söndag 13 april 2008

2005 Alain Jaume Grands Garrique Vacqueyras

Det finns så många vindistrikt som man ännu inte provat, eller för den delen ens hört talas om. Vacqueyras var helt okänt för mig tills för 5 månader sen. Då läste jag om andra vinbloggare som hyllade dessa viner. Så i december när det här vinet släpptes på bolaget slog jag till på en handfull flaskor.


Vacqueyras ligger i södra Rhone dalen, strax öster om Châteauneuf-du-Pape och alldeles söder om Gigondas. Området fick AOC-status så sent som 1988. Vinerna ska påminna mycket om sin granne Gigondas men med en rustik och "bonnig" karaktär. Druvblandningen i den här flaskan är 60% Grenache, 25% Syrah, 10% Cinsault och 5% Mourvédre.



Vinets färg är vackert röd. Det första som slår mig i doften är en blandning av olika örter och sen en blandning av röda och svarta bär. Vinet backas upp av snyggt integrerade fat. Doften är läcker, inbjudande och väcker lust. I munnen är vinet eldigt (14,5%) och har samma kryddighet av örter och blandpåse av bär. Bra syra och en helt ok längd.



Vinet är gott, trevligt och läskande. Det är skönt med sådana balanserade viner bland alla söta fruktbomber. Ett extra plus för den sexiga doften.



2005 Alain Jaume Grands Garrique Vacqueyras

Inga kommentarer: