fredag 16 januari 2009

Riktigt goda tomater.


Alla Italienare talar alltid om hur viktigt det är med riktigt bra tomater. Under de sista månaderna fanns dessa tomater att hitta i butikerna. Det fanns färska i en klase på 2 kg eller dessa konserverade. Jag slog till på en burk. Detta måste testas. För 130:- burken måste dom väl vara bra. Frugan och jag gjorde helt enkelt en klassisk bruschetta. Vansinnigt gott! Visst fanns där en aning av den "konserverade" smaken, men otroligt smakrika. Jag kan bara tänka mig en tomatsås till pastan på dessa eller varför inte en tomatsås till pizzan.


Här följer ytterligare info om tomaterna vilket är hämtat från nätet;


Namnet Piennolo-tomater har sitt ursprung efter den traditionella teknik som bönderna på Vesuvius sluttningar har använt sig av som innebär att tomatklasarna knyts ihop i en ring så att det skapas en storklase (piennolo), som hängs upp där det är torrt och luftigt. Därifrån kan de enskilda tomaterna plockas en och en och användas under de följande månaderna. Den långa naturliga konserveringen, genom hela vintern och ibland ända till våren, fungerar genom att tjockleken på skalet som beror på att tomaterna odlas utan konstbevattning.
Tomaten har en tydlig röd färg, har tydliga linjer på sidorna och avslutas med en sorts spetsig topp som kallas ”pizzo” och detta särskiljer formen från olika hybrider som saknar sidlinjerna och har en rundare form. Skinnet är tjockt och nästan lite knaprigt, tomatköttet är fast med en delikat och omisskännlig bittersöt smak beroende på halten av socker och saltmineraler.
Slow Food har, i likhet med vad de gjort för andra traditionella produkter av hög kvalitet, angivit ett område för produktionen av piennolo-tomaterna och i samarbete med regionen Campania och nationalparken Vesuvius arbetar de för att erhålla en DOP-beteckning (Skyddad Ursprungs Beteckning).
Odlingsområdet för piennolo-tomater inkluderar alla byar och samhällen på Vesuvius sluttningar som är belägna på en höjd på mellan 150 och 450 meter över havet. Fröbäddar förbereds i februari medan de små plantorna blir planterade i mars-april och tomaterna skördas i perioden juli och augusti.
Jordmånen av lava ger en jämnt fördelad sammansättning ämnen. Den är mörk, sandig, vattengenomsläpplig, rik på kalium och med lågt innehåll av organiska ämnen och kväve.
Den enda bevattning som sker är genom det naturliga regnvattnet. Hela odlingsförfarandet plantering, beskäring, rensning, skörd, osv.) sker för hand och belägenheten på de branta sluttningarna gör det omöjligt att mekanisera produktionen. Under regnfattiga år blir produktionen mycket begränsad och understiger 100 kvintal per hektar.
Piennolo-tomater är en fundamental ingrediens i många av de typiska Neapolitanska kött- och fiskrätterna, men de används också för att skapa nya och innovativa rätter där man vill tillgodogöra sig den extraordinära kvaliteten i råvaran.




2 kommentarer:

Anonym sa...

ser GOTT ut!

Anonym sa...

Härligt... OstronÖrt...mmmh ja inkommer måndag/tisd. liten liten volym.