måndag 25 april 2011

1999 Beaune Premier Cru, Jadot

Det här vinet skapade en hel del hype när det släpptes. Det sägs att det sålde slut på 15 minuter. En knapp vecka senare släpptes ett till litet parti av samma vin. Då har det berättats för mig att det nästan utvecklades handgemäng när ett par herrar försökte smita före kön in till Passagen. Jag lyckades beställa en flaska och det är med ganska stora förväntningar jag drar ur korken och slår upp.

Ok, doften är väldigt spännande. Den mogna Pino-frukten ger ifrån sig massor av animaliska toner, svamp, blöt mossa, gammal gympasko, hästbås, hästläder, stall, ensilage, köttbuljong och soya. Smaken lever inte upp till den personliga doften, men det är åndå riktigt gott. Vi får mogen frukt med animaliska toner, svamp, soya och övermogen jordgubb. Syran är förvånadsvärd pigg men avslutet är kanske inte det längsta.


Vinet är vid full vigör och doften är läckert intressant. En mogen Bourgogne för så liten peng gör att jag ändå förstår lite av hypen som den skapade. Det här gör inte ont av att få dricka mer av.

SB : slutsåld

Pris : 159:-


Inga kommentarer: