måndag 11 oktober 2010

2008 Vila Santa Reserva -Bästa nånsin?

Jag har hört lite viskningar om den gamla trotjärnan. Även importören annonserar om en historisk årgång, men det hör väl till. Vinproducenten själv, João Portugal Ramos, säger att det är den bästa årgången hittills med ordet: skolboksexemplarisk.
Ryktena sägr också att vinet kostar nästan en femtiolapp mer i hemlandet, Portugal. Allt som allt så väckte det iallafall min nyfikenhet att få testa den igen. Kan allt vara ett PR-trick för att väcka liv i en vikande försäljning?

Ja, doften är det inget fel på. Nu har jag plockat fram den ur källaren, så den startar ganska sval och får jobba upp sig mot rumtemperatur. Så direkt så känns vinet kryddigt och mustigt. Massor med mörka bär, blåbär och mörka hallon för att nämna några. En hel del fat känns, men inte störande mycket. Lite eneträd. Efter en stund ploppar lite svarta vinbär upp och snart så kommer en doft som påminner om någon slags kittost, kanske St. Albray. När vinet når en 20 grader känns mörka körsbär allra tydligast och lite fat.

I munnen känns frukten varm och eldig först, men lugnar ner sig när den får luftas och stiga i temperatur. Ekfaten känns igen i munnen och med det kommer lite vaniljtoner. Lite örter rusar förbi bland alla blåbär och hallon. Efter hand blir körsbären de dominantaste bären. Hyfsat långt avslut ändå, för ett vin i den här prisklassen. Inga grova tanniner att prata om, utan rätt lättdrucket ändå. Jag blir ändå förvånad att den inte var så sötfruktig som jag trodde den skulle vara.

Jag är positiv till vinet. För 109 kr så är det mycket bra. Systembolaget säger såklart att vinet inte vinner på lagring, men jag tror ändå att med några års ryggläge skulle det nog kunna komma lite komplexitet till vinet. För det saknar det idag, och det kan man väl inte begära för vin i denna prisklass. Jag tänker köpa någon magnum 2008 och glömma bort i jordkällarn för att testa.

SB 12507
Pris 109:-

7 kommentarer:

Mats L sa...

Kul att det var bra. Jag köpte detta ofta på 90-talet och lagrade några år. De blev riktigt bra på 2-4 år. De senaste årgångarna har saknat strukturen för att tåla lagring, mjuka sötfruktiga att dricka genast, och som du säger, utan komplexitet. Kanske dags att ge det en ny chans.

Vinestor sa...

Prova oxå Periquita Reserva 2007 för 79:-. Den tror jag kommer att bli riktigt trevlig om några år även om den för all del oxå går att dricka idag. //TL

Micke sa...

Mats L
Jag provade den mycket i början av 2000 och håller med dig i din beskrivning av mjuka sötfruktiga att dricka genast. Det känns i och med nya årgången att vinet är kanske på väg tillbaka till sina glansdagar. Prova gärna du också och återkom om vad du tycker. Kul med flera åsiaikter.

Vinestor
Ännu en bortglömd trotjänare. Det var länge, länge sen. Jag ska verkligen ta och prova den. Tack för tipset.

Per sa...

Köpte en låda 2001 när det begav sig. Varje flaska har varit bättre än den föregående. Senaste var utmärkt med komplexitet och mognad. Har två flaskor kvar. Har köpt några 2008 samt även en magnum. De ska få ligga minst fem år.

Micke sa...

Tack Per, det visar hur fint den kan mogna. Jag har köpt några magnum och det får bli ett gäng vanliga flaskor också. Jag väntar ut fem år och hoppas få njuta precis som du.

Anonym sa...

Den bästa Vila Santa Reservan jag druckit var i somras en 2003. Så vinner vinet på lagring? Jag vet!

Per J sa...

Köpte också en låda 2001 och drack den sista flaska häromveckan. Drygt 10 år gammalt. Mycket bra! Komplext och riktigt gott! Har några magnum 2003 samt helflaskor och magnum 2008. Ser fram mot dessa.