lördag 31 juli 2010

2008 Xavier Châteauneuf-du-Pape

Nya årgången o8:an finns ute på hyllorna nu. Förra årgången blev uppskrivet av flera bloggare och bekanta till mig. Jag provade den och var inte lika imponerad. 2008 blev ett lite knepigare år i Ch9dP än det generösa och bussiga 07. Xavier finns i SB:s standardsortiment och kanske inte är det bästa alternativet bland sina lika. Prisbilden har gått från 199:- till 219:- vilket fortfarande är i lågprissekmentet bland Ch9dP:erna, men jag tycker ändå att 219 spänn på en flaska rödvin är mycket pengar. För väldigt mång är det säkert en förmögenhet.

Druvblandningen är övervägande grenache samt syrah, morvedre och andra druvsorter.

Doften är rejält eldig, dvs alkoholstinn. Det sticker till ordentligt i näsan. Bakom spriten finns ändå en läcker frukt som går åt körsbär och hallon, med en liten dos av örter. Ändå tycker jag doften är förvånadsvärt dov, och förstås alldeles för spritig.I munnen ändrar sig inte uppfattningen utan smaken är i första hand eldig. Frukten ger ifrån sig en skön kryddighet och fatighet som försöker täcka alkoholen, men klarar det inte. Vinet är medelfylligt och har tack-o-lov en pigg syra, som gör vinet väldigt matvänligt. Tonerna går åt körsbär, hallon och lite örter. Avslutet är läskande men brännande eldigt. Det ska nämnas att senare på kvällen öppnar ändå vinet upp sig och bjuder på en mer bussig frukt än tidigare, men åter igen är det för eldigt för min smak. Etiketten visar 15%.


Nu kanske vinet är något för ungt. Det är kanske möjligt att alkoholen kommer att integreras mer med frukten efter ett par års ryggläge. Det blir dock ett - Nej, tack för fortsatt köp för mig.2008 Xavier, Châteauneuf-du-Pape, SB 6267, 219:-

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Ah, tack då var man inte själv med att tycka att detta inte var något vidare. Uppfattade vinet nästan som korkat initialt. Buffligt och tvärt. Det finns ju roligare flaskor att vänta ut :)

Anonym sa...

Köpte 1 flaska 2010 på min 40 årsdag efter rekommendationer på SB. Den ligger fortfarande och jag tror jag ska spara den till min sista födelsedag på 40_sträcket. Vad tror du?