torsdag 29 december 2011

2006 Badia a Coltibuono Chianti Classico Riserva

Under min Toskanaresa i höstas var besöket hos Badia a Coltibuono mycket uppskattat. En fantastisk vacker plats strax norr om Gaiole in Chianti. Läs gärna mitt tidigare inlägg.

Chianti Classico Riserva har en läcker doft som precis vid öppnadet har en sötaktig bärton med röda kösrbär, jordgubb, blommor och lite torkade kryddor. Efter en stund kommer en mer klassisk doft av syrliga körsbär, lite julmust och fin söt piptobak. I munnen finns klassiska italienska surkörsbär, rött läder, rönnbär och bittermandel. Smaken är volatil. Syran hög. Tanninerna stadiga och torra. Avslutet är läskande och uppfriskande.

Jag älskar sangiovese i den här stilen. Måhända att jag tyckte det var några snäpp bättre på plats i det gamla munkklostret, men något annat hade jag inte tänkt mig.

SB : Slutsåld
Pris : 21 euro på plats

måndag 26 december 2011

2007 Alconte

Det här är mitt första försök att blogga genom appen Blogger. Fungerar det här bra känns det som ett ypperligt sätt att köra lite kortare inlägg om något provat vin.
Efter ett fint julfirande med familjen i stugan, där det mest var öl till den salta julmaten. Nu när de starka orkan vindarna bedarrat, slår jag upp ett efterlängtat glas vin.

Ur glaset strömmar ett fruktigt och kryddigt vin med drag av hallon och blåbär. Lite schysst fatbehandling med tillhörande vanilj och ceder. Här finns även en del mossa och blöt skogsmatta.
I munnen får jag ett smakrikt, lite kryddigt, lite sötfruktigt och gott vin. Toner pekar åt hallon, jordgubbar, plommon och biggaråer. Elva månader i fat har satt en lagom stämpel på vinet. Syran hjälper upp vinet. Tanninerna är mjuka och avslutet är jammy och gott.

SB : 71274
Pris : 149:-

söndag 18 december 2011

2009 Beckmen Cuvèe Le Bec

2009 Beckmen "Le Bec" har en mörk, koncentrerad doft av björnbär, körsbärskärnor, lakrits, örter och vanilj. I munnen är vinet smakrik med friska toner av björnbär, blåbär, svarta körsbär, kärnbeska och vanilj. Jag tycker stilen är lite för tuff och vass för min smak, men är övertygad att många andra älskar det här. Här skrev jag om årgång 2008 och ser att intrycket var ungefär detsamma.

Druvblandningen är 45% grenache, 34% syrah, 14% mourvedre och 7% counoise, vinet fick ligga i 13 månader på fat varav 15% var nya franska och 85% var begagnade franska och amerikanska fat.

SB : genom AWC
Pris : 199:-

2006 Kapcsándy Estate Cuvèe

Lou Kapcsándy´s historia har berättats i detalj av den extremt kunnige Michel Jamias på hans blogg California Wine Report. Det bästa ur historien är den hur han lyckas lägga beslag på den berömda State Lane Vineyard. Lou älskade Beringer´s Privat Reserve och noterade att cebernet sauvignonen från State Lane ofta bidrog i Beringer´s cuvèe. När han så i hemlighet fick reda på att vingården var till salu år 2000, köpte han den innan ens Beringer visste om att den var till salu. Då hade vingården drabbats av phylloxera och Lou började omplantera vingården med cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. 2005 stod ett nytt toppmodert vineri klart i Yountville. Numera tillhör Kapcsándy toppeliten i Kalifornien.

2006 Kapcsaándy Estate Cuvèe har en druvblandning av 48% cabernet sauvignon, 48% merlot och 4% cabernet franc. Vinet har lagrats på 97% franska fat och 3% ungerska fat.

Doften är har en djup och rik frukt. Lyxig och dyr fathantering. Toner av svarta vinbär, hallon och röda plommon noteras och backas upp av ceder, kaffe samt små gröna inslag. Snygg och väldigt läcker doft. I munnen finns en ren och fräsch frukt. Syran är fräsch och får frukten att kännas lite syrlig. Tanninerna är unga och markerande. Faten känns absolut här, men håller sig i schakt och tippar inte över. Toner av bjönbär, tranbär, hallon, svarta vinbär, kaffe, en sprits av vanilj, lite själkselleri och ett långt väldans gott avslut med en hel del mineraler i.

SB : privat import
Pris : 995:-


 

2009 Red4 Vina Robles

Doften är smått tevlig och växer på mig. Här finns härligt ung grenache (28%) av gräddhallonkola och hallon/lakrits pastill. Petite Sirah (42%) skänker mörkare toner som blåbär och björnbär. Syrah (22%) bidrar med djup och kryddighet och mourvèdre med kärnor från biggaråer. Ja eller nåt, vad vet jag. Gott doftar det hur som helst. I munnen finns en läcker solvarm frukt med en uns hetta och det är bra tryck i frukten. Återigen härskar den där underbart goda gräddkolan som är smaksatt med lite hallon, lakrits och vanilj. Avslutet lämnar en god eftersmak i munnen i form av vispad grädde med vanilin i på en hög med varma hallon.

SB : genom AWC
Pris : 169:-

måndag 12 december 2011

BYOB till Lammsjön

 Vi var tre gubbar ute på landet som under helgen lagade mat och provade några goda viner. Det är en fritidsaktivitet som är bland det roligaste jag tycker livet kan erbjuda. Två av mina bästa vänner släpade med sig godsaker från deras vinkällare och jag passade också på att plocka upp ett par flaskor. Vi provade varandras viner blint och ingen hade fomen med sig ikväll för träffa rätt. Känns skönt att bli placerad på lektaren och börja om igen nästa gång. Maten blev superb, mycket tack vare masterchef  Patrik.
 2003 Mas d´en Català Crianca har en läcker doft av tydlig crème de cassis och fräsch menthol. Doften är djup och rik. Små pustar av grön paprika och lite vanilj. I munnen är vinet stramt och bär en tydlig strävhet. Rik och bra frukt med centrum på svarta vinbär, körsbär och choklad. Långt gott avslut.
Ett härligt gott vin från Priorat med en druvblandning av 456% garnatxa, 45% cariñena och 10% cabernet sauvignon. Nyhetssläpp i nov. -08:a för 199:-. Tack Agne.

 2009 Il Frappato har en helt bedårande doft av smultron, hallon och jordgubbar. En vacker blommighet svävar över det hela. Ganska snart frigörs och fantastiska apelsintoner som tar över mer och mer. I munnen är frukten klingande ren och super god. Vinet är som en ballerina i munnen, den dansar och gör pirruetter och förför oss med dess charm. Avslutet är fräscht och klingar ut i massor av mineraler.
Occhipinti gör det igen. Av de tre viner jag provat från henne har alla varit bra, men den här var helt lysande bra, Köpt i Köpenhamn för 199 Danska kronor. Mitt bidrag.
 
 2004 Viacosta Chianti Classico Riserva har en urläcker doft. Först strömmar toner av fotsvett, gamla sockor, svamp, fuktig mossa och tryffel upp. Sedan kommer torkade rosor, torkade körsbär och aceton fram. I munnen är vinet stramt och nyanserat. Syran är livlig och ger ett syrligt avtryck. Körsbär, bittermandel och aceton känns klockrent som Italien. Avslutet är komplext och läskande.
Patriks bidrag och en ny bekantskap för oss andra. Riktigt bra. 249 spänn i beställningssortimentet.

  2008 Ch9dP Cuvée du Vatican har en något blygsam och dov doft. Tydligt med dammig grusväg men även en del höstlöv, örter och mörk frukt. I munnen finns ung och lite oförlöst frukt med toner av körsbär och björnbär. Syran är frisk och tanninerna sandiga.
Den här behöver få vila ett par år till eller också gör den sig inte rätt i kvällens laguppställning. -Patrik, kul om vi fick prova nästa flaska om ett par år. 215:- får man ge för flaskan.

 2009 Ch9dP Reserve Sixtine Cuvée du Vatican har en mycket insmickrande doft, fyllt med djup frukt, körsbär, hallon, jordgubbar, plommon, men också ceder och örter. I munnen är det bra tryck i den solvarma frukten. Biggaråer, plommon, hallon och läder i fokus, men även en del vanilj. Lång saftig och god eftersmak.
Oj vilket läcker vin. 09:e frukten är av yttersta kvalitèt. Tack Patrik för den. Värt alla 349 kronorna.


                                               
 2006 Martinet Bru har en sötfruktig doft med fokus på söta biggaråer, fat, tobak, kryddor och kirsch. I munnen är det rejäl skjuts på frukten och vinet är eldigt. Fylligt med toner av fat, mörka körsbär, läder och kryddor. Lång god eftersmak.
Ett riktigt Agne vin med hår på bröstet. Vi tackar för det. 209:- på bolaget. Druvblandningen är 50% garnacha, 15% cariñena, 15% syrah, 10% cabernet sauvignon och 10% merlot. 

2008 The Creator har en snyggt sötaktig doft med slösaktig och flörtig doft, fylld med kola, vanilj, svarta vinbär, röda plommon och orientaliska kryddor. I munnen är frukten djup, rik, och ren. Här är det sammetslena tanniner och söta biggaråer, hallon och svarta vinbär i överflöd. Välpolerat och ruskigt gott. Långt, långt avslut.
Ingen överraskning att vinet kommer från mig. Jag är torsk på Charles Smiths viner i K-serien. 485:- vill jag minnas att jag slantade upp på bolaget. 64% cabernet sauvignon och 36% syrah.

Tack grabbar för en fantastisk kväll. Åtminstonde jag kommer vara mer ödmjuk i mina gissningar nästa gång. Nästa gång måste bli snart.....

lördag 3 december 2011

2007 Château d´Ampuis

Sååå läckert vin. Fantastisk doft fylld med dyr frukt. Faten är fenomenalt hanterade och ger ett lustfullt intryck. Massor med små röda söta bär, kola, mocca, blommor och orientaliska kryddor. Jag kommer på mig att stöna högt, ahhhhh. Smaken är supersnygg med stram röd frukt. Elegant, magisk balanserad och silkiga tanniner. En härlig känsla av dyr fatbehandling, inte en chans att förstå att frukten legat på nya fat i 38 månader! 3 år och 2 månader! Även i smaken hittar jag orientaliska kryddor, men även rött te och sandelträ. Låååååångt avslut som är så gott. Shit va bra det här är.

SB : 90432
Pris : 995:-