torsdag 29 juli 2010

2007 Pin Monferrato Rosso, La Spinetta

Farsan och Kristoffer är här på besök under några dagar, och det brukar resultera i flera goda viner. Så redan första kvällen drar Kristoffer ur korken på en fullvuxen noshörning. La Spinetta kan knappas behöva någon närmare presentation för en vinintresserad. Namnet på vinet, Pin, är brödernas Rivetti´s pappas smeknamn. Druvblandningen i 07:an är 65% nebbiolo och 35%barbera.

Det doftar ung frukt med mycket tydliga drag av viol. Sen finns en liten lustig ton av krusbär som jag inte är van vid bland rödviner. Givetvis finns här italienska körsbär och björnbär, men också en blandning av hallon och lakrits. Vart efter vinet öppnar upp sig finner vi en doft av tänd brasa eller grill. En känsla av karamell svävar över vinet.

I munnen är vinet rätt så tufft, med stram frukt och tuffa, unga, korniga tanniner. Violen känns tydlig även i smaken. Det gör även körsbären följt av björnbär, hallon/lakrits, dyra ekfat och kakao. Syran är skönt hög, vilket gör vinet ändå fräscht att dricka, trots sin tuffa stil. Avslutet är riktigt långt och rejält stramt och torrt. Det här är inget jag skulle bjuda ovana vindrickare på, utan man bör nog ha provat en del för att förstå och uppskatta vinet. I vårt sällskap sjöng vinet den vackraste italienska ara, för det här är sagolikt gott.


2007 Pin Monferrato Rosso, La Spinetta, SB 95642, 340:-

Inga kommentarer: