måndag 19 april 2010

Jordkällare

Jag har tidigare ursäktat, den allför långa tiden mellan bloggandet, med ett nyinköpt lanställe. Där finns också en jordkällare, passande nog för den vinnörd som jag är. Nu börjar arbetet att städa ur det och fylla den med flaskor på lut. Så just nu känns det som jag köper betydligt mer än jag får dricka, för att på sikt försöka få upp en ansenlig volym, förutom det som jag köper till mitt permanent boende.

Med vissa mellanrum har jag mätt av temperaturen i jordkällarn. Den ligger på 7 grader. Det kanske är för kallt? Vad jag förstått bör det väl ligga mellan 11-13 grader för optimal vinförvaring. Vad händer på sikt med vinerna när de ligger i 7 grader?

Jag har köpt en avfuktare också, men har inte mätt fukten ännu. Men vad jag hört så är just fukt ett ganska stort problem i jordkällare.


Nu börjar det spännande och tålamodsprövande arbetet..........

4 kommentarer:

Tryggve sa...

Ser ut som en perfekt vinkällare, kan det ha haft påverkan på val av lantställe...? :-) Jag tror inte vinerna far illa med ca 7 grader under vintern, långsam mognad som värsta scenario (?) intressant att se vad temperaturen hamnar på under varma sommardagar. Låter helt rätt att tanka upp källaren, säg till om du behöver hjälp att hålla antal flaskor i balans..CU

Micke sa...

Hej Tryggve
Visst blev jag eld o lågor över att det ingick en jordkällare och så hjälpte det till att frugan fick sin vedeldade bastu där hon kan ha ett litet spa-rum.
Det var som jag gissade på också, med långsam mognad.
Låter som en lysande idé att få lite hjälp att hålla nere tillväxten..:)

Vård o Vin sa...

Hej!
Kul med en jordkällare! Jag tror inte heller att du kommer ha några problem med temp ner mot 7 gr. Så länge du håller dig över 4-5 borde allt vara lugnt. Har du avfuktaren igång kommer dessutom tempen att stiga lite eftersom tempen höjs lite när vattnet kondenserar.

Micke sa...

Hej V o V
Nu har jag satt igång avfuktaren och vips så steg tempen med ett par grader. Vad jag förstått så om temperaturen stiger till en viss temp, så försvinner fukten av sig själv till en viss del?