bacon inslag, svaga franska örter, några rostade kaffebönor och en ärlig ursprungsidentitet. Wow!Friterade grissvålar med majonäs, Salsiccion Iberico de Bellota, Banderillas Picantes, Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva.

Kind, rödvinsbräserad á la Bordelaise, tupplever-terrine, picklade smålökar och potatispuré.


Ostkaka på Linus mormors vis, med hallonsylt och grädde.

5 kommentarer:

Herren sa...

Det där lät väl inte helt fel..:-) Sympatiskt med rimliga påslag på vinet. Jag håller med, detta vill och behöver vi se mer av!!

Micke sa...

Kul att vi ska prova Kaesler nästa vecka också :) och synd att du inte kan vara me.
Ja, tänk så mycket roligare det blir på krogen med den prissättningen. Känns kul att ha råd och både äta och dricka gott på krogen, istället för bara ett av alternativen.

Fredrik sa...

Perfekt, har tänkt att besöka krogen flera gånger. Med det vinpåslaget lär det ju inte göra ont i plånboken heller!

Ulrik sa...

Vettiga vinpriser på restauranger ska premieras!

Jag är också helt förtjust i d'Ampuis 2006. Jag kan rekommendera Millesimes som har den för 68 EUR.

http://www.millesimes.com/millesime/10573/CH%C2TEAU-D%27AMPUIS-millesime-2006.html

Micke sa...

Fredrik- boka in ett besök. Varmrätterna höll ett par klasser bättre än övriga rätter. Men vinlistan är mycket bra och som sagt de rek. vinerna prisnivå är en härlig läsning.

Ulrik- sist jag provade Ampius var med årgång 2003 och den minns jag som lika bra. Tack för länken :)