VIN NR 1
Först en ganska obefintlig doft som sen lämnar ett ungt och bärigt intryck. Smaken är mjuk och har inga tanniner alls. Det räddas upp av en fräsch syra som är väldigt frisk, nästan på gränsen till "sur". Annars är det ungt och bärigt med tonvikt på röda trädgårdsbär.
2008 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy, Domaine Guyon. 129:-
Inkörsnivån på Bourgogne brukar sällan locka till hurra-rop. Det har dock faktiskt hänt att jag väntat ett år innan korken dragits ur och då var det just i den stunden supergott.
VIN NR 2
Här är den en mer uttalad druvkaraktär än förra vinet. Frukten doftar också lite sötare. I det här vinet finns det dock även en trevlig ton åt det animaliska och läder. En enkel men trevlig doft. I smaken går doftens nyanser igenom. Jordgubbar såklart, blandas med läder och kött. Vinet är mjukt och lent i munnen och inte lika syrligt som vin nr 1.
2008 Saint Clair Pinot Noir, Nya Zeeland. 99:-
Trots den låga prislappen ett helt ok vin. Bättre än första vinet.
VIN NR 3
Större doft än de två första. Sälvklart stor på jordgubbar men även här hittar en härlig animalisk ton. En lustig blandning av skog, främst tall och en känsla av parfym. Efter en stund fångar jag upp en doft av rostiga spikar. Intressant och personlig god doft.
I munnen hänger doften med, tall, skog, parfym, jordgubbar och rostiga spikar. En frisk syra håller upp vinet snyggt. Avslutet är långt och har den första tiden en för mig litet obekväm skalbeska. Den försvinner dock när vinet fått öppna upp sig senare.
2007 Gevrey-Chambertin, Chanson, 369:-
Ett väldigt gott vin från Chanson Père & Fils. Lite respekt ger det när man läser att firman grundades för 250 år sedan. Just vinerna från Gevrey-Chambertin har jag fått för mig vara de som är mest traditionella och rustika i Bourgogne.
VIN NR 4
Läcker doft med sötaktig frukt. Inslag av halm och hö. Ett helt jordgubbsland men också en tydligare fathantering än de tidigare vinerna.
I munnen är vinet också lite fylligare än de tidigare vinerna. Härligt och läckert med sötaktig frukt men ändå en fin syra, stor jordgubbston med fatinslag. Fint långt avslut. Riktigt gott!
2008 Felton Road Estate Pinot Noir, Nya Zeeland, 349:-
Ett högt uppskrivet vin som verkligen levererar ett leende på läpparna.
VIN NR 5
Oj, här är det en rejält mogen doft. Nästan på gränsen till passerad peak. Dov frukt med toner av mogna jordgubbar, multna löv och bränt socker. Fina apelsinsyror.
I munnen är vinet moget med mörka jordgubbstoner och litet brända inslag. Fortfarande fräsch syra med ett trevligt och gott avslut. Efter hand öppnar vinet upp sig ännu mera och blir riktigt läckert. Om man nu gillar den mogna stilen, förstås.
2000 Chambolle Musigny Louis Jadot, Bourgogne, 345:-(nov -07)
Klart häftigt att få prova. Otroligt att det hållt i tio år. Visst går det att lagra pinot noir, men det kanske inte faller alla på läppen. Min smakpalett börjar älska dessa toner.
VIN NR 6
Rejält fruktig och mullig ton. Mogna jordgubbar med fattoner och vanilj. Riktig god och sensuell doft. Smaken är mycket fetare än tidigare viner. Toner av mogna jordgubbar och mycket vanilj. Fina apelsinsyror balanserar upp elegansen och gör vinet oemotståndigt sensuellt. Långt och druvtypiskt avslut.
2008 Pinot Noir Te Rehua, Escarpment, Nya Zeeland, 300:- (restaurang sort.)
Helt klart bästa vinet för kvällen, tätt följt av Felton Road. I Te Rehua är det fylligheten tillsammans med elegansen som tilltalar mig oerhört. Den är så oerhört sensuell att det är svårt och inte tycka om den. Samma upplevelse som när jag provade Walter Hansel North Slope, ett minne som består.
Så var själva provningen över. I just den här flighten vann N.Z. överlägset mot Bourgogne. Ligger N.Z. bättre i pris kontra kvalitet jämfört med Bourgogne? Är det för svårt att hitta russinen i det gamla anrika franska distriktet? Frågor som hänger kvar i luften då vi går på kvällens meditationsvin:
Stor doft med russin och dadlar. Otroligt läcker. Även fikon och choklad känns tydligt. När så valnötter skrivs ner i noteringen så är hela julkorgen komplett.
I munnen är vinet förvånadsvärt ungt, med ett antal år till att åldras på. En lustig ton av vägdamm lyfts fram, små finkorniga sandiga tanniner. Härligt torr riktigt mörk choklad blandas med russin, dadlar och fikon. Söt och fylligt med lång, lång eftersmak. Mmmm, så gott det är.
1985 Vintage Port, Graham´s
En fantastisk vinupplevelse och ett av de äldsta vinerna som jag provat. Tyvärr var korken riktig svår att få upp, men det gick bra ändå. Portvin kan vara så himmelskt gott när det är som bäst. Jag ångrar inte att jag köpt på mig litet Vintage 03:or, men måste gå på 07:orna också nu. Sen är det bara att gömma och glömma.
Sedan tog Lasse med sig nya årgången av barberavinet Le Serre från Bosco Bracco. Det har vi provat tidigare, men inte 07:an. Nu med en upphottad etikett, tack o lov. Tidigare problem med korkarna verkar nu också åtgärdat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar