lördag 23 maj 2009

2005 Papa Luna Old Vine Garnacha

Den här såg så ensam ut där den stod på hyllan. Sista flaskan i en annars så välfylld butik. Vet inte om det var av barmhärtighet eller för att det stod Garnacha på etiketten som jag lade ner buteljen i min varukorg. Återkommande läsare har säkert märkt min förkärlek till Grenache/Garnacha. Så lätt upprymd lät jag mig smakas och vilken lyckoträff det blev.....


Doften är riktig god, fylld med jordgubbar och "svarta" hallon. Den är fruktig och inbjudande med toner av vanilj samt lite te. Efter ett tad blommar lite kirsch-drink fram.

Smaken är åt old-school hållet, med inslag av slånbär och björnbär. Vinet är fylligt med fin slank, lite torr, frukt. Avslutet bär på syrliga körsbär och björnbär.


Ok det är inget jättestort vin, men helt klart det bästa under 100-lappen som jag druckit på länge. Jag ska helt klart köpa fler av detta och njuta fler gånger. Roligt!


2005 Papa Luna Old Vine Garnacha, Spanien, SB 2859, 89:-

torsdag 21 maj 2009

Rosé plus nå´t gott

Så var det dags för Patriks och min rosé-kväll. Rosé är inget vi dricker annars. Sist jag provade var förra våren, läs här. Patrik köpte en rosé från Gamla Världen och jag en från Nya Världen. Vi provade varandras blint. Vår brist på kunskap inom detta område gjorde att vi inte gissade något ursprung. Vidare tyckte vi även att vinerna blev godare när de var nästan rumstempererade. Så här lät våra utlåtande:


Färgen går åt tegelorange.
Doften är lite diskret, men toner av hallon och smultron kunde ändå hittas. En fin jordig ton likaså. Doften kändes även lite spritig trots sina endast 12%.
Smaken är silkeslen i munnen. Totalt avsaknad av tanniner. Munkänslan ger ett lätt och flörtigt intryck. Extremt tydlig jordgubbskaraktär.
Ett trevligt vin från Bordeaux som passar mycket bra till att bara dricka som det är. Druvblenden är 50% merlot, 30% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc.
Färgen går åt Fun-light röd.
Doften är trevlig med toner åt röda vinbär. Mycket fruktigare i doften än förra vinet. På något sätt känns doften artificiell.
Smaken är mer sötfruktig än glas nr 1. Vinet har en frisk smak med drag åt röda vinbär som övergår från den sötfruktiga till ett beskt avslut. Näe, det här var inte lika trevligt i smaken som glas nr 1. Däremot växte vinet betydligt till mat. Förrätten med Serrano och grisini lyfte vinet rejält.
Till varmrätten som var fransk Vårkyckling fylld med köttet från färsk tryffelsalsiccia lagd på salladsbädd, tog Patrik fram ett bonusvin och lät mig prova blint. Visst kände jag igen det här. Defenetivt Italien och tillslut går tankarna till Toscana. Det här var riktigt bra. Har man någonsin blivit besviken på familjen Mazzei?
Doften sjunger Italien. Mörka, mörka toner av körsbär. Doften är rejält stor. Körsbären går även åt kärnor emellanåt. Mörk bitter choklad finns där också. Tydlig fatkaraktär är uppenbart.
Smaken är klassisk Chianti åt det mörka hållet. Syrliga mörka körsbär med vissa drag åt kärnor. Massor med mörk bitter choklad och en hel del fat. Fylligt vin med långt avslut. Inte alls några tydliga tanniner, utan massor av mogen frukt. Det här var verkligen gott.









Tack Patrik för en mycket trevlig kväll. Nu har vi lagt upp riktlinjerna för vår nya affärsidé. Hur går vi vidare nu?



tisdag 19 maj 2009

Duval-Leroy



En liten kort provning av champagne huset Duval-Leroy känns aldrig fel. Presenterad av Werner´s. Champagnehuset Duval-Leroy grundades år 1859 i staden Vertus i hjärtat av " Côte des Blancs ". Vingårdarnas areal uppgår till ca 170 ha och här odlas ca 1/4-del av företagets årliga behov för champagneframställning. Under ledning av Carol Duval-Leroy som styrt vinfirman sedan 1991 är företaget ett av de sista familjestyrda champagnehusen som dessutom rankas bland de 10 bästa.





75% Pinot Noir, 25% Chardonnay.
Doft: Trevlig doft om än liten. Toner av bröd kan ändå urskiljas.
Smak: Frisk smak med toner av bröd och äpple av typ granny smith. Ganska intetsägande champagne. Gott med ointressant.




75% Chardonnay, 25% Pinot Noir.
Doft: Frisk doft med komplexa drag. Brödiga toner och inslag av nötter.
Smak: Frisk och komplex smak med inslag av bröd, nötter och äpple. Riktigt gott.




60% Pinot Noir, 40% Chardonnay.
Doft: Bred, djup och komplex doft med toner av blommor, nötter och bröd.
Smak: Fyllig kropp med toner åt nötter och bröd, men även en hel del choklad. Den är föll mig på läppen. Fantastiskt gott.




76% Chardonnay, 24% Pinot Noir.
Doft: Mognare doft än de tidigare. Härliga toner åt bröd, kex, blommor och honung.
Smak: Fyllig kropp med toner åt kex, blommor, honung och choklad. Inte lika "fet" som Paris med fantastisk god.



100% Pinot Noir
Doft: Frisk, chamig och flörtig doft med toner åt röda bär.
Smak: Frisk smak med inslag av hallon, smultron och jäst. Charmig och svåremotståndig.



måndag 18 maj 2009

Grillkväll

Grillkväll hos grannen tackar man inte nej till. Det är alltid en trevlig upplevelse under avslappnade former med god mat, roliga samtal, kortspel och skratt.


2006 Ramon Bilbao Crianza, Rioja, SB 6131, 74:-
Doft: Mörk fruktig doft med toner av björnbär, blåbär, svarta vinbär, fat och lite lakrits.
Smak: Modernt fruktdriven åt det mörk fruktiga hållet. Lite björnbär, lite svarta vinbär och en uns choklad. Tydlig på fatinslagen med efterföljande vaniljton. Varmt och lite eldigt avslut.



Ett modert vin som överraskar mig ändå. Fin fruktighet utan dill från Rioja. Inte jätte komplext men helt rätt en sån här grillkväll. Var sak har sin tid och plats.



2007 Gumfield Pinot Noir, Nya Zeeland, SB 6407, 129:-

Doft: Varm sötfruktig doft. Druvtypiska toner av övermogna jordgubbar samt en svag doft av lättrostat kaffe. Insmickrande.

Smak: Sötfruktig med drag av migna jordgubbar. Mogen frukt. Charmig och rik i smaken. En svätt pressad apelsin i mittpartiet. Avslutet håller i sin sötfruktiga karaktär och lämnar ett leende kvar på läpparna.

En Pinot Noir som levererar till förmånligt pris. Inget för frankofiler som vill ha det mer åt det syrliga hållet med drag av körsbär och lingon, utan här är det varmklimatsfrukt åt det söta hållet. Men ack så charmigt.


lördag 16 maj 2009

Languedoc-Roussillon


Av olika anledningar ligger jag efter i bloggandet. Så nu får jag försöka ta tag i det. Förra lördagen träffades grabbarna i Oenologi Orden. Denna gång var det jag som höll i vintemat och Lasse i maten. Min tanke med det här temat var att få igång en diskussion huruvida de här vinerna "smakar Frankrike"? Är det åt det här hållet "det nya Frankrike" går åt? Jag försökte hitta moderna, fruktdrivna och koncentrerade viner från ett område som annars stått för bulkviner, åtminstone för mig. Det blev lyckat, efter blindprovning så var det ingen som kom att tänka på Frankrike utan gissningarna gick åt Portugal, Spanien och Sydafrika. Alla viner utom en var väldigt goda. Jag var lite orolig för ett vin, varför jag placerade det först i provningen, vilket visade sig vara bra för det var det vinet som inte blev uppskattat.

Här kommer våra anteckningar om vinerna:


VIN NUMMER 1,
Doft: Spritigt, bonnigt, mörk frukt med ett udda uttryck.
Smak: Mandel, nötter, salt, svavel, kisel, odrickbart.

Det mest avskyvärda vin jag någonsin provat, och jag har en flaska till hemma. Iefterhand har jag hört andra som provat det och hyllat det som underbart. Flaskvariation?

Druva:Carignan (50 %), Syrah (40 %) och Grenache (10 %)

Familjen äger 27 ha varav 7 ha utgör betesmark för kor för att jorden ska få vila från produktion. Familjen Barral är vinodlare sedan 1750. Didier Barral tog över domänen för 14 år sedan tillsammans med sin bror. Didier Barral har ett stort intresse för naturen med ett speciellt intresse för mikroorganismernas funktion och insekternas roll i vingårdens



VIN NUMMER 2,
Doft: Inbjudande doft med toner av gräddkola, toffée, gräddhallonkola, gula russin, blyherts,"ripasso-doft".
Smak: Fylligt vin med bra strävhet inslag av hallonkola, lingon, mörk frukt och långt avslut.


Ett vin som fick 1 röst som kvällens favorit.
Druva: 100% Grenache
Gamle rugbystjärnan Bertrand for till Roussillon och tog hjälp av fristående vinbönder i Tautavel. Odlarna levererade sina mest utsökta grenachedruvor från de äldsta stockarna, och Gerard Bertrand mackade sedan på med sina dyra ekfat.




VIN NUMMER 3,
Doft: Elegant men stor doft av gräddkola och örter. En härlig ton av parfym hänger sig över vinet.
Smak: Fylligt och packad med mörk frukt. Inslag av viol. Vinet är strävt men med en balanserad kropp. Avslutet är fylligt och långt med en liten eldig knorr på slutet.

Även detta vin fick 1 röst som kvällens favorit.

Druvor: Syrah 75% och Grenache Noir 25%
Druvorna skördas för hand med ett uttag av 25 hl/ha från stockar som är mer än 50 år gamla. Efter 2 sorteringar sker jäsning på nya franska ekfat, därefter en lagring i 15 månader. Vinet är ofiltrerat.


VIN NUMMER 4,

Doft: Frisk doft med tydliga inslag av fat och animaliska reflektioner. Parfymerade toner och läckra nyanser av apelsin eller mandarin. Även stor på jordgubbar blandade med mörk frukt.
Smak: Fylligt och kraftfullt vin som är packat av mörk frukt. En hel del fat gör sig till känna och toner av jord, salmiak och tvål. I munnen känns det friskt och tydligt strävt uppbyggt av en bra kropp. Avslutet bär på en sälta som faktiskt för tankarna till Leon Barral, men här smakar det så mycket bättre.


Druvor: 60% Grenache och 40% Mourvedre.
Den mystiska skogen eller de fantastiska faten, som vinets namn betyder, är idag Senats bästa vin. Detta vin består till 60 % av 55 år gamla Grenache-stockar och resten 20-åriga Mourvedre- stockar.



VIN NUMMER 5,
Doft: Stor doft av gräddhallonkola tillsammans med fat och vanilj. Massor av röda bär och kaffe.
Smak: Kraftfullt vin med tydlig fatkaraktär. Strävt och friskt syrligt. Godisaktiga toner av kola och mörka hallon. Avslutet är långt och eldigt.



Fick 2 röster som kvällens favorit.
Druvor: 50% Syrah, 25% Grenache, 25% Carignan
Vinstockarna för syrah är runt 20 år gamla och för carignan och grenache 30-50 år gamla.
En noggrann selektering av druvorna gjordes vid sorteringsbordet varefter de avstjälkades och därefter gjordes ytterligare ett urval för att endast få de bästa druvorna. Carignan vinifierade med maceration carbonique. Syrah och grenache har vinifierats på traditionellt vis. Druvorna fick kallmacerera innan alkoholjäsningen startades. Jäsningen avslutades med att temperaturen fick stiga till ca 30°C. Den malolaktiska jäsningen genomfördes på tank
Vinet har lagrats i 18 månader på 600 liter stora ekfat (demi-muid)
Skördeuttag: 23 hl/ha



VIN NUMMER 6,
Doft: Stor, dov, kompakt med massor av mörk frukt. Kryddiga inslag så som kryddpeppar.
Smak: Extremt kompakt och koncentrerad. Viskös på gränsen till trögflytande. Serveras med sked? Mogen, sötfruktig. Choklad. Mörk, mörk, mörk frukt med kryddigt inslag. Avslutet är långt, långt fylligt, nästan söt ton fast med en knorr av sälta.
Denna fick även den 2 röster som favorit.
Druva: 100% Syrah
Mycket liten produktion och gamla stockar av Syrah är hemligheten bakom detta vin. Vinet har legat 20 månader på helt ny fransk ek och skördeuttaget brukar inte överstiga 30 hl / ha.
Pierre Cros är en gammal rugbyspelare som flyttade in i sina morföräldrars hus. Han tog över de gamla vinplantorna som i stort sett var övergivna och växte vilt. Hans viner är lika kraftiga och karaktärsfyllda som Pierre själv.



( kvällens laguppställning )



Patrik plockar fram ett medtaget bonusvin.
Doft: Plommon, kvisttomater, paprika, modernt.
Smak : Plommon, grönsaksdisk, paprika, tomat, rostade fat, god, lång, balanserad, välbyggd.



Vinet som Lasse serverade till desserten som bestod av en fryst chokladmousse med spritade körsbär.
Doft: Brända toner, aprikos, honung, söt, inbjudande.
Smak : Brända toner, söt, aprikos och honung, långt avslut.













torsdag 7 maj 2009

La Chapelle och Bründlmayer

Ett härligt återkommande inslag i vardagen, är Patriks och mina små mitt-i-veckan provningar. Igår var det dags igen och temat var vitt. Våra referenser på den vita sidan är något smärre begränsade om vi jämför med den röda. Men det är ju en av anledningarna till att vi träffas. För att prova, lära och bolla tankar och ideér kring vin. Fantastiskt roligt.

Jag stod för en flaska och Patrik för den andra. Vi provade den andres helt blint, och det är inte utan lite stolthet som jag får nämna att jag lyckades pricka in Sauvignon blanc. Det var svårare för min vän, men dock var rieslingen väldigt sluten direkt ur flaskan och det tog en bra stund innan den öppnade upp sig. Min vän bar även sviterna av en tidigare förkylning på sig.



Vin nummer ett, Doften ger först en ytterst fräsch krusbärston och på det tydliga mineraler. Doften ger ifrån sig en skön fruktsötma. Vartefter den får öppna sig under kvällen kommer de klassiska tonerna allt mer. Det är svartvinbärsnickel och en hel del nässlor. Doften är stor, bred och läcker. I munnen kommer melon upp i tankarna. Cantaloup-melon eller Galia. Men även torra fina mineraler som får en att tänka på blöt sten. Avslutet är läskande och lite varmt.





Importörens info: Familjen Bourgeois har odlat vin runt Sancerre i tolv generationer. Med flera olika vingårdar kan man producera viner i olika stilar som denna La Chapelle med sin charmerande, nästan smultrondoftande frukt. La Chapelle des Augustins är en enskild vingård som ligger sydost om staden Sancerre på sluttningen ner mot floden Loire. Vingården har gamla stockar med en snittålder på drygt 35 år. Jordmånen är 60 cm flintblandad lera på bas av kalksten, bägge stenarterna ger sitt till vinets karaktär. Flintan ger lätt rökighet och kalkstenen bidrar med vinets knivskarpa syra. Vinet är jäst på ståltank men 15% har sedan lagrats på 300-liters ekfat med bâtonnage för komplexitet och rondör.



Vin nummer två, Först är doften sluten och det krävs koncentration för att hitta nyanser. Men ganska snart kommer en tydlig rökig ton. Vinet doftar "fetare" än vin nr. 1. Nästan som användning av fat. Efter ytterligare tid kommer de klassiska dragen av petroleum och moppe. En liten förnimmelse av aprikos fläktar förbi också. I munnen är vinet rökigt och nästan smörigt. Det finns lite brända toner men förstås även den omisskännerliga bensinen. Vinet är fylligare än vin nr. 1 och har ett längre avslut. Fräscht och så fantastiskt gott.


Facit: 2005 WG Bründlmayer Zöbinger Heiligenstein Riesling, Kamptal, Österrike, 189:-, SB slutsåld.


Imortörens info: Vinföretaget grundades av Willis föräldrar och 1980 tog han och hustrun Edwige över driften. I dag brukar man 60 hektar vingårdar i vindistriktet Kamptal i regionen Niederösterreich. På Weingut Willi Bründlmayer prioriteras ekologisk harmoni. Man använder till exempel endast ekologisk gödsel. Och när gamla vingårdar grävs upp får de vila i fem år före nyplantering för att jorden ska hinna hämta sig och förnya sina förråd av näringsämnen.




Vinkokta musslor fick lyfta våra sinnen lite högre.
Patrik, vitt är helt rätt. Det här måste vi göra om. Snart!

söndag 3 maj 2009

2006 Enamore

Nu ryker den sista av mina Enamore. Jag har skrivit om den förr. Allegrinis sammarbete med Bodega Renacer i Argentina. "Amarone-tillverkade" 50% malbec, 25% syrah, 22% bonarda och 3% cabernet franc.

DOFT: Drivor med plommon, högar med körsbär, nävar med russin och på toppen av det rökt salami och fat.


SMAK: Läckra lädertoner, friska körsbär och söta russin. Fatigt och eldigt. Massor av katrinplommon! Avslutet är en skål med katrinplommon, ringlat på det, hemmagjord chokladsås.


2006 Enamore, Argentina, 195:-, SB 96053