måndag 12 december 2011

BYOB till Lammsjön

 Vi var tre gubbar ute på landet som under helgen lagade mat och provade några goda viner. Det är en fritidsaktivitet som är bland det roligaste jag tycker livet kan erbjuda. Två av mina bästa vänner släpade med sig godsaker från deras vinkällare och jag passade också på att plocka upp ett par flaskor. Vi provade varandras viner blint och ingen hade fomen med sig ikväll för träffa rätt. Känns skönt att bli placerad på lektaren och börja om igen nästa gång. Maten blev superb, mycket tack vare masterchef  Patrik.
 2003 Mas d´en Català Crianca har en läcker doft av tydlig crème de cassis och fräsch menthol. Doften är djup och rik. Små pustar av grön paprika och lite vanilj. I munnen är vinet stramt och bär en tydlig strävhet. Rik och bra frukt med centrum på svarta vinbär, körsbär och choklad. Långt gott avslut.
Ett härligt gott vin från Priorat med en druvblandning av 456% garnatxa, 45% cariñena och 10% cabernet sauvignon. Nyhetssläpp i nov. -08:a för 199:-. Tack Agne.

 2009 Il Frappato har en helt bedårande doft av smultron, hallon och jordgubbar. En vacker blommighet svävar över det hela. Ganska snart frigörs och fantastiska apelsintoner som tar över mer och mer. I munnen är frukten klingande ren och super god. Vinet är som en ballerina i munnen, den dansar och gör pirruetter och förför oss med dess charm. Avslutet är fräscht och klingar ut i massor av mineraler.
Occhipinti gör det igen. Av de tre viner jag provat från henne har alla varit bra, men den här var helt lysande bra, Köpt i Köpenhamn för 199 Danska kronor. Mitt bidrag.
 
 2004 Viacosta Chianti Classico Riserva har en urläcker doft. Först strömmar toner av fotsvett, gamla sockor, svamp, fuktig mossa och tryffel upp. Sedan kommer torkade rosor, torkade körsbär och aceton fram. I munnen är vinet stramt och nyanserat. Syran är livlig och ger ett syrligt avtryck. Körsbär, bittermandel och aceton känns klockrent som Italien. Avslutet är komplext och läskande.
Patriks bidrag och en ny bekantskap för oss andra. Riktigt bra. 249 spänn i beställningssortimentet.

  2008 Ch9dP Cuvée du Vatican har en något blygsam och dov doft. Tydligt med dammig grusväg men även en del höstlöv, örter och mörk frukt. I munnen finns ung och lite oförlöst frukt med toner av körsbär och björnbär. Syran är frisk och tanninerna sandiga.
Den här behöver få vila ett par år till eller också gör den sig inte rätt i kvällens laguppställning. -Patrik, kul om vi fick prova nästa flaska om ett par år. 215:- får man ge för flaskan.

 2009 Ch9dP Reserve Sixtine Cuvée du Vatican har en mycket insmickrande doft, fyllt med djup frukt, körsbär, hallon, jordgubbar, plommon, men också ceder och örter. I munnen är det bra tryck i den solvarma frukten. Biggaråer, plommon, hallon och läder i fokus, men även en del vanilj. Lång saftig och god eftersmak.
Oj vilket läcker vin. 09:e frukten är av yttersta kvalitèt. Tack Patrik för den. Värt alla 349 kronorna.


                                               
 2006 Martinet Bru har en sötfruktig doft med fokus på söta biggaråer, fat, tobak, kryddor och kirsch. I munnen är det rejäl skjuts på frukten och vinet är eldigt. Fylligt med toner av fat, mörka körsbär, läder och kryddor. Lång god eftersmak.
Ett riktigt Agne vin med hår på bröstet. Vi tackar för det. 209:- på bolaget. Druvblandningen är 50% garnacha, 15% cariñena, 15% syrah, 10% cabernet sauvignon och 10% merlot. 

2008 The Creator har en snyggt sötaktig doft med slösaktig och flörtig doft, fylld med kola, vanilj, svarta vinbär, röda plommon och orientaliska kryddor. I munnen är frukten djup, rik, och ren. Här är det sammetslena tanniner och söta biggaråer, hallon och svarta vinbär i överflöd. Välpolerat och ruskigt gott. Långt, långt avslut.
Ingen överraskning att vinet kommer från mig. Jag är torsk på Charles Smiths viner i K-serien. 485:- vill jag minnas att jag slantade upp på bolaget. 64% cabernet sauvignon och 36% syrah.

Tack grabbar för en fantastisk kväll. Åtminstonde jag kommer vara mer ödmjuk i mina gissningar nästa gång. Nästa gång måste bli snart.....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boyz, grym kväll , igen. Mickes Sicilianska Ingen-Pinot-men-vad-i-@#$%&$-är-det-då? var min favorit. Även om det är svårt att välja. Priorato visar åter vilken fenomenal bredd det finns där. Och med maten därtill så blir det rätt bra...
Feb nästa, med Oenologi i högre skolan.
Cheers
P

Anonym sa...

Super trevlig helg. Kocken brilljerade med sina kunskaper,värden med sin förmåga att hitta bra viner. Kan väl sammanfatta det hela med bloggens namn, Smaka bra, helt enkelt.
Pipe is life