måndag 3 augusti 2009

2004 St Hallett Old Block Shiraz


Det var längesen jag provade en högkvalitativ Barossa-shiraz. På semestern blev det dock tillfälle när jag fick dra korken ur den här.
Lite information hämtat från importören.....
St Hallet, ett klassiskt Barossaföretag, som grundades redan på mitten av 1940-talet, men de första 45 åren med produktionen inriktad på starkviner. 1974 kom en ung man vid namn Stuart Blackwell till företaget. Han hade arbetat på ett vineri i McLaren Vale och kom till Barosssa med
friska idéer om fatlagring och mycket annat. Men han ville vidga sina vyer. Han var nyfiken på vad som hände i Sydafrika och hans kontakter ledde till att han fick uppdraget att bygga upp
ett helt nytt vineri i Zimbabwe. På 1980-talet återvände han till Australien. Han fick snart nytta
av sina erfarenheter från Afrika, när St Hallett lät honom leda den modernisering av vineriet
som genomfördes 1988. Han byggde ett extremt modernt vineri och lade grunden till den vinfilosofi som alltjämt tillämpas på egendomen. Hans inställning har alltid varit att grunden för
ett bra vin läggs i vingården. Under sina många år på St Hallet har han samlat en otrolig kunskap om Barossas och Eden Valleys olika lägen. men Blackwells mest kända vin är de
tre shirazvinerna Faith, Blackwell och Old Block. Old Block 2004 fått sin karaktär av mer än 60 år gamla stockar. Blackwell har fått mängder av utmärkelser, bland annat "Barossa Winemaker of the Year 2003". I dagarna har han fått en synnerligen meriterad medhjälpare i stjärnskottet Toby Barlow, som lämnat sitt jobb på Mitchelton för att arbeta med Stuart Blackwell. Barlow har
gedigen utbildning – som kemist, vitikulturist och enolog – och har snabbt skapat sig ett namn i
dagens australiska vinvärld.
Vinets doft bär på mörk frukt. En mustig ton blandat med rostade ekfat. Mycket svarta vinbär och plommon. Läckra nyanser av kaffe/mocca och choklad. Jag hittar också en ton av gummi eller cykelslang som gör det hela än mer spännande. Mmm..jättegod doft.
I munnen är vinet visköst, kompakt och koncentrerat. Smaken djup och varmfruktig med toner åt det mörka hållet. Svartavinbär, plommon och fatkaraktär. Polerade tanniner och ett långt och gott avslut.
Det här var riktigt gott.

Inga kommentarer: