söndag 30 januari 2011

2001 Vallemayor Gran Reserva

Initialt är doften fylld av gamla ekfat och torkade mörka körsbär. Efter en stund i glaset öppnar den upp sig och skänker i från sig toner av cornichon, inlagdgurkspad och Önos pickles. Visst finns här också lite svaga dilltoner, men inget som stör tack o lov. Efter en timme har frukten en blandad nyans av mörk och röd ton, och ytterligare ett par timmar senare lutar tonvikten åt hallon och jordgubbar. Nu finns också en läcker nyans av fruktkaka som är väldigt trevlig, men visst finns fortfarande eken i framkant.
Om det doftar av ek, så är det ändå i smaken som träflisorna finns. Gamla uttjänta ekfat. I början blir det nästan aggresivt av kryddig ek, det hjälper dock med en del luft för att mjuka upp vinet. Då framträder litet lätt dill och mörka körsbär. Efter en timme händer samma sak som med doften, de mörka körsbären blandas ut med mörka jordgubbar. Vinet är av bra kvalitet och håller ihop bra. Det har en fin frukt med ett långt avslut kryddat med ek. Alkoholen (14%) är tämjd och under kontroll.
Dag 2; nu har eken släppt greppet och vinet är faktiskt väldigt gott, iallafall i min mun. Välbyggt och fräscht med läckra röda jordgubbar och ett torrt slut. Smakabra! Slutsats, ska du prova vinet så dekantera i tidigt skede.

WineSpectator ger årgången 2001 i Rioja 93 poäng. Det här vinet består av 85% Tempranillo, 10% Mazuelo och 5% Graciano. Druvorna kommer från den 5 ha stora vingården i La Cerradilla och vinrankorna är äldre än 40 år.

SB : 71951
Pris : 190:-

4 kommentarer:

svenssonsmakaren sa...

Jasså det letade in sig i BS efter att det reades ut. Intressant med turerna med vin som pendlar fram och tillbaka.

Roligt att du provat i vilket fall. Tyckte också att det vann avsevärt med luft.

Mvh David

Micke sa...

Hej David
Ja visst är det ibland märkligt hur ett vin kastas fram och tillbaka bland sortimentet. Råkat ut för liknande resa tidigare.
Jag läste din post om vinet när jag googlade om det idag. För min del var eken alldeles för påtalig i smaken, men som du också säger har man slagit upp vinet i en karaff några timmar, så gör det underverk. Jag tycker ändå att den är värd sina 190 spänn, men tyckte mycket bättre om Vina Arana som jag provade tidigare.

Birgitta sa...

Hej,
Vi är ett ny inflyttat par till Södertälje som gärna skulle vilja bli med i munskänkarna. Hur får man kontakt?
Hur anmäler man sig?

Micke sa...

Hej Birgitta,
vad trevligt, det har inte bildats en egen föreningen ännu. Vi har en provning den 18 feb som är öppen för inbjudna. Därefter hoppas vi att så många som möjligt blir medlemar. Maila till Håkan för att få en inbjudan och sen anmäla er till
honom.
hakan.thoresson@sodertalje.se
Välkomna,
VH