söndag 25 april 2010

2002 Rocca Guicciarda Riserva


Plötsligt händer det........ Tillfället då man blir överraskad. Trots usel årgång i Toskana och ett vin som kanske inte är tänkt för lagring, men ändå lyckas det lysa upp en sen vårkväll på lantgården. Det var Lasse som tog med sig den ut när hans familj kom ut på besök. Han hade öppnat den kvällen före men druckit bara ett glas. Kört ner korken igen och låtit den stå.

Doftmässigt bjuds vi på en mogen doft, dock inte uttorkad frukt, utan en skön åldring. Mörka körsbär är självklart. Fatbehandlingen ligger snyggt runt frukten. God mörk choklad blandas med en näve robusta örter.

I munnen känns frukten behagligt mogen. Liksom i doften finns här massor av mörka körsbär och tydliga fatinslag. Mörk choklad och en uns lakrits. Nedslipade tanniner och en bra syra gör vinet gott.

Jag ska nu åka och inhandla magnum butelj av det här vinet och gömma undan ett decenium i jordkällarn.

2002 Rocca Giucciarda Riserva, Barone Ricasoli, Italien, 139:- (2007)



2 kommentarer:

Barney sa...

Tack för trevlig läsning.

Rocca Guicciarda Riserva verkar vara hett i bloggvärlden just nu. Jag bifaller dina kommentarer och bifogar mina egna från en blogg i närheten:

Drack igår en källarlagrad 01a och blev närmast chockad över vad som levererades. Har alltid tyckt att vinet i sin ungdom har känts snålt och slutet, närmast tunt, men som nio-åring har vinet utvecklats till något helt annat. Fantastisk utveckling med superbt integrerade fattoner, bibehållen frukt och syra. Riktigt lyxigt för billig penning.

Micke sa...

Hej Barney
Vad roligt att läsa. Jag är övertygad att din 01:a var så mycket bättre än 02:an som jag prova. Men helt klart är det som du säger, riktigt lyxigt för billig penning.
Har du en egen blogg? Det vore intressant att läsa där, vad heter den isåfall?
VH