söndag 29 januari 2012

2001 Castello di Brolio

Castello di Brolio är bekant för alla svenskar. Ofta hyllad av press och konsumenter. Jag minns själv årgång 1999 som en ögonöppnare för vad Chianti är. De senaste åren har min gom svängt och min förälskelse hade svalnat. Förra året fick jag prova Ricasoli´s nya topp sangiovese, Colledilá, och blev blixt förälskad. På onsdag släpps 08:an av Colledilá och jag är sjukt nyfiken på hur den ska vara.

Så igår fick jag möjligheten att prova 01:an av CdB. och jag gillade vad jag hade i glaset. Doften var så där läckert funky, med drag av vått läder, blöta höstlöv och svamp. Frukten var mörk och fullt mogen, fylld med söta bigarråer, plommon och choklad. Sånt här kan jag sniffa på hela kvällen, tack. I munnen är vinet moget men fortfarande stramt och med torra tanniner. Återigen har vi läder, animaliskt och choklad. Nu har möjligtvis bigarråerna byts ut till mörka körsbär, det kanske är syran i vinet som får mig att vända mot körsbären. I smaken finns också lite kryddor i form av kanel, muskot och nejlikor. Fyllig och en ren fröjd att dricka. Mogen sangiovese när den är som bäst.

SB : 81523, Tillf slut lev.
Pris : 349:-

torsdag 26 januari 2012

2007 Le Tense Sassella

Det var ett tag sedan jag provade Le Tense. Förra årgången har jag staplat upp med i källaren. Vinet har alltid varit bra i sin prisklass, och är ett vin som jag gärna drar ur korken på alla dagar i veckan. 07:an är inget undantag, här får jag en syrlig frukt med livlig syra. Doften är nyanserad och drar åt körsbär, nypon, rosor och lite fat. Smaken är frisk, fräsch och stram med drag åt körsbär, jordgubbar, lite torra kryddor, rosor och en viss komplexitet.

Det här är inte sötfruktigt eller kraftigt, utan sirligt och läskande.

Visst blir det att köpa 07:an också för att stuva undan i källaren.

SB: 32341
Pris: 129:-

måndag 23 januari 2012

Ett sista möte med Herren...


....hoppas jag verkligen att det inte var, men absolut för ett tag framöver. Innan Herren och hans M tar flyttlasset med sig söderut, så fick jag en förfrågan om att komma över och käka en bit mat och prova något vin till. Det tackar jag inte nej till såklart.

M är en alldeles förträffligt skicklig kock och borde kamma hem en seger i Sveriges Mästerkock utan något större motstånd. Glad i sinnet slår vi oss ner avslappnat framför brasan och jag får bekanta mig med ytterligare ett inbjudet sällskap. I detta varma sällskap inmundigas små delikata kanapéer och sköljs ner med en för mig okänd champagne, men vilken god sådan. Elegant och balanserad med snygga brödtoner, citrus och äpplen. Perfekt balans i munnen mellan frukt och syra, här är det inget som spretar eller är dominant utan bara så himla gott.


Till jordärtskockssoppan med ett pastaknyte i (bästa soppan jag ätit på länge), serverades en kall vit Bourgogne. 2008 Pouilly-Fuisse Alliance Vergisson från Domaine Barraud har en väldigt stängd doft i sitt kalla läge, men varefter vinet får upp värmen så öppnas doften upp till en ren och fräsch njutning. I doften lite äpplig med mineraler och ylle, i munnen tonvis med mineraler men även gula toner av persika, nektarin och ananas. Riktigt gott.

 Till älgfilén med balsamico potatis och karamelliserad rödlök (osäker på alla ingridienser, men ruskigt gott var det, även portion nr 2) serverades två stycken rödviner bredvid varandra. I första glaset får vi en väldigt volatil doft med något medicinalt i och en hög kryddig eldighet. I munnen är vinet varmt och eldigt, lite sötfruktig men med en pigg syra. Dom volatila dragen finns här också men även fikon, torkade körsbär och torkade hallon. 2007 Doamine de la Janasse Chateauneuf-du-Pape "Chaupin" är ett kraftpaket. Mina bordsgäster hyllar vinet, för min del blir det lite för mycket. Utan att göra värden ledsen försöker jag hitta storheten i detta vin. Kanske behöver denna 100%-iga grenache vila åtskilliga år innan de ska öppnas. Missförstå mig rätt, vinet är välgjort och gott, men i små doser för mig. Jag snurrade i Piemonte när jag försökte placera det, helt lurad upp till läktaren ännu en gång.

 I det andra glaset finns en doft som jag däremot går helt igång på. Här är det en nästan skitig doft med undervegetation och rök från en lägereld. Någon nämner bikarbonat och kan bara hålla med, fyller även i lite örter och blomsteräng. I munnen blir jag förvånad över hur lätt vinet var i jämnförelse med den stora doften. Den höga syran och alla dessa körsbär vägleder oss till Toskana. Det finns även något sötfruktigt över smaken och visst hittar vi lite läder också. Galet gott!!
2006 Monsanto "Il Poggio" Riserva Chianti Classico är något för mig att fylla källaren med.

 I väntan på dessert så passar jag öppna min medhavda flaska. Det vi har nu i glaset är riktigt glest i jämförelse med de två tidigare vinerna, men efterhand så reser sig vinet och slutar med att bli riktigt strålande. Doften är väldigt pinot noir-lik med jordgubbs och hallontoner. Jag kan skönja lite nötter, lite jordighet, söt piptobak och gummi, men också väldigt mycket mineraler. I munnen får jag ett harmoniskt och komplext vin med toner av hallon och jordgubbar. Någon nämner polkagris också. Återigen väldigt mycket järn eller som jag tolkar det mineraler. Frukten är ren, fräsch och god. Ett riktigt gott vin som alltid är rätt att ställa fram på bordet. 1968 Rioja Vina Valoria lurar upp alla de andra på läktaren. Det var väl inte helt schysst av mig att servera den blint, men fantastiskt roligt. Framför allt blir det en ögonöppnare på hur en Rioja kan smaka om man väntar drygt 40 år. Visstt, det är inte ett stort vin, men väldigt gott som sagt och galet kul att få prova.

Nu serverar Herren ett kylsvalt rött vin i våra glas. Direkt i ansiktet slås en doft av hallonbåtar, körsbär och jordgubbar. Någon säger lakrits. En sak är säker, frukten doftar ren, fräsch och ung. I munnen är vinet super gott med sval och enkel frukt som går i doftens toner. Frisk syra.  Det här kan inte vara något annat än en gamay. 2010 Morgon Marcel Lapierre är en ren fröjd att få prova. Ett jättegott vin.
Sista vinet ut har en doft som tilltalar mig stark, den upplevs skitig, kryddig och mustig, fylld med svamp, korv, chark, lakrits, örter och hallon. Åhh, så bra den är. I munnen får jag en mörk och fräsch frukt med toner av hallon, blåbär, björnbär, lakrits, asfalt och med en hög syra. 2010 Campredon Domaine Alain Chabanon har jag provat tidigare och det är ett sjujäkla gott vin som det borde finnas staplat med här hemma.

Kvällen är slut och det är min gom också. Jag är oerhört tacksam för den goda maten, de goda vinerna och det goda samtalet. Jag kommer defenitivt sakna er här hemma, men önskar er ett stort lycka till på ert nya liv i Frankrike.
Tack


lördag 21 januari 2012

2008 Altitude 540, Domaine Laguerre

Dags för ännu ett vin ur Vinterlådan. Första gången jag kom i kontakt med Altitude 540 var när Herren lät mig få prova dess första årgång 06:an. Då lät omdömet så här. Nu är det alltså 08:an som hälls upp i glaset....

Jag får en härlig, fräck, murrig och mörk doft med drag åt mörka körsbär, svarta vinbär, hallonlakrits och ceder. I munnen går det mörka igen med körsbär, svarta vinbär, björnbär och mörk bitter choklad. Faten är mer tydliga i den här årgången. Syran är lika pigg som sist. Visst finns det lite ceder även i smaken men 06:ans animaliska toner saknas. Avslutet är fräscht och bra.

Ett par år till på nacken kanske inte skulle skada, men det är ändå ett väldigt bra vin som fortfarande funkar i alla lägen. 100% cabernet sauvignon lagrad i nya och gamla ekfat.

SB : 72950 (Vinterlådan)
Pris : 960:- för lådan, 170:- för vinet.

fredag 20 januari 2012

2009 Firestone Chardonnay

A.B.C- är kanske att dra det lite långt, men jag kan inte säga att jag är en stor drickare av chardonnay. Varför det? Jag beundrar goda viner från Chablis, Champagne och den här Firestone var inte dum den heller.
Klar, ren och stor doft med toner av gult, färska aprikoser och gula plommon. Även ett stänk av flinta. I munnen får jag en fyllig munkänsla, med gula plommon, gult äpple, lite brynt smör och våt flinta. Gott helt enkelt!

SB : 75497
Pris : 199:-

måndag 16 januari 2012

2006 The Armagh Jim Barry

"Om jag inte tar alldeles fel var det en ovanligt vacker dag när Gud skapade The Armagh" är ett citat från någon vinskribent som stämmer väldigt bra.

Doften är förödande god. Stor och fruktig, inslag av blåbärskoncentrat, björnbär, röda- och svarta vinbär och svarta körsbär. Över bärkompotten svävar en frisk bris av eukalyptus. Galet god doft. I munnen får jag ett kompakt vin med silkeslena tanniner. Syran gör vinet lätt trots sin otroliga smakkoncentration. Vacker balans mellan frukt, syra och alkohol, där 15,5% inte känns överhuvudtaget. Tonerna drar åt blåbär, svarta vinbär, björnbär, blåa plommon, choklad, mörkt läder, kanel, eukalyptus, kvisten från en tomat och stjälkselleri. Avslutet är lååååååååångt och förödande gott.

SB : 94225
Pris : 1295:-

torsdag 12 januari 2012

2008 Les Mille Rocs, Domaine du Pas Saint Martin

Åhh, vilket härligt vin! En söt doft av lycka med toner av honung, bivax, aprikoser, saffran och maskrosblomma. I munnen är det halvsött men med en fantastisk balans av syra, sötma och frukt. Knasigt nog dricker jag det utan tilltugg och det funkar riktigt bra, munnen känns fräsch hela tiden. Tonerna drar åt honungskarameller, aprikoser, honung, mogna gula äpplen och gula sultan russin. Precis som jag vill ha det med ren, klar frukt och utan brända toner. Jag blir säkert färgad av sockret, för visst är det svårt att bedöma dessertviner, men det är ju så förbannat gott.

Vinet är gjort helt och hållet gjort på Chenin Blanc och ligger med i Viniks Vinterlåda.
960:- för den blandade lådan eller 160:- för en flaska.

måndag 9 januari 2012

2007 Odoardo Beccari Riserva

Inläggen blir bara kortare och kortare. Viljan ligger inte i takt med tiden. Jag kör på ändå men gör det kort genom appen Blogger. Möjligheterna är begränsade men va fan, det bli i alla fall gjort.

Det här vinet har en mörk och kryddig doft. Lite kaffe och choklad plus en del mörka fattoner. God doft men inte spännande alls. I munnen fin mörk kryddig syrlig frukt, mörka körsbär, plommon och tydliga fattoner. Även i munnen välgjort och gott, flaskan gör inte alls ont att tömma, men jag kan inte låta bli att tycka att vinet saknar lite personlighet.
Förutom sangiovese finns här en 10:a merlot.

SB : 95371
Pris : 249:-

lördag 7 januari 2012

2009 Nuit Grave Mas des Chimeres

Årets kallaste dag ute i stugan, 6 grader kallt och ett tunt tunt lager snö. Passar mig perfekt när jag tänker på förra årets snömängd, kyla och elpris.

Viniks Vinterlåda lever farligt och den här flaskan får sätta livet till. En sydfransk druvmix av 50 Syrah, 40 Grenache, 10 Mouvedre och 10 Carignan har fått vila i 12 månader på stora gamla ekfat.

Till och börja med är doften lite oförlöst och instängd, men den vaknar snart till liv och släpper ifrån sig mörk frukt, björnbär, lite vanilj, örter, dammig grusväg och en kryddighet som får mig att tänka på grillat kött. Munkänslan är mjuk och fyllig med en bra syra. Tonerna drar åt björnbär, blåbär, mörka plommon, lite vanilj och stjärnanis, och även här återkommer det grillade köttet. Avslutet är långt, mjukt, fylligt och lite varmt.
Det här är riktigt gott och sitter som en smäck framför brasan.

SB : Vinterlåda 72950
Pris : 960:- för lådan och 160:- enbart för flaskan.

fredag 6 januari 2012

2007 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes, Bruno Colin

Sist jag provade det här vinet blev jag lyrisk och jag tycker om det den här gången också. Doften är precis sån som jag går igång på, undervegetation, svamp, mossa, stallbacke, kokta grönsaker och mörka tongångar. Munkänslan är frisk och drar åt det mörka, med biggaråer, mogna mörkröda jordgubbar, lite läder och en stänk av stallbacke igen. Försvinnande gott.

SB : slutsåld
Pris : 185:-

onsdag 4 januari 2012

1999 Beaune Premier Cru Louis Jadot


I våras skapade det här vinet tumult när det släpptes. Mogen Bourgogne för en ingen peng alls. Sist jag provade den lät det så här. Den här gången är det min gode vän Agne som bjuder till glas.

Doften är härligt svettig med mognad, drag av blöt mossa, svettig strumpa, svamp, läder och mörka körsbär. I munnen ger vinet en mjuk smak och toner av mörka bär, övermogna jordgubbar, läder, undervegetation och soya. Visst, smaken är kanske inte vattentät hela vägen, men syran är fortfarande ok och på det hela taget är det ett jäkligt gott vin.

SB : slutsåld
Pris : 159:-

måndag 2 januari 2012

2009 Passe Temps Domaine Singla

Lagom till det nya året så får jag hem Viniks Ekovinlåda Vinter 2011. Förväntningarna är minst sagt höga efter Höst-lådan, som var riktigt bra i slutet av året. Enligt Vinik så består vinet av 100% grenache och vinet har fått vila på gamla ekfat.

Doften är läckert stor och fruktig med mörk frukt. Här finns mörka hallon, blåbär, plommon, lite franska öret och lakritsstång. Lägg till lite stall också och nu är jag riktigt glad. I munnen får jag en varm och fruktig smak med hallon o blåbär lösviktsgodis, lakrits, lite fat och vanilj. En bra syra som balanserar upp syltigheten.

Första provade flaskan ur Vinterlådan uppfyller mina förväntningar. Smakabra.

SB : 72950
Pris : 960:- för lådan och 160:- för endast Passe Temps.