tisdag 16 november 2010

2008 Quinta de Chocapalha Branco

Vita krispiga portugisiska viner är något som jag på senare tid upptäckt. I all sin enkelhet finns en fräschör och syra som är välkommet. Med en fantastisk källa på spännande inhemska druvsorter, ger det vinerna en personlighet.

Jag provar ett av deras billigaste vita viner och hämtar litet fakta om producenten från importörens hemsida:
I Portugal finns bara ett fåtal kvinnliga vinmakare. Sandra Tavares da Silva är den yngsta och en av de mest kända vinprofilerna i sitt hemland och har fått mycket positiv uppmärksamhet de senaste åren. Vinet kommer från Estremadura i Portugal, en region som ligger i ett tunt bälte
mellan Lissabon och Coimbraheter. Regionen har tidigare varit mest känd som volymproducerande men på senare år har det dykt upp en del mindre vingårdar som satsar mer på mindre kvalitetsvolymer. En av de mest kända är Quinta de Chocapalha. 1987 köpte Sandras föräldrar en egendom bestående av 45 hektar. Allt var förfallet och i väldigt dåligt skick eftersom gården inte brukats på över 30 år. Man var tvungen att plantera om vinstockar och ersatte dem då med portugisiska kvalitetssorter. Quinta de Chocapalha har ett mycket bra läge i regionen. Odlingarna gynnas av närheten till havet men samtidigt har de ett bra skydd mot vädrets makter tack vare ett landskap som påminner om en amfiteater. År 2000 blev Sandra färdigutbildad vinmakare och samma år var kvaliteten på druvorna så pass hög att det första vinet kunde produceras. Quinta de Chocapalha producerar idag bara små kvantiteter, en femtedel används för eget bruk, resterande säljs vidare till andra vinproducenter. Sandra Tavares da Silva lever för vinet. Under veckodagarna jobbar hon i Douro, som vinmakare hos prestigefyllda Quinta do Vale Dona Maria, på kvällarna arbetar hon tillsammans med sin man, Jorge Serõdio Borges med sitt eget vin. Helgerna spenderar hon i Chocapalha – med ett sådant intresse kan det inte bli annat än ett fantastiskt gott vin.

Denna årgång är den första för detta vin. Här har Sandra experimenterat med lokala portugisiska druvor och fått fram ett smakrikt, fruktigt och friskt vin. Sandra har valt den mycket omtyckta druvan Arinto som är aromatisk och de två övriga druvorna Viosinho och Vital som tillför struktur och friskhet. Vinet har fått ligga på rostfria tankar i sju månader i sin jästfällning för att utvinna ytterligare aromer.


Doften är trevligt tilltalande med vansinnigt mycket Granny Smith-äpplen. Litet citrus bestående av grape och lime. En känsla av krispighet från krusbär. I munnen är dom gröna äpplena fortfarande tydligast, men fylls på av krusbär och vita blommor som t ex fläder. Syran är riktigt pigg. Avslutet kanske är lite glest men har toner av lime och en uns mineraler.

Pris : 109:-

Inga kommentarer: