onsdag 5 augusti 2009

2006 Schloss Gobelsburg Heiligenstein Riesling


Schloss Gobelsburg ligger vackert beläget mitt i distriktet Kamptal och det vilar på en nära tusen år lång och imponerande historia. På 1740-talet började munkar etablera vinodling (bland annat med bourgognedruvor) i större omfattning och vinernas kvalitet blev snart vida omtalad. Sedan den tiden har mycket hänt på det vackra slottet, men efter en lång tids förfall har egendomen och dess viner återtagit sin forna glans. Sedan 1996 drivs vinframställningen av den ytterst kompetenta Michael Moosbrugger som till en början hade stor hjälp av Willy Bründlmayer - en av landets skickligaste odlare och vinmakare. De 35 hektaren vingård, bland annat i finfina lägen som Zöbinger Heligenstein och Ried Lamm, domineras av druvorna Grüner Veltliner (cirka 50 procent) och Riesling (25 procent) och man praktisera flera olika uppbindningsmetoder beroende på druvsort och läge. Medvetenheten och noggrannheten har satt sina tydliga spår och vinerna från Schloss Gobelsburg är minst sagt imponerande. Idag rankas egendomen till en av landets bästa producenter och man kan därför med rätta säga att Schloss Gobelsburg är en riktigt komet!
Doften är stor och underbart frisk. Syran känns hög. Toner av citrus, äpple och gråpäron känns igen. Även en blommig ( jasmin ) nyans inbjuder. Lite klassiska petroleum associationer finns också.
I munnen är smaken mycket frisk. Syran är frisk och livlig. Inslag av äpple, citrus och grapefruktkött känns tydliga. Krispiga mineral toner med rökiga inslag känns spännande. Avslutet är långt och lite varmt. Gott.

Inga kommentarer: