torsdag 24 april 2008

Vinordic 2008


Så var det dags igen för den bästa vinmässan i Sverige. Det här är tredje gången som vingänget går. Som vanligt är det tusentals viner att prova, så på en dag hinner man med ett par hundra om man ligger i. Den här gången antecknade jag inte så mycket utan kände bara för att prova fritt och ledigt.
Vi började i champagne-baren, som i sig är en fantastisk skapelse helt byggd i is. Därefter flanerade vi runt och lät oss prova allt som hanns med. Ett av det bästa med mässan är att själv få träffa vinägaren, vinproducenten eller vinmakaren. Att se denne stolta individ själv beskriva sin tillverkning och tankar med vinet, gör att man långt senare även kommer att tycker lite bättre just om dessa viner.
Vi provade både rött, vitt, sött, mousserande, dyrt och billigt. Men även en liten gårdsbryggd färsköl från toscana. Å den gick inte av för hackor. Samma man hade även en Moscato di Asti som var nåt av det ljuvligaste vi provat på länge. Annars så väl alla La Spinettas viner ett stort ögonblick att få prova. Även en underbar Chenin Blanc från Loire fick mig att flina fånigt. Sen var det åtskilliga viner som var fantastiska men det får bli en annan historia.
Slutligen vill jag tacka Maria på Vinunic som sista timmen såg till att vi fick en sittande provning av högsta klass. Där fick vi en avslutning som gjorde intryck på oss alla, med en rad champagner från André Clouet och när ägaren själv slår sig ner och på engelska som mer lät som franska vilt beskrev sina viner samtidigt som han charmade alla kvinnor i hans omgivning. Underbart, ett minne för livet.