söndag 26 september 2010

Badia a Coltibuono

Av tre vingårdbesök i Toskana så var Badia a Coltibuono den som jag tyckte var bäst. De övriga två var Castello di Volpaia och Castello di Verezzano. Badia a Coltibuono ligger i östra delen av Chianti Classico och strax norr om Gaiole in Chianti.

Egendomen är otroligt välskött och att strosa i parken på baksidan är en vandring i meditation.
Dess histroria har sammanfattats av Mr J på Goda Vinare på ett välskrivet sett:

Några munkar slog sig ned och började odla vin 1058 vid Badia a Coltibuono, som betyder den goda skördens kloster. Livet gick antagligen sin gilla gång fram till början av 1800-talet. Den franska revolutionens ambition att sekularisera samhället genom att överlåta kyrkans egendomar på medborgarna tog Napoleon med sig på sin turné runt om i Europa, och så kom det sig att munkarna i Badia a Coltibuono 1810 kördes på porten. Den nuvarande ägarfamiljen, som är inne på sjätte generationen, övertog egendomen 1846.
Egendomen innhar 1000 ha mark, varav vinodlingarna täcker en liten del av dessa. Produktionen uppgår till ca miljonen flaskor.


Botti fat av österrikisk ek.



2008 Chianti Classico vinet ligger och vilar.


Under huset löper slingrande gångar och fantastiska rum, som det här, fylld med flaskor från flera decennier tillbaka.



Ger gåshud för den vinnörd man är.





Ett väldigt proffsigt bemötande och en avslappnad trevlig provning.


2007 Chianti Classico
90% sangiovese och 10% canaiolo.
Doften är trevlig och inbjudande med red bright fruit. Ursprungstypisk med röda körsbär och hallon. Smaken är typisk och fyller munnen med slank medelfyllig frukt. Syran är pigg och fräsch. Sura körsbär och syrliga hallon. Avslutet är inte långt men lämnar munnen fräsch. Ett enkelt vin, välgjort men inget att hoppa jämnfota över. 12,50 euro på plats känns mer riktigt än systembolagets 199:-.


2006 Chianti Classico Riserva
Doften är fantastisk räcker. Precis så ska det vara. Höstskog, torkade kryddor, läder, blommor och mörka körsbär. Komplex och djup frukt.
Smaken är härligt stram och visar en perfekt struktur, med komplex mörk och röd frukt. Mörka och röda körsbär och hallon, läder och torkade kryddor. Avslutet är långt och väldigt fräscht och gott.
Så här är det när det är som bäst i Chianti Classico. Visst är vinet väldigt bra gjort, men åter igen så höjer jag 2006 till skyarna. Framför allt Riservorna. Det faller perfekt i min smakpalett. Det här vinet var jag bara tvungen att köpa med hem, och när jag betalade 21 euro per flaska känns det ännu bättre än mot bolagets 299:-.


2006 Sangioveto
100% sangiovese från de äldsta stockarna, där de yngsta är 50 år gamla. Lagrat på mellanrostade barrique-fat från Allier. Görs enbart i gynnsamma årgångar.
Doften går åt likör, med svart mörk frukt. Toner av rom/russin och choklad toppas med lite Coca-Cola.
Smaken känns likör-aktig med sin viskositet. Brända toner av mörk frukt. Mörka körsbär, russin och choklad. Lätt eldig med ett lång avslut som ger ett kraftigt intryck.
Denna Supertoscan med en prislapp på 28 euro är ett maffigt vin, nästan för maffigt för min palett just nu. Saknar den här röda pigga frukten som jag beundrar Chianti Classico för.


2 kommentarer:

Herren sa...

Tack för finfina rapporter, men blir sugen på att byta miljö...Innan vi far iväg nästa gång så skall vi tanka dig på alla tips och idéer. Vi hörs!
Tryggve

Micke sa...

Hej Tryggve
Man kan ju undra vad vi gör här uppe i kalla Norden??
Titta gärna i i butiken så snackar vi mer.
Ha det gott