torsdag 5 april 2012

Biodynamiskt med Munskänkarna Södertälje


För ett tag sedan hade vi en provning med Munskänkarna i Södertälje. Pga kraschad dator så har jag inte hunnit med att få till ett inlägg om det. Appen Blogger fungerar ok om man bara har ett kort inlägg att göra, men inte när det är längre historier att skriva om.

Provningsledare var den charmige och kunnige Ulrica Höijer, hon jobbar för Franska Kvalitetsviner och Biodynamiska Föreningen. Tidigare har hon bl a gjort karriär på systembolaget och jobbade på sista tiden där som inköpsansvarig för norra Frankrike och Asien. Ulrica guidade oss genom vinerna hon förklarade på en målande vis skillnanderna på ekologiska, naturliga och biodynamiska viner. Inte helt lätt att hålla isär begreppen där.
2009 " Effusion ", Domaine Patrick Baudouin (170:-) är gjort på 100% Chenin Blanc har ett uttag på 20 hl/ha. Vinet har lagrats i 10 månader på 400 eller 228 liters ekfat. Doften är fruktig och exotisk med toner av honung, nektarin, litchie, japanpäron och lime. I munnen har vinet en fet känsla och ganska låg syra. Inslag av litchie, gul kiwi och nektarin. Hittar även lite mineraler mot slutet. Väldigt gott.

2010 Mâcon-Uchizy "La Martine", Bret Brothers (SB 70688, 199:-) är gjort på 100% Chardonnay där stockarnas ålder +50 år. Vinet får vila i 11 månader på 228 liters fat. Doften är frisk, fruktig och läckert druvig. Toner av grönt äpple och grå päron. I munnen är vinet friskt och har tropiska inslag. Här finns massor av mineraler som  även uttrycker sig i våta stenar. Ett rent och fräscht vin. Favorit.

2007 Vacqueryras " Le Clos ", Domaine Montirius (SB 74827, 199:-) är gjort på 50% Grenache och 50% Syrah. Ingen ek överhuvud taget, utan minst 1 år på betongtankar. Inbjudande, fruktig doft med toner av gräddiga hallon, örter och mineraler. I munnen fyller vinet ut bra och har faktiskt inslag av ek?? Lustigt. Men allra tydligast är hallon, jordgubb, röda plommon och vispgrädde. Avslutet är mycket gott och klingar ut i lite örter och metall. Som vanligt ett väldigt gott vin!
2009 Leon Barral "Jadis" (214:-) är gjort på 50% Carignan och 50% Syrah. Skördeuttaget är mellan 25-35 hl/ha. Vinet har legat på små ekfat varav 20% är nya. Läcker udda doft med toner av tapenade, svarta oliver, sardiner, lakrits, tändstickssvavel och kryddor. I munnen är vinet fylligt med torr frukt och sträva tanniner. Inslag av svarta oliver, mörka plommon, salt lakrits och skitig stallbacke. Avslutet är långt och fräscht. Wow, nu fattar jag varför alla pratar om Barrals viner. Jag har provat vinet tre gånger tidigare i olika årgångar. Då har det slutat med att jag hällt ut skiten i slasken, men den här är riktigt bra. Personligt och ärligt vin. Bäst i kväll!
2007 "Numero Uno", Clot de L´Oum (333:-) är byggt på 90% Syrah och 10% Carignan. Vinet har vilat på gamla fat i 15 månader. Doften är mörk och har toner av svarta plommon, svarta körsbär, blod, gummi och salvia. I munnen blir jag förvånad då jag väntat mig ett tungt vin, med tanke på doften. Istället känns det lite lättare och har en lätt sval frukt med livlig syra. Inslag av plommon, körsbär och björnbär men även grön paprika. 

 
Stort tack till Ulrica och alla som gjorde kvällen så trevlig.


4 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Franska Kvalitetsviner har en inte så stor men läcker portfölj. Kolla med Tommy om du kan få intressanta varuprover (eller köpa loss) för att blogga - favorit Ch. Le Puy cuvée "Barthelemy" - rent, perfekt balanserat och med EGO (man dricker helst allt själv). Montirius och Barall andra favoriter om man gillar uttrycket i vinerna. Trevlig post förresten.

Micke sa...

Guran, jag håller helt klart med dig. Vinlistan är liten men personlig och bra genomgående. Jag har bara provat den vanliga Le Puy och den skarpt, framför allt 1975:an :-)
Jag ska absolut köpa loss några Barthelemy och prova. Montirius tycker jag gör några riktigt bra viner i behaglig prisklass.
Glad Påsk

Anonym sa...

barral's både jadis och valiniere 09:or är riktigt bra och annorlunda men behöver mycket luft innan de skall drickas.
Har nog tyvärr bara två jadis kvar men fyra valiniere

Mvh
Jimmy

Micke sa...

Jimmy, är Barrals viner väldigt årgångsberoende? 09:orna känns som oerhört lyckade! Not for everyone, men jag gillade verkligen stilen denna gång. Hoppas dina sista flaskor är lika bra i fortsättningen, och inte har så stor flaskvariation.
Med vänlig hälsning,