måndag 28 februari 2011

2006 Henschke Keyneton Estate Euphonium

Doften är helt galet bra. Den allra finaste cremé de cassis flödar ur glaskupan. En doft av söt grädde och fat. Läckra animaliska toner och baconfett. Aussie-mint, fin nougat och vanilj. Hittar också lite Baileys, samt en svag örtig ton. Syror från apelsin eller mandarin. Doften är väldigt förförisk och läcker. Påminner lite om en lillebror till Old Bastard.
I munnen är vinet fylligt med en mjuk, silkeslen och krämig stil. Smakerna fyller ut hela munnen. Läckra svartvinbärs inslag och blåa plommon. Svaga örter. Frankofila syror. En lätt hetta av alkoholen. Begynnande mognadstoner. Långt läckert avslut med skinande svartvinbärsjuice. Det här är så sjukt gott. Tack Patrik för upplevelsen.


Bakgrund om vinet hämtat från Vinunic:
Byn Keyneton blev ett musikaliskt och kulturellt centrum för de många tyska invandrare som kom till Barossa i mitten av 1800-talet. Hit kom bl a familjen Henschke. De startade vineriet och bildade en hornmusikkår, som bestod i flera generationer. Ett av instrumenten var ett slags bygelhorn som fått namnet euphonium.
Druvblenden är följande: 56% shiraz, 27% cabernet sauvignon, 9% cabernet franc och 8% merlot. Lagrat i 30% nya och 70% använda 300-liters "hogsheads" av franska och amerikanska ekfat.

SB : 96947
Pris : 395:-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland är livet generöst. Aussie när det är som bäst, utan bomber av frukt. Och du träffade rätt på blindprovning. Imponerande.
Cheers
Patrik

Micke sa...

Ja ibland ler livet mot en. Jag gick på magkänslan och hade tur den här gången *ler*