söndag 20 februari 2011

Gamla vs Nya Världen med Munskänkarna S-tälje

Så var det dags igen för en provning med Munskänkarna. Den här gången var temat Nya Världen och Gamla Världen. Eduardo Morris var vår provningsledare och höll en kort inledning med historika vinkunskaper, med brinnande engagemang fångade han vårt intresse och fick alla att förstå skillnaden mellan dom två världarna och dess historia. Därefter började själva provningen som hölls öppen.

FLIGHT 1 , Pinot Noir2007 Gevrey-Chambertin Pierre André, SB 94724, 245:-

En läcker lite jordig doft. Funky med fint blommigt och parfymerat täcke över jordgubbar och lingon. I munnen har vinet en härlig fräsch och pigg syra som gör att vinet för en stringent hållning. Några vill kalla det snipet. Röda bär, med betoning på lingon, fyller munnen. Avslutet är inte det längsta men rymmer ändå en härlig mineralitet som ger vinet en personlighet.


2008 Clos Henri Pinot Noir, Nya Zeeland, SB 90124, 249:-

En suggestiv doft med vackra små söta röda bär. Bärpåsen toppas av en vanilj, mandarin och pomerans ton. En uns kaffe avslöjar sig också. I munnen återkommer den läckra bärmixen av söta små bär. Smaken fyller ut fint i munnen och en viss eldighet kan skönjas. Avslutet är gott med sötaktig ton av vanilj och jordgubb.

FLIGHT 2, Syrah


2007 Crozes-Hermitage Nouvelère Domiane Jaboulet, SB 94492, 219:-

Massor med ursprungstypisk svart ó vit peppar. Fruktigt och tydligt med rökt korv och blåbär. I munnen är vinet lika tydlig där på svart peppar och rökt korv. Under middagstallriken sveper lite viol förbi. Mörk och sval frukt med lutning åt blåbär. Syran är frisk och vill serveras till mat. Avslutet är gott och fräscht.2008 Kaesler Stonehorse Shiraz, SB 94511, 239:-

Dov men lite sötfruktig doft. Flörtiga toner av björnbär, blåbär och mint. Min bordsgranne hittade tydlig apelsin. I munnen sötfruktiga blåbär och varm eldig smak. Ändå är det något knas med den här flaskan. Faller fort platt i frukten och får en oxiderad känsla. Trots grundlig kontroll av vinerna innan. Den här har även skruvkapsyl. Men trots allt är det skillnader i glasen emellan. Trist.

FLIGHT 3 , Bordeaux-blend.2004 Château Camensac, Haut-Medoc, SB 94534, 325:-

Gröna toner i doften som lutar åt grön paprika. Klassisk fina drag av ceder, blyerts och svarta vinbär. Ren och fräsch frukt. I munnen är vinet stramt och härligt strävt. Fin sval frukt med drag av grön paprika, svarta vinbär och cigarrlåda. Avslutet klingar ut i en metallisk mineralitet.


2005 L École No 41 Apogee, Pepper Bridge Vineyard, Walla Walla Valley, SB 75744, 369:-.

Mycker läcker doft med inbjudande toner av hallon och björnbär på en höbal. Fina nyanser av lakritsrot och lite candy i form av Bassets engelsk konfekt. I munnen söta fina hallon och blåbär. Härligt mittenparti med en uns candy, utan att för den skull bli falsk i sin profil. Små finmaskiga tanniner bär upp vinet och avslutet är långt och fyllt med en dessert av röda bär i vanilj. Väldigt bra och min favorit.Inga kommentarer: