söndag 13 november 2011

Brunello di Montalcino med O.O.

Det var länge sen sist vi träffades i O.O. men igår var det äntligen dags att ha en liten reunion. Nu blev vi bara fyra gubbar av sex, så vi spillde en droppe för de två vilsna själarna. Jag har fått hållt lite på det här temat eftersom vi aldrig lyckades hitta någon tidpunkt för alla. Tanken var att gå tillbaks till de klassiska områdena. Jag kan känna att vi allt för ofta letar upp nya och trendiga distrikt, druvor eller producenter. Efter att jag nosat runt lite i Rioja tidigare i år, så väcktes min nyfikenhet på Brunello. Hur står vinerna sig idag? Hur står min smakpalett till dessa viner? Vad är BdM idag? Till vår räddning hade Patrik spenderat många timmar i köket och serverade fantastisk mat. Jag får ursäkta den dåliga bildkvalitén, jag kör med Iphonen och får inte på så vis toksnygga bilder som te x David Svenssonsmakaren eller Fredrik på WCTC.
Nåväl, nu till vinerna.....

 2001 Brunello di Montalcino Vigna Piaggia från producenten Abbadia Ardenga är först ut i startfältet. Doften är superläcker med mognadstoner som går åt det animaliska, hästsadel, stall, läder och fikon. Efter ett par timmar vädras dessa bort en aning och doften blir lite mer åt syrliga rönnbär och aceton. Smaken är slank med röd frukt. Mognaden ter sig i söt piptobak och läder. Syran är frisk och kroppen lätt och rund. Avslutet är kanske lite i det kortaste laget, men dess charm väger över det. Riktigt gott och en av kvällens bästa.
Gåva och är köpt på plats för 50 euro.
 2005 Brunello di Montalcino Campogiovanni från producenten San Felice har en doft som först känns lite instäng. När den vädras bort så hittar vi lite brända toner och en del svamp och skogsmatta. I smaken är det framför allt körsbär som känns med också stjärnanis och lingon. Frukten är rejält syrlig och torr. Tanninerna är grusiga och tydliga. Avslutet är bra och lämnar kvar en läskande och frisk munkänsla.
Det vinet får väldigt höga poäng i L.G. och står för det traditionella. Jag känner att den får tufft motstånd ikväll och får aldrig en chans att glänsa.
SB: 73516 (299:-)
 2003 Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie från producenten Il Marroneto är helt tillknäppt i doften. Tokstängd, inte den minsta doftmolekyl slipper ur dess grepp. Smaken är precis likadan, den är supersträv, kärv och knastertorr. Vi fattar beslutet att ställa undan glaset och återkomma om ett par timmar, men det vill sig inte. Sex timmar senare finns iallafall syrliga körsbär här. Missförstå mig rätt, vinet känns välgjort och dyrt men totalt odrickbart idag. Frågan är hur det skulle se ut om tio år?
SB : 74721 (491:-)
 2004 Brunello di Montalcino Riserva Fuligni  från producenden Eredi Fuligni har kvällen vackraste och godaste doft. Här är det floralt så det står härliga till, blommor och parfym. Lite vanilj och massor med små söta röda bär och nästan söta röda körsbär också. Lösningsmedel och aceton  blandas med te. Riktigt snygg doft som får mig att jubla. Smaken är lika bra den, med en skopa röda söta bär, svart te och lite medicinalt. Sandiga och tydliga tanniner i härlig balans med frukt. Komplext och långt avslut.
Helt klart kvällens vinnare för mig. Ruskigt gott.
SB : 92072 (595:-)
 2005 Brunello di Montalcino Ugolforte från producenten Tenuta San Giorgio har en mycket mer internationell doft. Vi pratar väldigt mycket gräddkola och vanilj, men också mer typiska aceton, mörk choklad och mörka körsbär. Smaken går i samma moderna skola med sötaktig frukt och mycket knäckiga fat. Här finns en hel tallrik med skogsbär i riklig vaniljsås. Här finns ändå tillräckligt med syra för att avslutet ska kännas friskt och läskande.
Det känns att här har det används nya barrigue och återigen missförstå mig rätt, det är ett mycket gott vin. Det är lätt att gilla det här vinet, jag gör det också, men ikväll hyllar jag stramhet och ursprungsidentitet framför en mer opersonlig internationell stil.
SB : 92065 (349:-)


 Kvällens Brunello-flight
 Halstrad pilgrimsmussla med blomkålscréme, äppelsirap och knaperstekt pancetta.

 Till musslan njöt vi av en alldeles förträfflig Bollinger Special Cuvèe. Frisk, brödig och äpplig doft. Smaken fyllig och rik i munnen med bröd, nötter, stjärnfrukt och äpplen. Frisk, komplex och lång.

 Confiterad oxkind till mandel/jordärtskockspuré och rödvinsreduction, syrade rotfrukter, lakritslök och pancetta.
 Agne öppnar upp en 2005 Corale från Paolo Scavino. Den har en dov och mörk doft med toner av körsbär, mörk choklad, plommon, målarlåda och terpentin. Väldigt snygg doft. I smaken hittar vi syrliga körsbär, lite tomatpuré, örter och målarlåda i en internationell stil. 60% nebbiolo, 30% barbera och 10% cabernet sauvignon. Slutsåld på SB, släpptes dec 08:a för 215:-.

 Alltid lika gott med Gino och vaniljglass

 Agne har även med sig en 2002 Tokaji Aszú 5 puttonyos från producenten Pannon. Vi serverar den rumstempad och det klarar den alldeles utmärkt med sin doft av aprikos, honung, pomerans och saffran. Söt och så läcker smak av gyllengul frukt i balans, inslag av aprikos, honung och ananas. Långt söt avslut. Vilken renhet. Den blir aldrig kladdig i värmen och saknar totalt några brända toner. Mums. Köpt i Ungern, saknar pris.

Lasse plockar fram en 2007 Châteauneuf-du-Pape Le Parvis från producenten Ferraton Pére et Fils, den har en läcker klassisk rhonsk doft med äkta fransk garrique, blåbär, violer och en uns chark. I smaken är vinet friskt, pepprig och fyllig smak av mörkröda bär, örter, viol och syrliga körsbär.
90% grenache och resten syrah och mourvèdre.
SB : 99060 (244:-)

Kvällen tar slut och vi får se fram emot nästa gång i slutet av februari.

Inga kommentarer: