lördag 24 januari 2009

2005 Seghesio Cortina

För ett par år sedan blev jag tok förälskad. Ruset tok snabbt slut och jag sprang efter mer. Förälskelsen bestod av Seghesio Old Vine Zinfandel. I väntan på att nåa årgångar skulle släppas av denna kärlek, så fick denna Cortina kliva in som älskarinna.


Här har vi 100% zindandel från Dry Creek Valley i Sonoma. Den dominerande jordtypen i vingården kallas Cortina, därav namnet. Skördeuttaget ligger på 2 ton/hektar. Vinet är lagrat i elva månader på 75% franska och 25% amerikanska ekfat, varav 33% var helt nya.



I glaset finns en klart överlägsen eldighet. Alkoholen ligger på 15,2%. Doften är riktigt stor, åt det murriga hållet. Mörka bär, plommon och en hel del svarta vinbär gör sig till känna. Såklart finns en hel del vanilj runt alla bären. Doften växlar mycket under kvällen, vilket gör det spännande och nästintill omöjligt att låta bli och sticka ner snoken i glaset var femte minut. Plötsligt finns där kvisttomater. Lite senare dominerar ett sorts artificiell jordgubbsdoft. Efter det fylls doften med tobak. Och till slut lite björnbär och massor av choklad. Doften är en riktig höjdare.




I munnen känns tyvärr vinet som eld, därefter lägger sig en aska runt munhålan. Alkoholen gömmer mycket av dom goda svarta vinbären, plommonen, björnbären, vaniljen, tobaken och chokladen. Vinet är koncentrerat och bär med sig starka intryck av fat. Även avslutet är långt men förstärkt av alkoholen.


Doften kan göra mig knäsvag igen. Men den tydliga alkoholen i munnen drar ner mina känslor för denna älskarinna. Nu längtar jag till den stora kärleken Old Vine, som ligger och väntar i skåpet.



( Cortina Vingård, bilden är lånad från Seghesio´s hemsida )


2005 Seghesio Cortina, USA, 294:-

Inga kommentarer: