söndag 20 april 2008

Vårens första grillning

I lördags var det så dags för Agne och mig att bege oss ut till Stephan. Han skulle bjuda på gillat och vi skulle plocka med oss lite goda viner. Vädret var lite kyligt men vänskapen varm.


Vi började med en förrätt av anklever, mix sallad, nygrillade brödkrutonger, grillad pancetta och fikonmarmelad. Enkelt men himmelskt gott. Sen en mellan rätt med nygrillad salsiccia och grova bitar parmesan. Ska man grilla korv så är det salsiccia som gäller. Mums. Därefter grillad Selö-hjort, fälld av Stephan, och grillade grönsaker, bl a champinjoner, zucchini, paprika och lök. Marinaden till hjorten var upphottad med lite chili. Bara för att runda av mättnadskänslan avslutatde vi med en ostbricka, som bestod av Skärvångens Blå-ädel från Östersund, Langres Germain AOC, Parmigiano-Reggiano 36mån och jordgubbskompott i balsamvinäger. Naturligtvis slutade kvällen med en kopp kaffe och en god cigarr. Livet ser lite ljusare ut efter en sån här kväll, var en ofta återkommande kommentar.

Här kommer lite vinbilder med beskrivning på det som vi drack. Alla fantastiskt goda.


Vi startade med en champagne. Ett perfekt sätt att få upp aptiten och festkänslan. Jag har blivit helt såld på skumpa på sista tiden. Nån gång måste vi prova en vintage av typ Krug eller Cristal. Men den här var precis så där sexig god som flaskformen signalerar.



Vinet har en vacker färg med livliga bubblor. Doften är stor på bröd. Bakom brödtonerna hittar jag lite persikor och kanske aprikoser. Smaken är torr och fulladdad med grapefrukt. Nånstans där i all grape hoppar lite gula frukter fram. Aptitretande och helt enkelt jävligt gott!





Nästa vin plockar Stephan fram och Agne och jag provar blint. Doften är fruktig och fräsch. Den är väldigt tydlig på smörkola, och det gillar vi. Vi hittar också lite viol toner. Smörkola och viol ihop blir till en riktig godispåse. Mums. Smaken är mycket fruktig och här känns det som om någon mosat en massa bär och tryckt ner i flaskan, för att sen toppa med lite viol. Väldigt charmig och god. Visst känns den igen, men vi var nog mest inne på Chile och Carméneré innan vi till slut också nämde Aussie-shiraz. Penfolds levererar precis det man vill ha i alla sina viner tycker jag.






Nästa vin är Agnes och Stephan och jag provar blint. Vinets färg är vackert mörk med nyans åt orange. Antingen är det mognadstoner eller också en modern Barolo var min första tanke. Doften, herrejävlar, vilken doft. Mycket stor och komplex med tydlig tjära. Smaken exploderar i munnen, söt och fyllig med övertydliga tjärpastillstoner. Det är precis som att ta en hel näve med dom där tjärpastillerna man köper på Finlandsbåtarna och fylla munnen med. Wow! Men va f..n är det? Vi konstaterade nog att det måste vara Nya Världen. Troligtvis Sydafrika! Kanske en Pinotage, men vi var långt från säkra. Tack Agne för kvällens bästa vin. Min 2000 drack vi för 2år sen, och jag minns den inte så här. Vinet släpptes på bolaget den 2/5 2002 och kostade då 179:-. Den har lagrats i en mörk, rumstempererad garderob. Klart häftigt.


Här är vinet som jag tog med mig. Det här känner dom här rutinerade killarna igen direkt. Pinot Noir. Ett vin som får mycket bra kritik och klassas som en av morgondagens stjärnor. Bäst att passa på att prova medans man har råd att köpa dom. Doften är såklart druvtypisk med massor av jordgubbar och hallon men även en del örter. Smaken är sensuell, sexig och förförisk. Solmogna jordgubbar och vildhallon. Smaken är som det brukar från Napa, kraftig och nästan fyllig. Vinet har en lång eftersmak. Ett vin som är svårt att inte förälska sig i.




Nu när vi fått i oss massor gott plockar Stephan fram en 2005 Vergelegen Mill Race. Tyvärr fungerar inte tekniken som jag vill för den här bilden. Men vinets doft är extremt jordig. Först tror vi att det är något fel på den , men det lägger vi ner. Vinets smak är också jordig men här finns även en hel del mörka körsbär inlagda i choklad. Prisvärd för sina 105:-.


Som avslutning plockar Stephan fram en Tokaji. Den som gör några av dom absolut bästa Tokajier är István Szepsy. Det här är hans nya projekt tillsammans med en amerikansk finansman, Anthony Hwang. Gården drivs av deras barn och målet är att göra lättare Tokajier med mindre koncentration och inte så söta. 2002 är deras första årgång och det producerades totalt 15 000 flaskor.



Doften är förförisk inbjudande med massor av aprikoser och honung. Smaken är söt, dock inte tung och simmig utan fräsch söt med härlig syra. Och precis som i doften domineras smaken av aprikoser och honung. Det här är ett livselixir som fler skulle behöva uppleva. Sanslöst gott. Man kan inte annat än bli lycklig.
Allt som allt var det här en oförglömlig kväll. Jag är oerhört tacksam att ha dessa två herrar som vänner. Thank you, gentlemens!














5 kommentarer:

Anonym sa...

Test test

Anonym sa...

Tja. Det är lätt att ha en trevlig kväll med två surrpellar.

Micke sa...

Du har så rätt Agne, tack för kommentaren.

Anonym sa...

Lät gott, var det anklevern var dyr`??? eller:)

Fredrik Werner

Micke sa...

Med rätta kontakterna behöver det inte kosta så mycket ;). Det var rejält rikligt på varje tallrik. Det ska inte snålas när det kommer till anklever.