söndag 6 februari 2011

2007 Kanu Keystone

Jag har hållit mig borta ett tag ifrån Sydafrikanska viner. Min palett blev alldeles för känslig för det generellt rökiga i dessa viner. Tidigare provades det friskt av Sydafrikanska viner, och visst finns det ett par enstaka flaskor på lut i garderoben. När Svempa är på besök och häller upp vin i glaset för mig att prova blint, låter det så här:

Tydliga gröna toner känns direkt i doften, jag tänker då på främst på grön paprika. Kanske också en förnimmelse av kvisttomat, vilket får mig att spontant säga Cabernet Franc. Här finns mörk, murrig frukt med svaga toner av mint. En svag ton av rök, som växer och blir allt tydligare för varje glas. Sydafrika. I munnen är grön paprika väldigt tydlig, blandat med mörka plommon. Rök eller bakelit finns här också, men ändå för mig på ett tilltalande sätt. Avskildsamheten har kanske gjort gott, för jag gillar det. Det slår aldrig över till att bli too much. Vinet är fylligt och fruktigt med en bra ryggrad av tanniner och avslutet är gott i sin rökiga ton.

Jag gissade på en Bordeauxblend från Sydafrika med en prislapp på 200:-

Svaret är en 2007 Kanu Keystone från Sydafrika (SB 90072) med 67% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc och 13% malbec, och priset 119:-.

Det är svårt, det här med vin :)

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Haha, härligt! Ja, det med Sydafrika och bränt gummi har nog skrämt bort mig för gott. Apsvårt för den tonen.

Micke sa...

Jag håller med, men man kanske klarar det någon gång ibland bara. O andra sidan kanske man sitter om några år och har vänt i smakpaletten för att då tokälska bränt gummi.....