torsdag 2 december 2010

- Hösten 08!

Vår gode vän Agne fyllde 40 år 2004. Då fick han så klart lite vin av hans goda vänner. Bl a av Stephan en 1996 Château Prieure-Lichine och av mig en 1997 Masi Mazzano Amarone. Redan den dagen bestämdes det att vi skulle prova vinerna tillsammans hösten 2008. Hösten 08 kom och gick. Det blev vår och sen höst 2009. För att därefter bli vår och höst 2010. Under hela denna tid utropades mantrat -Hösten 08! Tillslut, vintern 2010 lyckas få till en träff då dessa högt efterlängtade droppar skulle få provas.

Vi träffas hos Stephan och han börjar med att slänga på grillen mitt i smällkalla vintermörkret. Underbart! På grillen läggs blandade bitar av hjort, vildsvin och kalkon, som grillas till perfektion och serveras med läckra tillbehör.

Det är svårt att sätta ord på en sådan här kväll. Galet bra brukar räcka för att alla ska förstå. Jag vill ändå försöka hålla inlägget någorlunda kort.







1995 Pesquera Tinto Crianza, Ribera Del Duero


Vinet har en alldeles underbar mogen doft. Vi hittar blöta höstlöv och undervegetation. En blandning av svamp och animaliskt. Mörka körsbär mixas med skogshallon och över det sveper sig en blommig slöja som påminner om pelagon. I munnen känns mognadstonerna tydligt. Till en början känns vinet litet eldigt men det försvinner efter en tid. Vinet bär en torrhet och stramhet som belönas av lovord från oss. Tonerna går till mörka körsbär och rom/russin. Överlag finner sig en balans i vinet som gör att vinet växer i våra ögon. Det är svårt för oss att plocka ut toner i vinet nu när vinet mognat ut i en underbar balans.

1996 Château Prieuré-Lichine, Margaux, 4éme Cru Classé

Vinet har en liten unken doft i början, vilket gör mig nervös. En kort stund i glaset gör dock underverk för vinet. Doften öppnar upp med en alldeles underbar ton av blyerts, ceder, cigarrlåda eller humidor om man så vill. Det finns en liten början till mognad i doften, vi hittar multna löv och en dov viol ton. Doften växlar ändå spår och går till röda bär och cassis efter en tag. I munnen uppträder den sig som en fransk gentleman, stram, torr och härligt läskande. Vinet känns fylligt och stort (Michel Rolland?). Doftens nyanser känns igen och vi kan lägga på litet gröna paprikor. Avslutet är långt och klingar vackert ut i mineraler och söta bär.

Vinet är förbannat gott och förförande behagligt att dricka. Givetvis har FinareVinare provat vinet, men då en 2006, läs gärna deras upplevelse och info om producenten här.


1997 Masi Mazzano Amarone della Valpolicella
Stor julig doft, eller portvinslik om man föredrar det. Russin, valnötter, dadlar, körsbärspralin och tobaksblad. På den doften finns också en nyans av hö eller gräs. Efter en stund visar vinet en läcker hasselnötscremé i doften. I munnen är vinet initialt en käftsmäll eller in your face, mycket av allt. Portvinslik och massor av katrinplommon. Stor och maffig. När väl den första attackvågen rullat förbi lägger sig en alldeles bedårande matta av nejlikor, nötter, farinsocker och karamelliserade russin. Tanninerna är sammetslena och 16% göms väl i den kompakta frukten. Visst är vinet koncentrerat men det avslutar med en elegans som förvånar mig och en eftersmak som aldrig tar slut. Ett vin från den magiska årgången 1997, säkert högt eftertraktat i världen. I går släpptes 04:an på bolaget.




2005 Château Ducluzerau, Listrac-Médoc

Vinet har en doft som skiljer sig rejält från de tidigare provade vinerna. Här är det ung och flörtig frukt som ger ifrån sig söta bär och röda skumtomtar. Godislik med en mix av jordgubb, hallon och vanilj. I munnen finns dock inget av det söta utan här går tonerna till rönnbär och lingon, vilket gör att munnen fylls av syrlig frukt. Syran är pigg och läskande. Ok, vinet är gott med bleknar litet i jämförelse med dom andra vinerna.


2007 Barbera d´Alba, Josetta Saffirio

En nästan liknande näsa som förra vinet. Måste vara den unga frukten. Söta bär, vanilj och kola. Här finns något annat som sticker ut från frukt och bär korgen, läder och järn.

I munnen visar dock vinet upp en vacker sida. Söta bär så som jordgubbar blandas med sockerpudrade hallon. Här finns vanilj och en känsla av röda marmeladkulor. Efter ett tag hittar vi mörka körsbär men även nougat. Vinet är snyggt, elegant har en frisk syra och är superläckert.


2004 Áts Cuvée Royal Tokaji
Sist ut en liten sötnos. Färgen är bärnstensgul. Doften är alldeles packad av aprikoser inlagda i flytande honung. Frisk och söt. I munnen följer den samma spår med aprikoser, acaciahonung och en härlig känsla av solkysst frukt. Bra fin syra som balanserar upp det söta.
-Tack Agne och Stephan för en av årets bästa upplevelser.

2 kommentarer:

Pipe is life sa...

Tack själv för en kanon kväll.Fantastiska viner och bra käk. Och riktigt manliga kattungar.

Tryggve sa...

Låter som en riktigt trevlig kväll, kul läsning om vinerna. mycket nya tips. Coolt alt. kallt med grillning i månadskiftet Nov Dec :-)