söndag 20 mars 2011

En hel dag med mat & vin, bla 65 år gammalt vin

Jag bjuder in mina närmaste vinfrälsta vänner till en provning. Tag med en valfri flaska vin var den enda regeln. Patrik kommer tidigt på dagen och gör ett ovärderligt arbete i köket. Under själva matlagning så hinner vi öppna ett par viner och tjuvstarta lite.
2006 Terresicci har en kryddig doft fylld med mosade bigaråer och chokladkörsbärspralin. En fin nyans av valnötter och för mig en väldigt tydlig ton av lavendel, den försvinner lite under dagen. Här finns också trevliga inslag av fat. I munnen är vinet stramt och det har torr frukt. Faten känns absolut men så gör även en massa trevliga torra örter. Bigaråer och mörka plommon blandas med lite brända toner. Avslutet är torrt och har lite vägdamm i sig.

Ett gott vin som kom som nyhet i februari och kommer från Sardinien och är gjort på druvan Barbera. Om det har något släkte med samma Barbera från Piemonte vet jag inte, men det smakar iallafall helt annorlunda.

SB : 90184
Pris : 199:-

2004 Domaine du Vieux Lazaret har en lite anonym doft till en början men öppnar upp sig efter en stund och visar trevliga mognadstoner, fikon och torkad frukt. Något eldig och varmfruktig i doften. I munnen är vinet medelfylligt med nerslipade torra tanniner och bär på en mogen frukt med drag av soya och oxbuljong. Körsbär går att finna. Alkoholen bryter igenom frukten och det hettar lite i avslutet.

Köpt för flera år sedan på taxfree på VikingLine och jag betalade då 130:-. En gammal trotjänare på Systemets hyllor, kul att se att den åldras med behag. Även om det kanske aldrig blir stort.

SB : 2211 ( årgång 2007)
Pris : 199:-

Under tiden som alla får tid att hälla upp sin vin på karaff så får boysen njuta av lite bubbel.

DAGS FÖR PROVNING:

VIN NR 1

Blint:Magiskt vacker färg åt orange hållet. Doft av gammal källare, på en väldigt positivt sätt. Spännande animaliska och åldrande drag av köttbuljong. Tydliga toner av valnötter. Komplext och ett vin som väcker lust. I munnen en åldring med komplexa drag av torkad frukt, nötter, torr jordkällare. Fin syra nästan åt Fino-hållet. Avslutet är finstämt och komplext.

Facit : 1946 Borlido Garrafeira, Portugal

En helt galen upplevelse. Otroligt att det fortfarande är vid liv. Det bäst i dom första 20 minuterna sen föll det fort, men vilket vin. Respekt. -Tack, Svempa för den.


VIN NR 2

Blint:En härlig doft av blommor och en ört som jag får till mynta. Lite grön paprika och rå skinka, prosciutto. Sval fin frukt. Komplex. I munnen sval frukt med torkade fat och grön paprika. Orientaliska kryddor och en fin mognadston. Avslutet är gott och läckert med återkommande ton av mynta.


Facit : 1992 Conde de Valdemar Gran Reserva, Rioja, Spanien.

Ett sus gick genom alla provare. Kan Rioja smaka så här bra. Helt galet. Jag som provat en del Riojor på sistone har blivit hånad som turistjävel, här fick hånaren att sätta orden i halsen.

SB : 12601 (årgång 2004)
Pris : 144:-

VIN NR 3

Blint :Jag hittar först en lustig ton av brk sparris eller champinjon, den vädras ganska snart bort. Nu hittar jag rått kött, blodig huggkubbe, mynta, viol och lakrits. Jag vet inte hur men jag får en känsla av att det är biodynamiskt odlat. I munnen fylligt och en gräddig och krämig känsla. Snygga tanniner som ger vinet en rak ryggrad. Paprika, körsbär och hallon, t.o.m hallongräddpastill. Lite animaliska drag. Ett långt och väldigt gott avslut. Jag skrev ner; ett ärligt vin.
Facit : 2000 L´Esprit de Font Caude, Alain Chabanon, Montpeyroux, Franskrike.
Mycket, mycket gott vin som inte alls visade någon större mognad ännu, kommer säkert hålla i flera år till.

SB : (via Vinik)
Pris : 350:-

VIN NR 4

Blint:Flörtig doft med massor av frukt. Vanilj från faten och en hel del örter och anis. Mörk frukt som drar åt plommon, fikon och på det ett täcke av choklad. I munnen fylligt med en blandning av mörk frukt och toner av jordgubbar i grädde. Animaliska drag åt läderhållet. Lingonfrisk syra och tydliga och rejäla tanniner. Lite alkoholhetta. Avslutet är friskt, varmt och långt.

Facit : 2001 Altanza Seleccion Especial Reserva, Rioja, Spanien.
Även här ett fortfarande ungt vin som klarar många år till i källaren. Svårt att få till Rioja, väldigt gott.

SB : 90175
Pris : 319:-

VIN NR 5

Blint : I doften finns små söta bär. Finmalen kaffe och söt piptobak. Mineraler. Druvtypisk och lätt att placera i N.Z. I munnen sensuell och sexig frukt med toner av söta bär, apelsin, mango och även gummi. Avslutet är läckert och sötfruktig på ett snyggt sätt.

Facit : 2008 Peregrine Pinot Noir, Central Otago, Nya Zeeland.


Det går inte att motstå ett sånt här vin, det är bara så gott. Sexigt.

SB : slutsåld
Pris : 248:-

VIN NR 6

Blint :Oj, här var det en ren käftsmäll. Bombastiskt. Svartvinbär, nästan i geléform. Grön paprika, blyerts/ceder, bacon och lite godistoner, zoo apor och ahlgrens bilar,de röda ;). I munne är vinet toksträvt och en undomlig värsting. Massor av tanniner och mörk frukt som drar åt blåbär, björnbär och svartavinbär. I munnen gestaltar sig godiset i form av marmelad kulor.

Facit : 2006 Uva Mira, Stellenbosch, Sydafrika.

Andra gången jag får prova det här vinet och det är lika tufft fortfarande. Agne låt resterande flaskor få vila i många år till. Vi tror att det kommer något stort ur det här, det kan liksom kännas när man provar.

SB : slutsåld
Pris : 315:-
VIN NR 7

Blint :Mustig doft. Kryddig frukt med ton av paprika och fat. Lite skitiga drag av gödsel. Blyerts och ceder men också lite gräs. I munnen mustig och kryddig frukt. Torr frukt med tydlig dträvhet. Uttorkade munkänsla. Varmfruktig på gränsen till eldig. Syran är frisk och gör vinet läskande. Paprika, svartavinbär, plommon och blodig grillad rostbiff. Avslutet är friskt och mineralrikt.

Facit : 2001 Château Giscours, Margaux, Bordeaux.

Mitt vin och lite mörkare i stilen än jag trodde. Fortfarande ungt. Kan det bli komplext?
Köpt som primörvin 2002. Jag betalade 289:- då.

SB : slutsåld
Pris : 749:- ( SB.pris den 1/2 -09)

Där tog själva provningen slut och nu vankas det mat och lite extra viner på det.


2007 Le Ciste, Domaine Laguerre hann jag inte skriva ner något om då jag stod för serveringen. Jag tyckte dock mycket om det. Lite lägre syra, gula frukter, lite ananas, gott. Vinet serverades till förrätten.

SB : vinik
Pris : 170:-

Frutti de Mare!


2004 Domaine Singla Castell Vell serverades ur magnumbutelj till varmrätten. Härligt flörtig med tonviss av hallon och cassis, sötfruktig men ändå stram, fyllig, Avslutet är långt och gott. Här fanns lite kvar i buteljen när grabbarna bröt upp så jag kan i lugn och ro smaka på det i efterhand.

SB : vinik
Pris : 420:-


Rödvinsbräserad oxkind med potatis o jordärtskockspuré.


Äggtoddy a la Mannerheim.


En fantastisk dag har tagit slut. Ett minne för livet och något vi måste göra om igen. Faktum är att det utlovades ett löfte under kvällen. Sex av provningens sju viner finns det dubbletter i våra källare, varför inte träffas om fem år och prova samma viner igen!!

4 kommentarer:

Herren sa...

Tack Micke för en fantastiskt trevlig kväll, god mat, suveräna viner. Och tack till er allihop för trevligt sällskap. På återseende!

Micke sa...

Tack själv för dina suveränt goda bidrag. Det känns som om vi kommer att göra om det här, vansinnigt kul.

Fredrik sa...

Som nämnt hos Vem Packade Kanoten; trevlig läsning. Mer sånt.

Micke sa...

Hehe, Fredrik. Vem Pajade Karaffen gör ett strålande författarjobb, hoppas vi får se fortsättningen snart. Sådana här tillställningar kan man gärna ha lite oftare.