tisdag 29 november 2011

2007 Montevertine

Måhända kanske ett av de mest sönderbloggade vinet det senaste året. Självklart väcker det min nyfikenhet. Så när Herren frågar om jag vill ha något från Köpenhamn, är det den här som jag nämner först. Druvorna kommer från den 2,5 ha stora vingården Montevertine i Radda in Chianti. 90% sangiovese, 5% canaiolo och 5% colorino har fått malolaktisk jäsning i cementtankar under minst 25 dagar. Därefter vilat 24 månader på slovenska ekfat, för att sen få vila 6 månader i flaskan innan försäljning.

Vinet har en vacker röd färg med murrig och mustig doft, inte alls vad jag väntat mig. Glad i sinnet forsätter min näsa utforska, jord, animaliskt och gödsel. Åhh, biggaråer, hallon och jordgubbar. Flyktiga toner av bittermandel. Riktigt god doft! I smaken är det bra tryck i frukten. Inte glest någonstans, bara fyllig och rik frukt. Initialt mörka körsbär och läder som efter ett tag övergår till röda körsbär, tranbär och lingon. Strukturen och balansen är oklanderlig. Avslutet är långt och bara så där gott.  

Yes, mitt-i-prick för mig, och jag som bara har en flaska kvar. Satan också!

SB : inte tillgängligt
Pris : 195 danska kronor.

6 kommentarer:

Anonym sa...

En av mina favoriter för året! Fantastisk drickbarhet. Bara två flaskor kvar.

Någon som hunnit testa O8:an än?

Micke sa...

Ahh, det 100% mer än jag har kvar! Inte alls avis ;)

Herren sa...

Kul! Visste väl att du skulle gilla den. En lågodsare :-)

Ruso sa...

Låter som att jag måste ta och införskaffa vinet också. Har du druckit vinet med fler år på nacken? I Italien använder man ofta Slavonsk ek, ett område i nordöstra Kroatien på gränsen till Serbien.Jag tror du förväxlar det med Slovenien. Har du druckit Pergole Torte och kan ge en jämförelse? Jag blev väldigt nyfiken på denna egendom. Tack!

J sa...

Går det fortfarande att få tag på nollsjuan i Kbh? Har också bara en flaska kvar

Micke sa...

Herren - du känner mig ;-)

Ruso - nej det här var 1:à gången för mig. Jag kan säkert ha läst fel när jag googlade info om vinet och med det också sagt att allt man läser om på nätet betyder heller inte att det måste vara sant :-) Jag har inte provat Pergole Torte, men du har väckt min nyfikenhet.

J - jag vet inte, men jag vill minnas att jag läst någonstans att de var slut. Det är absolut värt att forska vidare i. Hoppas du hittar det! Det var sensommar när jag blev erbjuden att få köpa :-)