söndag 18 december 2011

2006 Kapcsándy Estate Cuvèe

Lou Kapcsándy´s historia har berättats i detalj av den extremt kunnige Michel Jamias på hans blogg California Wine Report. Det bästa ur historien är den hur han lyckas lägga beslag på den berömda State Lane Vineyard. Lou älskade Beringer´s Privat Reserve och noterade att cebernet sauvignonen från State Lane ofta bidrog i Beringer´s cuvèe. När han så i hemlighet fick reda på att vingården var till salu år 2000, köpte han den innan ens Beringer visste om att den var till salu. Då hade vingården drabbats av phylloxera och Lou började omplantera vingården med cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. 2005 stod ett nytt toppmodert vineri klart i Yountville. Numera tillhör Kapcsándy toppeliten i Kalifornien.

2006 Kapcsaándy Estate Cuvèe har en druvblandning av 48% cabernet sauvignon, 48% merlot och 4% cabernet franc. Vinet har lagrats på 97% franska fat och 3% ungerska fat.

Doften är har en djup och rik frukt. Lyxig och dyr fathantering. Toner av svarta vinbär, hallon och röda plommon noteras och backas upp av ceder, kaffe samt små gröna inslag. Snygg och väldigt läcker doft. I munnen finns en ren och fräsch frukt. Syran är fräsch och får frukten att kännas lite syrlig. Tanninerna är unga och markerande. Faten känns absolut här, men håller sig i schakt och tippar inte över. Toner av bjönbär, tranbär, hallon, svarta vinbär, kaffe, en sprits av vanilj, lite själkselleri och ett långt väldans gott avslut med en hel del mineraler i.

SB : privat import
Pris : 995:-


 

Inga kommentarer: