tisdag 29 april 2008

2006 Valencay

Nu har jag fått det röda vinet från Valencay av Peter och Cissi. Jag provade ju det vita tidigare och tyckte det var mycket trevligt. Nu var det så dags för det röda. Etiketten säger väldigt lite, det finns ingenting på flaskans "baksida". Men med lite läsning i div böcker hittar jag att de vita vinerna görs på Sauvignon Blanc och de röda från Valencay görs på Cabernet Franc, Pinot Noir och Gamay. När jag slår upp vinet i glaset och tar den första snabba sniffen känns det direkt att det är Gamay. Doftmässigt påminner det starkt om billiga Beaujolais. Här finns massor av eleganta bär som skogshallon och en liten andel blåbär. Vinet har en ungdomlig ton. Smaken är mjuk och bärig. Vi pratar noll tanniner, noll strävhet. 12,5% gör det väldigt lätt och lekfullt att dricka. Att smaken går åt hallon och blåbär är lite trevligt. Ja, ett trevligt vin. Det kan man sammanfatta med. Inte nåt jag springer benen av mig. Men, det gör inte att jag inte kan uppskatta stilen. En varm sommarkväll ute bland trädgårdsmöblerna, javisst!

torsdag 24 april 2008

Vinordic 2008


Så var det dags igen för den bästa vinmässan i Sverige. Det här är tredje gången som vingänget går. Som vanligt är det tusentals viner att prova, så på en dag hinner man med ett par hundra om man ligger i. Den här gången antecknade jag inte så mycket utan kände bara för att prova fritt och ledigt.
Vi började i champagne-baren, som i sig är en fantastisk skapelse helt byggd i is. Därefter flanerade vi runt och lät oss prova allt som hanns med. Ett av det bästa med mässan är att själv få träffa vinägaren, vinproducenten eller vinmakaren. Att se denne stolta individ själv beskriva sin tillverkning och tankar med vinet, gör att man långt senare även kommer att tycker lite bättre just om dessa viner.
Vi provade både rött, vitt, sött, mousserande, dyrt och billigt. Men även en liten gårdsbryggd färsköl från toscana. Å den gick inte av för hackor. Samma man hade även en Moscato di Asti som var nåt av det ljuvligaste vi provat på länge. Annars så väl alla La Spinettas viner ett stort ögonblick att få prova. Även en underbar Chenin Blanc från Loire fick mig att flina fånigt. Sen var det åtskilliga viner som var fantastiska men det får bli en annan historia.
Slutligen vill jag tacka Maria på Vinunic som sista timmen såg till att vi fick en sittande provning av högsta klass. Där fick vi en avslutning som gjorde intryck på oss alla, med en rad champagner från André Clouet och när ägaren själv slår sig ner och på engelska som mer lät som franska vilt beskrev sina viner samtidigt som han charmade alla kvinnor i hans omgivning. Underbart, ett minne för livet.

söndag 20 april 2008

Vårens första grillning

I lördags var det så dags för Agne och mig att bege oss ut till Stephan. Han skulle bjuda på gillat och vi skulle plocka med oss lite goda viner. Vädret var lite kyligt men vänskapen varm.


Vi började med en förrätt av anklever, mix sallad, nygrillade brödkrutonger, grillad pancetta och fikonmarmelad. Enkelt men himmelskt gott. Sen en mellan rätt med nygrillad salsiccia och grova bitar parmesan. Ska man grilla korv så är det salsiccia som gäller. Mums. Därefter grillad Selö-hjort, fälld av Stephan, och grillade grönsaker, bl a champinjoner, zucchini, paprika och lök. Marinaden till hjorten var upphottad med lite chili. Bara för att runda av mättnadskänslan avslutatde vi med en ostbricka, som bestod av Skärvångens Blå-ädel från Östersund, Langres Germain AOC, Parmigiano-Reggiano 36mån och jordgubbskompott i balsamvinäger. Naturligtvis slutade kvällen med en kopp kaffe och en god cigarr. Livet ser lite ljusare ut efter en sån här kväll, var en ofta återkommande kommentar.

Här kommer lite vinbilder med beskrivning på det som vi drack. Alla fantastiskt goda.


Vi startade med en champagne. Ett perfekt sätt att få upp aptiten och festkänslan. Jag har blivit helt såld på skumpa på sista tiden. Nån gång måste vi prova en vintage av typ Krug eller Cristal. Men den här var precis så där sexig god som flaskformen signalerar.



Vinet har en vacker färg med livliga bubblor. Doften är stor på bröd. Bakom brödtonerna hittar jag lite persikor och kanske aprikoser. Smaken är torr och fulladdad med grapefrukt. Nånstans där i all grape hoppar lite gula frukter fram. Aptitretande och helt enkelt jävligt gott!





Nästa vin plockar Stephan fram och Agne och jag provar blint. Doften är fruktig och fräsch. Den är väldigt tydlig på smörkola, och det gillar vi. Vi hittar också lite viol toner. Smörkola och viol ihop blir till en riktig godispåse. Mums. Smaken är mycket fruktig och här känns det som om någon mosat en massa bär och tryckt ner i flaskan, för att sen toppa med lite viol. Väldigt charmig och god. Visst känns den igen, men vi var nog mest inne på Chile och Carméneré innan vi till slut också nämde Aussie-shiraz. Penfolds levererar precis det man vill ha i alla sina viner tycker jag.






Nästa vin är Agnes och Stephan och jag provar blint. Vinets färg är vackert mörk med nyans åt orange. Antingen är det mognadstoner eller också en modern Barolo var min första tanke. Doften, herrejävlar, vilken doft. Mycket stor och komplex med tydlig tjära. Smaken exploderar i munnen, söt och fyllig med övertydliga tjärpastillstoner. Det är precis som att ta en hel näve med dom där tjärpastillerna man köper på Finlandsbåtarna och fylla munnen med. Wow! Men va f..n är det? Vi konstaterade nog att det måste vara Nya Världen. Troligtvis Sydafrika! Kanske en Pinotage, men vi var långt från säkra. Tack Agne för kvällens bästa vin. Min 2000 drack vi för 2år sen, och jag minns den inte så här. Vinet släpptes på bolaget den 2/5 2002 och kostade då 179:-. Den har lagrats i en mörk, rumstempererad garderob. Klart häftigt.


Här är vinet som jag tog med mig. Det här känner dom här rutinerade killarna igen direkt. Pinot Noir. Ett vin som får mycket bra kritik och klassas som en av morgondagens stjärnor. Bäst att passa på att prova medans man har råd att köpa dom. Doften är såklart druvtypisk med massor av jordgubbar och hallon men även en del örter. Smaken är sensuell, sexig och förförisk. Solmogna jordgubbar och vildhallon. Smaken är som det brukar från Napa, kraftig och nästan fyllig. Vinet har en lång eftersmak. Ett vin som är svårt att inte förälska sig i.




Nu när vi fått i oss massor gott plockar Stephan fram en 2005 Vergelegen Mill Race. Tyvärr fungerar inte tekniken som jag vill för den här bilden. Men vinets doft är extremt jordig. Först tror vi att det är något fel på den , men det lägger vi ner. Vinets smak är också jordig men här finns även en hel del mörka körsbär inlagda i choklad. Prisvärd för sina 105:-.


Som avslutning plockar Stephan fram en Tokaji. Den som gör några av dom absolut bästa Tokajier är István Szepsy. Det här är hans nya projekt tillsammans med en amerikansk finansman, Anthony Hwang. Gården drivs av deras barn och målet är att göra lättare Tokajier med mindre koncentration och inte så söta. 2002 är deras första årgång och det producerades totalt 15 000 flaskor.



Doften är förförisk inbjudande med massor av aprikoser och honung. Smaken är söt, dock inte tung och simmig utan fräsch söt med härlig syra. Och precis som i doften domineras smaken av aprikoser och honung. Det här är ett livselixir som fler skulle behöva uppleva. Sanslöst gott. Man kan inte annat än bli lycklig.
Allt som allt var det här en oförglömlig kväll. Jag är oerhört tacksam att ha dessa två herrar som vänner. Thank you, gentlemens!














lördag 19 april 2008

2007 Mulderbosch Rosé



Idag när jag gick hem från jobbet var det en riktig vårdag. Varmt, soligt och fredag! O vad kan väl inte passa bättre en vårkväll i april än en trendig rosé. Jag har aldrig tidigare provat en rosé, men har förstått att det är trendigt nu. Så läste jag om denna och tänkte att nu eller aldrig. Den har fått bra kritik av journalist-kåren. Mulderbosch är en ju aktad kvalitetsproducent från Stellenbosch så det bådar gott. Vinet är gjort av Cabernet Sauvignon.

Färgen är vacker och ser inbjudande gott ut. Laxrosa och fräscht.

Doften går jordgubbar och vinbär. Här finns också en skvätt nypressad grape. Doften är riktig tydlig på mineraler. Skulle jag inte se färgen skulle jag gissa på Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Men det här är inte vitt utan rött. Coolt. Jag började dricka det kylskåps kallt och när flaskan var nästan tom var vinet rumstempererat. Då tonades grapen ner och istället kom det fram smultron. Jag föredrar att dricka det varmare. Ny erfarenhet.

Smaken är eldig men fräsch. Bra syra.Liknande smakler som doften. Först vinbär och grape sen smultron och jordgubbar. Läskande gott och härligt lätt och okompliserat att dricka. Fantastiskt till mat. Vi åt tomat-bruschetta och vinet svarade gott mot tomaterna, basilikan och vitlöken. Senare på kvällen blev det lite cashewnötter och salta chips, även här funkar vinet bra.

Slutsats blir att jag gärna provar fler roséer, om de är så här välgjorda. Kul.

2007 Mulderbosch Rosé

tisdag 15 april 2008

2006 Kleine Zalze Cabernet Merlot Blend



Den här blev jag rekommenderad att köpa av Anders på Systembolaget. Han har pratat gott om denna producent flera gånger tidigare, - Mycket vin för pengarna!. Klart man vill testa, tänk och hitta ett riktigt bra vin i den här prisklassen. Druvmixen är så kallad " Bordeaux-blend ", 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot och 15% Cabernet Franc.


Färgen är mörk röd.


Vinet har en mycket fruktig doft som är extremt tydlig på gräs och grön paprika. Till slut känner jag bara väldigt gröna toner.


Smaken är fruktig och med rostade fat ganska snyggt inbakat i bakgrunden. Inte alls så där rökig som Sydafrikanerna kan vara. Men även i smaken dominerar grönt gräs och grön paprika. Allt är bara väldigt grönt.


This is not for me. Är det Cabernet Franc som gör att allt smakar gröna grönsaker??

söndag 13 april 2008

2005 Alain Jaume Grands Garrique Vacqueyras

Det finns så många vindistrikt som man ännu inte provat, eller för den delen ens hört talas om. Vacqueyras var helt okänt för mig tills för 5 månader sen. Då läste jag om andra vinbloggare som hyllade dessa viner. Så i december när det här vinet släpptes på bolaget slog jag till på en handfull flaskor.


Vacqueyras ligger i södra Rhone dalen, strax öster om Châteauneuf-du-Pape och alldeles söder om Gigondas. Området fick AOC-status så sent som 1988. Vinerna ska påminna mycket om sin granne Gigondas men med en rustik och "bonnig" karaktär. Druvblandningen i den här flaskan är 60% Grenache, 25% Syrah, 10% Cinsault och 5% Mourvédre.



Vinets färg är vackert röd. Det första som slår mig i doften är en blandning av olika örter och sen en blandning av röda och svarta bär. Vinet backas upp av snyggt integrerade fat. Doften är läcker, inbjudande och väcker lust. I munnen är vinet eldigt (14,5%) och har samma kryddighet av örter och blandpåse av bär. Bra syra och en helt ok längd.



Vinet är gott, trevligt och läskande. Det är skönt med sådana balanserade viner bland alla söta fruktbomber. Ett extra plus för den sexiga doften.



2005 Alain Jaume Grands Garrique Vacqueyras

söndag 6 april 2008

2005 The Footbolt Shiraz

Jag tycker att d´Arenbergs viner ofta är personliga. Skiljer sig en aning ur den breda Aussie-floden. Chester Osborn hör till de mer aktade vinmakarna i Australien. Jag har ännu inte fått möjligheten att prova deras prestigevin Dead Arm Shiraz. Namnet på det här vinet Footbolt ska enligt etiketten komma från grundaren Joseph Rowe Osborn´s häst -Footbolt. Som genom att vinna 6 lopp i rad bidrog till att hjälpa Joseph att starta företaget d´Arenberg.
Vinet kommer från McLaren Vale som ligger söder om Barossa Valley i South Australia. Här mellan havet och Mount Lofty-bergen är klimatet varmt och emellanåt torrt. Jordmånen består mest av kalk och järnrik lera.


Hur var det då? Jo, doften är tydlig på mint, eucalyptus. Härligt murrig på söt frukt. Stor doft. Jag hittar också katrinplommon och svarta vinbär. Smaken är lättillgänglig, lättflörtad men ändå rätt enkelspårig. 14,5% är snyggt inbakad i frukten och det söta frukten i doften är tacksamt utbytt till ett litet syrligt slut. Komponenterna: katrinplommon. mint och till viss del choklad kommer fram i smaken. Jag måste ändå tycka att doften är mer spännande än smaken.


2005 The Footbolt Shiraz