måndag 27 februari 2012

Minivertikal av Chateau Le Puy, 2005-1975


Äntligen är rösten tillbaka och näsan i funktionellt skick. Lägligt att jag då fick möjligheten att vara med på en vertikalprovning. På Chateau le Puy har familjen Amoreau tillverkat vin i 17 generationer i rakt nedstigande led. Druvblandningen är 85% merlot, 14% cabernet sauvignon och 1% carménère, här uppfattade jag inte om det gällde alla årgångar eller om det var vingårdarnas odlingsandel. Vinstockarna har en snittålder på 55 år och skördeuttaget är 29 hl/ha. Innan buteljering så får vinet ligga 24 månader på fat, 60% av tiden på stora ekliggare och resterande tid på små ekfat som är 3-5 år gamla. Några nya fat används inte. Sedan tio år tillbaka odlar man biodynamiskt.

 2005
Doften är nyanserad och bär på mörk/röd frukt, inslag av plommon, cassis, ceder och blyerts. I munnen är vinet ungt och rejält stramt. Tydliga inslag av stallbacke, bakelit eller cykelslang. Mörk frukt med klassisk Bordeaux inslag, ceder, kaffe, plommon och cassis.

Årgången är lysande och vinet på tok för ungt att dricka. Göm och glöm. ca 320:-

 1990
Mogen och superläcker doft. Kokta grönsaker, oxbuljong, söta kryddor och torkad frukt. Även katrinplommon, biggaråer, mocca och kaffe. I munnen är vinet fortfarande stramt med en fräsch och läskande syra. Mognadstoner som går åt undervegetation, svamp och läder. Frukten går åt det mörka bär hållet, plommon, biggaråer, blåbär samt lite kafferost.

Även 90 är en kanon årgång och vinet är i ett härligt drickfönster. Förödande gott just nu. ca 1625:-

1989
Lite mer återhållsam doft än 90:ian. Diskreta mognadstoner. Påminner mycket om 1990 men i ett nerskruvat läge. I munnen mer brända toner. Här finns körsbär, blåbär och kafferost. Vinet har en liten klenare frukt än sina medspelare och det finns något metalliskt över det hela.

En god årgång, varmt och tidig skörd. För mig känns den här lite i obalans. Visst finns här liknelser med 1990, men i betydligt mer ruffig i stilen. ca 1375:-

1975
Fantastisk vacker orangeröd färg. Galet god doft som är djup, komplex och helt mogen. Här finns pomerans, halm, fishsauce och röda söta bär. I munnen får jag en läskande och elegant smak. Massor med mineraler, ceder, rött te och torkade tobaksblad. Även lite röda söta bär finns i smaken. Komplext avslut.

1975 är en mycket bra årgång som föll lite i glömska när 82:orna kom. Det här vinet klarade utan problem att vara öppet i två timmar. Med 37 år på nacken så inger det respekt. Jag vill påpeka att bara för att vinet är gammalt betyder inte det att jag blir lyrisk, utan det här var faktiskt riktigt bra och landar perfekt i mitt smakcentra. ca 2500:-


Yes, vilken härlig comeback efter två veckors sjukdom. 


4 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Vilken härlig uppställning. Påpekas att 2005:an är mitt "husvin" (köpte 4 lådor). Du har rätt, den behöver vila ett tag till men är svår att gömma undan - redan druckit 18 but. Deras cuvée "Barthelemy" (toppvinet) är två klasser bättre och ett av de mest balanserade rödviner jag någonsin druckit (årg. 2000). Sparar årg. 2000 och 2005 några år till av toppvinet. Finns att privatimportera från Franska Kvalitetsviner (2005). Standardvinet finns just nu i BS. årg. 2008.

Micke sa...

Ja det var en jätte rolig provning. Det är något speciellt med vertikalprovninar tycker jag. Vilket bra husvin du kör med. Jag har inte provat Barthelemy, men är onekligen nyfiken. Hoppas du får njuta av dina Le Puy många år framöver. :-)

Guran i vinkällaren sa...

Kolla gärna in Lavinia i Paris (har stor hemsida). De har ett stort utbud och bra priser av Le Puy. Många provare från Asien brukar likna vinet vid självaste Petrus från Pomerol - ingen dålig liknelse....tror att 09:an blir nåt riktigt bra...

Micke sa...

Tack för tipset Guran. Ska genast undersökas.
Mvh