onsdag 20 augusti 2008

2005 Ojai Santa Barbara Pinot Noir




Jag gillar importören Divines viner. Wines whith an attidute!, som de själva säger. Så här beskriver dom den här producenten: Ojai ( uttalas Åhaj ) är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara. Adam och Helen Tolmach gör 6000 lådor varje år. Adam startade Au Bon Climat med Jim Clendenen och började redan 1984 att göra sitt eget vin under Ojai-etiketten. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s iakttag noggrant och gör ingenting. Denna cuvée kommer från vingårdarna Fe Ciega och Byron. Själv tycker Adam om mogna druvor, men anser att det finns ett fönster i mognaden, där man kan få det bästa av Kaliforniens fruktighet och generositet, men där ändå aromerna och syran bevaras så att vinet går att dricka till mat. Just nu tycker Adam att det finns en trend att göra monsterviner där det subtila och finstämda går förlorat.



Färgen är mörk röd, kan det finnas en skvätt Petite Sirah här i tro?




Doften stor och djup som den djupaste av alla sjöar. Jag slås direkt av underbara jordgubbar och lite nyrostat kaffe. Doften är riktigt god och står sig så i en och en halv timme. Sen...sen händer det grejer. Nu öppnar det upp sig för nya intryck. En söt doft av finaste grädde uppenbarar sig också och en tropisk konsert av papaya, mango och cocos. Wow!! Helt makalöst.



Smaken är stor och fylld av trädgårdsbär. Här fick jorgubben sällskap med björnbär och hallon. Kaffenyansen finns också här. Vinet har en lätt eldighet. Eftersmaken är så lång, så lång och avslutas med inslag av romerska bågar. Väldigt gott med den här apelsin/choklad tonen på det röda vinet. Det är första gången jag känner det och jag gillar det skarpt. När den där dryga timmen gått ramlar det ner papaya och mango i apelsinchokladen också. Sanslöst och sjukt bra. Frågan är om det blir bättre än så här i år. Det blir iallafall svårslaget på årsbästalistan 08.





Inga kommentarer: