2006 Terresicci har en kryddig doft fylld med mosade bigaråer och chokladkörsbärspralin. En fin nyans av valnötter och för mig en väldigt tydlig ton av lavendel, den försvinner lite under dagen. Här finns också trevliga inslag av fat. I munnen är vinet stramt och det har torr frukt. Faten känns absolut men så gör även en massa trevliga torra örter. Bigaråer och mörka plommon blandas med lite brända toner. Avslutet är torrt och har lite vägdamm i sig.Ett gott vin som kom som nyhet i februari och kommer från Sardinien och är gjort på druvan Barbera. Om det har något släkte med samma Barbera från Piemonte vet jag inte, men det smakar iallafall helt annorlunda.
SB : 90184
Pris : 199:-
2004 Domaine du Vieux Lazaret har en lite anonym doft till en början men öppnar upp sig efter en stund och visar trevliga mognadstoner, fikon och torkad frukt. Något eldig och varmfruktig i doften. I munnen är vinet medelfylligt med nerslipade torra tanniner och bär på en mogen frukt med drag av soya och oxbuljong. Körsbär går att finna. Alkoholen bryter igenom frukten och det hettar lite i avslutet.
Köpt för flera år sedan på taxfree på VikingLine och jag betalade då 130:-. En gammal trotjänare på Systemets hyllor, kul att se att den åldras med behag. Även om det kanske aldrig blir stort.
SB : 2211 ( årgång 2007)
Pris : 199:-
Under tiden som alla får tid att hälla upp sin vin på karaff så får boysen njuta av lite bubbel.DAGS FÖR PROVNING:
VIN NR 1
Blint:Magiskt vacker färg åt orange hållet. Doft av gammal källare, på en väldigt positivt sätt. Spännande animaliska och åldrande drag av köttbuljong. Tydliga toner av valnötter. Komplext och ett vin som väcker lust. I munnen en åldring med komplexa drag av torkad frukt, nötter, torr jordkällare. Fin syra nästan åt Fino-hållet. Avslutet är finstämt och komplext.
Facit : 1946 Borlido Garrafeira, Portugal
 En helt galen upplevelse. Otroligt att det fortfarande är vid liv. Det bäst i dom första 20 minuterna sen föll det fort, men vilket vin. Respekt. -Tack, Svempa för den.VIN NR 2
Blint:En härlig doft av blommor och en ört som jag får till mynta. Lite grön paprika och rå skinka, prosciutto. Sval fin frukt. Komplex. I munnen sval frukt med torkade fat och grön paprika. Orientaliska kryddor och en fin mognadston. Avslutet är gott och läckert med återkommande ton av mynta.
 Facit : 1992 Conde de Valdemar Gran Reserva, Rioja, Spanien.
 Ett sus gick genom alla provare. Kan Rioja smaka så här bra. Helt galet. Jag som provat en del Riojor på sistone har blivit hånad som turistjävel, här fick hånaren att sätta orden i halsen.SB : 12601 (årgång 2004)
Pris : 144:-
VIN NR 3
 Mycket, mycket gott vin som inte alls visade någon större mognad ännu, kommer säkert hålla i flera år till.
 Även här ett fortfarande ungt vin som klarar många år till i källaren. Svårt att få till Rioja, väldigt gott.SB : 90175
Pris : 319:-
Facit : 2008 Peregrine Pinot Noir, Central Otago, Nya Zeeland.
Facit : 2006 Uva Mira, Stellenbosch, Sydafrika.

Andra gången jag får prova det här vinet och det är lika tufft fortfarande. Agne låt resterande flaskor få vila i många år till. Vi tror att det kommer något stort ur det här, det kan liksom kännas när man provar.
SB : slutsåld
Blint :Mustig doft. Kryddig frukt med ton av paprika och fat. Lite skitiga drag av gödsel. Blyerts och ceder men också lite gräs. I munnen mustig och kryddig frukt. Torr frukt med tydlig dträvhet. Uttorkade munkänsla. Varmfruktig på gränsen till eldig. Syran är frisk och gör vinet läskande. Paprika, svartavinbär, plommon och blodig grillad rostbiff. Avslutet är friskt och mineralrikt.
Facit : 2001 Château Giscours, Margaux, Bordeaux.
 Mitt vin och lite mörkare i stilen än jag trodde. Fortfarande ungt. Kan det bli komplext?Köpt som primörvin 2002. Jag betalade 289:- då.
SB : slutsåld

2007 Le Ciste, Domaine Laguerre hann jag inte skriva ner något om då jag stod för serveringen. Jag tyckte dock mycket om det. Lite lägre syra, gula frukter, lite ananas, gott. Vinet serverades till förrätten.
SB : vinik
 Frutti de Mare!
 2004 Domaine Singla Castell Vell serverades ur magnumbutelj till varmrätten. Härligt flörtig med tonviss av hallon och cassis, sötfruktig men ändå stram, fyllig, Avslutet är långt och gott. Här fanns lite kvar i buteljen när grabbarna bröt upp så jag kan i lugn och ro smaka på det i efterhand.SB : vinik
Pris : 420:-



4 kommentarer:
Tack Micke för en fantastiskt trevlig kväll, god mat, suveräna viner. Och tack till er allihop för trevligt sällskap. På återseende!
Tack själv för dina suveränt goda bidrag. Det känns som om vi kommer att göra om det här, vansinnigt kul.
Som nämnt hos Vem Packade Kanoten; trevlig läsning. Mer sånt.
Hehe, Fredrik. Vem Pajade Karaffen gör ett strålande författarjobb, hoppas vi får se fortsättningen snart. Sådana här tillställningar kan man gärna ha lite oftare.
Skicka en kommentar