tisdag 19 augusti 2008

2006 Gobelsburg Riesling Heiligenstein


Den här släpptes i mars och jag tyckte att det var dags att testa den första flaskan. Jag tycker väldigt mycket om Willi Bründlmayers viner. Han sköter även om och är visst delägare också till Schloss Gobelsburg, vilket borgar för hög kvalitet. Schloss Gobelsburg är den äldsta vingården i Donauregionen och har en historia som går tillbaka till år 1171. Vingården är på 2,5 ha och ligger terrasserade i skydd av en bergstopp. Vinrankornas ålder är ca 35 år. Den soliga platsen och den speciella terroir med sandsten och vulkaniska inslag som finns här ger idealiska förhållanden för riesling. Efter en sen blommning under en kall period, blev sommaren 2006 varm och torr men hösten var kall och blåsig, vilket gjorde att syrahalten i druvorna hölls hög. Druvorna till detta vin skördades den sista veckan i oktober, och resultatet blev så här:
Doften är riktigt fräsch och frisk. Här rymmer paletten allt från lime, persika, ananas till sparris. Den har även den där lilla rökigheten som jag gillar.
Smaken bärs upp av en knivskarp syra. Ren och fräsch frukt. Med en härlig komplexitet och mineraler som visar dess terroir. Även i smakpaletten samsas lime, persika, ananas och sparris. Det här smakabra! Kan jag hålla korkskruven ifrån de kvarvarande flaskorna?

Inga kommentarer: