I munnen upplevs vinet rejält friskt med sin livliga syra och syrliga körsbär, som jag närmast återkopplar till Italien. Litet färska örter dansar runt den svala körsbärsfrukten. Efter ett par timmar i glaset har bärmattan fått sällskap med syrliga hallon och nästan omogna jordgubbar. Trots det så är det körbären som är allra tydligast. Tanninerna är lena och snälla, alkoholen på rätt nivå 13,5%. Avslutet kanske är något kort för att det ska bli minnesvärt.
Ett trevligt och gott vin men det lyckas inte beröra mig. Med sin friska och svala frukt alldeles utmärkt och säkert bättre till mat än på egen hand.
Pinot Noir druvorna till det här vinet kommer från sju olika kloner, Pommard, Wadensil, 113, 114, 115, 667 och 777. Vädret var litet varmare än normalt under våren 2007 och sommarmånaderna var något varmare än normalt men inte heta. Fram till början av september såg det ut att bli en mycket bra årgång, men mot slutet av månaden kom så regnet och det höll i sig i stort sett fram till mitten av oktober. Lyckligtvis nådde de flesta druvorna mognad innan regnet kom, vilket ledde till låg alhokol men med livlig syra och moderata tanniner.
Vinet fick vila i nio månader på franska ekfat och buteljerad i augusti 2008.
" The 2007 Pinot Noir Estate exhibits a perfume of clove, cinnamon, and allspice along with fruit aromas of black cherry, and plum. Elegant on the palate with light tannin and just enough sweet friut for balance, this medium-long effort will drink well for another 3-4 years" - aug 2008
88 points Robert Parker.
2 kommentarer:
Det som slår an en skön ton är ju helt klart etiketten. Apropå PN från Nya Världen borde någon åta sig uppdraget, precis som Niklas J åtagit sig Portugal och Madeira. Du behöver inte känna någon press ;)
Hej Fredrik
Jag tycker att både Johan P och Café Rotsunda/California Wine Report har koll på läget. Även om jag gillar U.S Pino-stilen väldigt mycket, som så mycket annat.
VH
Skicka en kommentar