När jag berättar att jag dricker och njuter av Beaujolais så tittar dom konstigt på mig. Hur kan en sån "vinsnobb" som du gilla Beaujolais? Men det är skillnad på Beaujolais Nouveau och Beaujolais Cru, som här med Moulin-À-Vent. Maison Luis Jadot är en producent som alla nog känner igen. Här produceras viner i alla prisklasser och från hela Bourgogne. Just det här vinet är som brukligt i Beaujolais gjort på druvan Gamay. Skördeuttaget låg på 38 hl/ha och en del av vinet lagrades tio månader på ekfat och resterande lika lång tid på ståltank. Årgång 2009 i Beaujolais är kallad a-vintage-of-a-lifetime och det bästa vinerna klarar 10-20 år i källaren.
Doften är ung och bärig med största tonen på hallon, men även en del vinbär och bigaråer. Ett uns med lakrits, en hel del tydlig nyhyvlad ek och lite fatvanilj. I munnen känns frukten sprudlande ung med massor av läckra hallontoner. Livlig syra och mjuk munkänsla men ändå med fin tanninryggrad. Avslutet är gott men är lite ekig i svansföringen. Dag 2 är eken mer integrerad i både doft och smak, vilket ger vinet om möjligt ännu större drickbarhet än första dagen. Det här gillar jag och lägger undan resterande flaskor för att kunna plocka fram en om året och följa utvecklingen.
SB : 99325
Pris : 159:-
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar