tisdag 6 mars 2012

2006 Il Baciale, Monferrrato Rosso

Jag har länge varit svag för Braida och deras topp Barbera. Det här vinet har en blandning av Barbera, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. Det var ett par år sedan sist jag smakade på det här vinet och minns att jag inte direkt föll för det. En flaska har visst glömts bort och blev upptäckt nu, den fick sätta livet till för ett par kvällar sen.

Doften är trevlig med mörk frukt och begynnande mognad. Här finns svarta körsbär, röda jordgubbar, lite frisk mint, en blommig parfym och julmust.
I munnen är syran rejält frisk nästan bitande tuff. Slank, läskande och väldigt italiensk i smaken. Bären lutar åt körsbär, tranbär och lingon.

Nja, jag är inte helt övertygad denna gång heller. Det är helt enkelt inget för mig.

SB : 85576 (2008)
Pris : 169:-

Jag nämnde i början att jag är förtjust i toppviner av barbera. För flera år sedan provade jag en underbar Barbera, som jag glömt namnet på. Jag minns att det var något av ett samarbete och att vinsten gick till välgörenhet, eller något liknande. Prislappen var en bra bit över 500-lappen om jag minns rätt. Är det någon som har en aning om vad jag snackar om??

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Kan det vara något "l'Insieme"-vin du tänker på? 6 odlare gör (gjorde?) varsin version med barberablandningar där en del pengar gick till välgörande ändamål. Elio Altares variant vill jag minnas innehöll ca hälften CS och resten barbera och nebbiolo.

/Patrik

Micke sa...

Hej Patrik
Jag låg och funderade inatt, jag har namnet i huvudet men får inte fram det på tungan. Jag får upp något med " quomorrà" eller nåt åt det hållet. Ringer det några klockor?
Mvh
Micke

Micke sa...

Efter att ha gått och klurat hela dagen och googlat runt har jag hittat vinet. Quorum från Hastae. Projekt från sex producenter( Berta, Braida, Coppo, Prunotto, Michele Chiarlo och Vietti ), vars mål är att visa att Piemonte inte enbart handlar om nebbiolo.
Dags att försöka köpa igen tror jag. Någon annan som provat?

moltobenevino sa...

Hej Micke
Provade årgång 1999 för ett år sedan. Kan inte påstå att jag gick ned i spagat. Den var klart bättre när jag testade den när den var ung. Inga nyare årgångar av Quorum för min del. Dock testade jag Braidas Uccelone, Bricco Biggota och Ai Suma i januari. Tyvärr lite baktunga allihop. Kopiöst med frukt men syrorna kändes för tama...tyckte jag. La Spinettas barberaner brukar dock backa upp sin frukt med fina syror. Om jag köper idag väljer jag dock en mindre packad variant...