lördag 30 augusti 2008

1994 Riesling Auslese vs. 2002 Tokaji Aszu 5 p.





Flight 3


Två sötsaker.


Dessa båda godsaker provade vi inte samtidigt mot varandra. Utan de kom fram vid olika tidpunket under kvällen. Den första vi smakade på var rieslingen. Det är vansinnigt kul när dessa gömda skatter släpps på systembolaget. För endast en spottstyvel. Den här köpte jag förra sommaren för 99:-!!! Ett 14 år gammalt vin. Som med dess kvalitet fortfarande skulle klara flera år till. Fantastiskt. Hur kommer det sig att det är möjligt att kunna köpa dessa? Är det otrendigt? Är det för att det är sött? Svårt att uttala? Vad tror ni?


1994 Erdener Herrenberg Riesling Auslese, 99:-



Doften är klockren för mogen riesling. Inte en chans att vi skulle kunna missa det här i en blindprovning. Eller? Det är så stark förknippat med petroleum. En gammal läckande moppetank. Eller en sur och rostig gammal merca. När man berättar det för "oinvigda" rynkar dom på näsan. Det låter inget gott. Men det är inte på ett negativt sett. Utan för mig är det fantastiskt gott. Doften bär också med sig litet honung. Kanske en liten ton av aprikoser eller är det persikor. Gott.


I munnen är vinet halvsött och friskt. Moget med inslag av den tydliga petroleumen. Härliga nyanser av acaciahonung och aprikoser. Långt och balanserat avslut. Smakabra!



2002 Tokaji Aszu 5 pyttonyos, ca 300:-



Den här godsaken hade Stephan med sig. Den hade varit öppnad ett tag, men det märktes ingenting på vinets fräschör. Det här är långlivat. Jag har en till flaska, plus en som jag delar med Agne, frågan är hur länge man orkar vänta. Det är ju så förbannat gott. Jag har skrivit om vinet förrut, så jag gör inga långa utlägg nu.
Doften är fräsch söt och har tydliga toner av acaciahonung. Även en hel del torkade aprikoser.
I munnen är vinet skönt sött. Lätt och balanserat. Tonerna från doften går igen. Acaciahonung. Torkade aprikoser. Det här är så gott så gott.
Livet är för kort för dåliga viner!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

fantastisk.

Micke sa...

Visst är det! Sötsaker är förföriskt gott.