tisdag 8 februari 2011

Riesling med O.O.-gänget.

I lördags var det dags igen att träffa grabbarna i Oenologi Orden. Som vanligt provar vi alltid blint, och som vanligt ångrar man att man öppnade sin käft. Förnedringsmomenten lämnar jag bakom mig och redovisar istället provningsanteckningarna. För första gången provade vi vitt vin tilsammans och där är min erferenhet inte lika stor som när det gäller röda. Det var dock ett väldigt trevligt inslag och jag hoppas absolut på fler vitvinsprovningar.GLAS NR 1


Frisk doft med toner av krusbär, fläder och citrus. Doften känns fruktig och aromatisk samt flörtig, lätt att gilla i allmänhet. Till och med litet tuttifrutti hittar jag också. I munnen känns doftpaletten igen, krusbär och lime. Syran är pigg och fräsch, smaken känns enkel. Gott men inget stort vin.

2008 Stoneleigh Riesling, Nya Zeeland 99:-


Dom andra tyckte det här var ett riktigt "prisvärt" vin, jag tycker den var för enkel och faktiskt litet atypisk för riesling, påminde mest om en N.Z Sauvignon Blanc.GLAS NR 2

Oj, här är det ingen tvekan om att det är riesling vi har i glaset. Ungdomsåren med moppemeck kommer i tankarna, petroleum, halvfull gammal reservdunk, gammal cyklop. Väldigt aromatisk och här måste man nog gilla den stilen för att uppskatta vinet. Normalt gör jag det, men även för mig blev det litet för mycket just denna kväll.

I munnen har vi åter petroleum i skön moppestil, men även omogen persika och burk champinjoner. Syran är bra men något lägre än vad jag förväntar mig av en riesling. Avslutet gott men svaga röda bärtoner och litet mineraler.

2003 Wigan Riesling Peter Lehmann, Australien, 239:-
GLAS NR 3


Vinet har en nötig doft och en underbart läcker ton av honung och aprikos. En känsla av sent skördade nästan botrytis angripna druvor kan förnimmas.Nästan som ett dessertvin fast torrt. Jag hittar även conference päron och något så abstrakt som solsken. Doften är så galet bra att jag till och med gjorde en liknelse med sin första kyss.

I munnen känns vinet nästan litet halvsöt eller senskördat. Läckra drag av honung och aprikos/persika blandas med nötiga inslag. Syran är perfekt i sin livliga och pigga skärpa. Avslutet är långt och förödande gott med smått rökiga mineraler.


2009 Prager Wachstum Bodenstein Smaragd Riesling, Österrike, Wachau, 419:-

Från sten till vin är mottot hos Toni Bodenstein. Hans mål: att föra individuella och särpräglade viner i glas, som måste säga sin egen bild av ursprung.

Det här vinet var en av två av mina favoriter i den här provningen. För mig ett underbart vin som jag hoppas på att få smaka på flera gånger.GLAS NR 4

Läcker doft med klockren association till röd skumtomte. Snygg svag ton av petroleum. Fruktiga inslag av persika och lime. Massor av mineraler och våta stenar med svagt svävande rökiga toner. I munnen tonvis av mineraler i form av havssälta, tång och ostron/skaldjur. Fina röda bär toner och ett snyggt och långt avslut.


2004 Les Ecaillers Riesling, Léon Beyer, Alsace, Frankrike, 249:-


GLAS NR 5

Återigen en viss nötig nyans i doften, tydligast iform av mandel och en läcker toscakaka. Aromatiskt med citrus och blommor. Fint mineralrökig. I munnen hittar jag återigen mandel men också en väldigt tydlig beska, blondgrape och citronskal. Härliga mineraler som nästan påminner om knallpulver. Långt litet bittert avslut.

2008 Wurzburger Stein Riesling GG, Juliusspital, Franken, Tyskland, 299:-


GLAS NR 6

Oförlöst doft som påminner mig om svag parfymvatten, eller svagt parfymerad tvål. Vackra Golden Delicius-äpplen. Mycket läcker och fräsch i en perfekt renhet. I munnen torr och stram i sin fantastiska friskhet och fräschör. Små mycket mineraler att nästan telepateras till dess steniga ursprungsplats. Svaga och lätta slöjor av rökmoln. Ett stort perfekt moget Golden Delicius-äpple. Snyggt balanserad med ett väldigt vackert och långt avslut.


2008 Halenberg Riesling GG, Emrich-Schönleber, Nahe, Tyskland, 472:-


Det andra vinet av mina två favoriter. Så här ska riesling göras tycker jag. En låda av dessa i källarn är som en våt dröm.

" - EXCEPTIONAL...the palate has immense structure and balance., concentrated with bright, zesty fruit and an amazing length" citat Andreas Larsson, vår egna världsmästare.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ack vilken härlig läsning. Och ack vad jag missade. Hoppas det kan bli fler vita träffar. Hur klarade Gotlänningen detta? Bättre upp än att rensa piporna med?
Cheers
Patrik

Micke sa...

Vi saknade dig där, Patrik. Hoppas allt gått bra för er? Agne kämpade tappert och förtjänar en applåd.