måndag 12 juli 2010

2006 Ripa delle Mandorle



Från det anrika slottet Vicchiomaggio i vackra Greve, Toscana kommer den IGT-märkta vinet. Med historia som startar på 1400-talet har slottet varit med om mycket, bl a bodde Leonardo da Vinci här då han målade sin berömda Monna Lisa.

Etiketten är målad av den lokala konstnären Nino Tirinnanzi. Vinet har en mix av 75% sangiovese och 25% cabernet sauvignon. Sangivovesedruvorna fick ligga i stora fat på 25-75hl, medan cabernetfrukten vilade i små 225-liters fat innan de två blandades ihop.


Doften är klassiskt italiensk med livliga körsbär och lätt örtig. Dom små barriquen lyfts behagligt fram och här kanske det finns en touch av mjölkchoklad?

I munnen är det källarsvala vinet fylld med sura italienska körsbär, precis som det ska vara. Vinet är slankt och lättfotad med torr och syrlig frukt. Då utomhustemperaturen snuddar 32 grader blir vinet fort varmt och då kliver små söta röda bär fram också i smaken. Men det är bäst i sin svala skepnad, då den läskar sig gott.


Ok, det är inget stort djup med komplex frukt. Det är bara så gott och enkelt när det serveras svalt i denna värme. Kanske är det så här det skulle smaka på plats. Man kan lätt drömma sig bort när ögonen får vila på etiketten samtidigt som den kompakta sommarvärmen omger den svala buteljen och vinet svalkar strupen.




På SB:s hemsida står det årgång 2005 men det är alltså 06:an som levereras nu. Vilket inte gör saken sämre med tanke på 06:ans goda år i Toscana.

Inga kommentarer: