torsdag 24 november 2011

Amarone med Munskänkarna Södertälje

I veckan hölls en liten provning för medlemmarna i Munskänkarna Södertälje. Temat var "Amarone med lite mognad" Det blev en avslappnad och mycket trevlig tillställning. Provningen genomfördes blint, men med vetskapen om att det var Amarone. Det är svårt att pricka årtal och producent. Eftersom det var mina viner så blev det inte så mycket blint för min del.

 1994 Bertani Amarone della Valpolicella har en vacker färg som går åt orange och tegel. Först är doften lite blyg, men var efter syret får göra sitt så frigörs toner av multna löv, rött läder, russin, anis, valnötter och något medicinalt ur vinet. I smaken är frukten mogen, något intorkad frukt och helt nedslipade tanniner. Syran är ändå pigg och ger ett friskt intryck. Inslag av torkade körsbär och lite orientaliska kryddor.
Ett fullt ut moget vin som för mig växer under kvällen och blir till en adelsman med karaktär.

SB : 72082
Pris : 1099:-

 2001 Allegrini Amarone della Valpolicella har en något störd doft av möglig källare. Känns defekt. Bakom finns mörka körsbär och tobak. I munnen är vinet i obalans och spretigt. Inslag av mörk bitter choklad, russin, körsbär, torkade plommon. Även i munnen finns känslan av mögel, ändå inte lika tydligt som i doften. Nä, nåt knas är det med den här flaskan.

SB : 72892 (nu i årgång 2007)
Pris : 435:- (årgång 01 gick på 375:- 1/3-07)

 2003 Vaio Armaron Amarone della Valpolicella har en väldigt läcker doft. Här finns en känsla av förstklassigt vinmakararbete. Även om det är det yngsta viner finns här ändå en begynnande mognad. Fina toner av mocca, kaffe och körsbär. Även en friskhet som får mig att tänka på flyktig menthol. Hela doften känns harmonisk. I smaken har vinet en rik och fyllig kropp, med total balans i frukt och alkohol. Snyggt gjort. Massor av choklad, körsbär och plommon. Supergod och lång eftersmak med sötaktig frukt.
Kvällen absoluta vinnare. Åh så gott det här var.

SB : 2419 (nu finns 05:orna på hyllan)
Pris : 385:- ( 03:an gick lös på 345:- höst 2007)

2000 Amarone Selezione Antonio Castagnedi har en läcker mogen doft, med inslag av söt tobak, russin och grönsakskål. I munnen är frukten tydligt sötmogen med inslag av choklad, plommon, biggaråer och läder. Lång och god eftersmak.
Det här var perfekt att dricka nu och är i en skön mognadsbalans i smak och doft.

SB : 28002 ( nu står 07:orna på hyllan)
Pris : 289:- ( 07:orna som finns nu har faktiskt prissänkts till 249:-)

2 kommentarer:

Vintankar sa...

Mycket trevlig rapport för en amaronenörd som undertecknad.
Intressant att
2000 Amarone Selezione Antonio Castagnedi klarade sig så bra.
I mitt tycke den bästa amaronen under 300 kr.

JC

Micke sa...

JC
Jag får lov att erkänna att vinerna faktiskt överträffade mina förväntningar. Castagnedi hade er riktig fin mognad och för sitt pris ett kap. När jag köpte den släpptes den i ett tillfälligt Nyhetssläpp , nu står den på mången hyllor hos bolaget. Prissänkt dessutom. Hoppas att kvalitén är lika bra i aktuella årgångar.
VH