måndag 27 april 2009

2005 Canonica a Cerreto Riserva

Vi var bjudna över till grannen på en härlig grillmiddag. Patrik och Susann tycker alltid det är kul att blindtesta mig på deras köpta viner. Så var det nu också. Här var mina intryck:

Doften är initialt fruktigt Nya Världen med en massa svarta vinbär. I munnen är vinet fruktigt och mjukt. Efter några munnar till kommer ett syrligt slut med drag av körsbär. Vinet var några grader för varmt när vi börja prova det. När det sjunker några grader är doften fylld med körsbär, choklad och fat. Smaken bär på mogen, solvarm frukt med toner åt körsbär. Avslutet är lätt eldigt med en syrlig svansspets.

I första stund var jag i Australien och snurrade, men ganska snabbt ändrades tankarna till Italien. Det var grundat på körsbären och det syrliga slutet. Jag tyckte dock att den var rätt mörk och solvarm i sin framtoning, varpå jag gissade på södra Italien, kanske en Montepulciano.


Svaret var denna Chianti Classico Riserva. Med en druvblandning på 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon och 5% Merlot. Landade på Systembolagets hyllor i april månad och ska således finnas i sortimentet i 1 år. Kan lagras skriver systembolaget. De orden är man inte bortskämd med på bolaget, men för mig är vinet på sin topp nu. Min upplevelse var att det var gott, moget, tillgängligt, charmigt, går hem hos den breda publiken och ett säkert kort att rekommendera.


2005 Canonica a Cerreto Riserva, Italien, 152:-

torsdag 16 april 2009

2006 Provenance Rooi



Kan man låta bli att bli lockad av denna charmiga etikett?

Här är lite information om producenten hämtad från leverantörens hemsida;

Upper Breede River Valey ligger mjukt inbäddad i bergen och gör att platsen har en högst unik topografi och en naturlig skönhet. Detta unika läge var det som lockade bosättarna hit för mer än 300 år sedan. Det var av samma anledning som man valde att anlägga vinegendomen i dalen. Egendomen ligger i ett område som heter Tulbagh, i Western Cape provinsen 120 km nordost om Kapstaden, insmuget vid foten av berget Saronsberg som egendomen har fått sitt namn från. Egendomen bildades i slutet av 2002 när Waveren och Welgegund, två vingårdar av den historiska twee Jonge Gezellen egendomen, köptes för att skapa en unik plats för modern vingård. Två månader senare svepte en brand genom dalen och förstörde nästan alla Saronsbergs vingårdar och fruktträdgårdar.

Som ett resultat av branden fick man ge upp sina ursprungliga planer för egendomen och i slutet av 2003 startade jobbet med att plantera nya vinstockar och arbetet med att bygga upp vinkällaren. Man har under åren mellan 2003 fram tills idag gradvis planterat nya vinstockar vilket har resulterat i totalt 41 hektar vinodlingar och en ultramodern vinanläggning.
Strax efter den förödande branden anställdes Dewaldt Heyns som vinmakare på Saronsberg. Premiär skörden genomfördes i slutet av januari 2004 då man skördade de första Sauvignon Blanc druvorna. Av dem producerades ett vin som blev mycket prisbelönt. Det var det vinet som startade en trend av fina omdömen och utmärkelser för Saronsbergs olika viner. Det har utan tvekan bidragit till att Dewaldt blivit invald i den prestigefyllda Cape Winemaker’s Guild, en sammanslutning av de bästa vinproducenter i Sydafrika som syftar till att öka kvaliteten och ge en internationell profil till den sydafrikanska vinframställningen. Att upptas i denna sammanslutning är en stor persolig ära för Dewaldt men även ett bevis på Saronsbergs ambitioner och förmåga.

Trots Saronsberg korta historik har producenten redan skördat enorma framgångar och ryktet om denna för många okända producent har börjat sprida sig, inte bara i Sydafrika utan i hela den vinintresserade världen. Få producenter har fått så många utmärkelser och positiva omdömen som Saronsberg lyckats få under 2006, 2007 och 2008 och sagan fortsätter. Att Saronsberg är en mycket intressant och kvalitativ producent med stora ambitioner, som kommer få mer uppmärksamhet i framtiden råder det ingen tvekan om.

Provenance Rooi är en så kallad Bordeauxblend. Druvblenden är 39% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 18% Malbec och 7% Pertit Verdot.

Fruktig doft med toner åt gräs, paprika, kvisttomat, plommon och fat. En lätt rökighet finns också i doften. Smaken är god och medelfyllig, lite söt och med mjuka tanniner. Tonerna går åt grönt så som paprika, kvisttomater, plommon och ekfat. Den sedvanliga rökigheten som är så typisk för Sydafrika finns också här. Avslutet är medellångt och lätt eldigt.

Ett klassiskt sydafrikanskt vin med rökiga inslag, men även en hel del gröna nyanser som jag kan ha svårt för. Här balanserar det precis på linjen, vilket gör att jag gillar det. Är det värt 129:-? Nja, kanske en tjugolapp för mycket.

2006 Provenance Rooi, Sydafrika, 129:-

onsdag 15 april 2009

2003 Ojai Syrah Verna´s Vineyard

Dags att bjuda på en gammal vän, Ojai. Adam Tolmach viner har varit bland de bästa vinupplevelserna för mig det senaste året. Läs gärna tidigare inlägg om hans viner.
Här kommer lite info om Ojai hämtat från importörens hemsida:
Adam Tolmach nådde sin maxproduktion redan 1997 med 6.000 flaskor. Dessa är uppdelade på runt tjugo olika viner. Merparten av dem är vingårdsbeteckande viner från vingårdar i Santa Barbara County.Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ÅHAJ. Adam startade Au Bon Climat med Jim Clendenden men började redan 1984 att göra sitt eget vin under Ojai-etiketten. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s. iakttag noggrant och gör ingenting.



Detta är andra årgången Adam gör denna cuvée från denna vingård som ligger granne med White Hawk. Klonerna i vingården är 1, 99, 383, 470, 877, Durrell och Estrella. Vingården ligger i Cat Canyon några kilometer norr om Los Alamos i Santa Barbara County. Jorden är sandig och det är ett kallt kustklimat. Vinet har en bra naturlig syra både p.g.a. ett kallt mikroklimat och p.g.a. de nya klonerna. Vinet har vilat 16 månader på 30 % ny fransk ek. En av hemligheterna bakom de jordiga mineraltonerna som balanserar den rika druvsötman i Ojai's viner, är att Adam när det finns 3-4 brix kvar av druvmusten, drar över dem till fat med jästfällningen, som han gör battonage på precis som på vita viner.



Nattsvart färg. Stor och extremt fruktig doft. Tydliga inslag av mörka plommon och svarta vinbär samt björnbär. Överhuvudtaget mörk frukt och fat i sin framtoning. God doft.
Smaken är fyllig och rejält smakrikt. Kompakt och totalt överfull med frukt. Tanninerna är mjuka och syran helt ok. Den mörka frukten dominerar även i smaken, plommon, björnbär, svarta vinbär men också lite blåbär. Avslutet är riktigt långt med en lite för hög eldig svans just ikväll. Kvar i munnen finns också en känsla av bittra kärnor.

Ett stort och bombastiskt vin. Just ikväll inte så fantastiskt som jag tyckte förra året. Alla dom underbara hallon hittade jag inte denna gång. Inte heller gula frukter och smörkola, kanske har den nåt sin peak? Jag väntar nog inte mycket längre med den sista kvarliggande flaskan Verna´s.

2003 Ojai Syrah Verna´s Vineyard, Napa, USA, 299:-

måndag 13 april 2009

2006 Hansel Pinot Noir North Slope

Under påskhelgen kunde jag inte hålla fingrarna ifrån denna pinot, efter att ha läst flera andra bloggare här och här. Enligt importörens hemsida älskade Walter Hansel Bourgogne och planterade 1978 250 plantor Pinot Noir och Chardonnay med avsikt att göra världens bästa vin. Numera driver sonen Steve vineriet, med samma vision som pappan. Lågt skördeuttag är grundregeln –högst ett ton per hektar. Skörden är manuell och man bokstavligen plockar druvor i nio (!) skördeomgångar. Ny rensning äger rum i vineriet. Naturlig jäst, minimal filtrering. Lagringsfaten väljs speciellt för varje årgång, aldrig nya. Det blir boutiquevolymer. Vineriet är litet men funktionellt. Utanför står tolv medelstora öppna jäskar och ett tiotal mindre i rostfritt stål. Inne i det knappt 300 m2 stora vineriet står ett antal tankar i stål för blandning, samt alla ekfat, ungefär 280 stycken. Stephen Hansel använder sig endast av franska ekfat, främst från tunnbindaren Francois Frères, men också lite från Seguin-Moreau. Till faten köper han ek från Allier själv, låter lufttorka i minst tre år och skickar den sedan till tunnbindarna. Stephen vill ha fat med rätt hård rostning, något han kom att uppskatta tidigt.. 15-20 dagars jäsning och maceration med försiktig överpumpning av skalmassan 3-4 gånger per dygn. Vinerna lagras på till 70% nya franska ekfat utan omdragning under tolv månader. Vinerna buteljeras utan att klarning eller filtrering.







Stor nästan söt doft. Väldigt tydlig vanilj till en början, som sen övergår till trädgårdsbär och då framför allt jordgubbar. Efter ett par timmar sprider sig även en lätt ton av kaffe och något animaliskt fram ur glaset. En skvätt apelsin känner jag också, kanske t.o.m romerska bågar. Doften är sexig, förförisk, sensuell och urläcker. Smaken ger en fyllig pinot noir-smak av jordgubbar och andra trädgårdsbär. I munnen är vinet sammetslent men ändå uppbackad av en bra syra och fräschör. I mittpariet tittar den där lilla apelsintonen fram. Avslutet bär på en lång, lång eftersmak som är fylld med nästan övermogna jordgubbar. En liten eldighet gör mig påmind att detta är Nya Världen. Det här vinet är alldeles underbart gott och tillhör ett av det godaste jag druckit hittills i år. Mums.


2006 Walter Hansel Pinot Noir North Slope Vineyard, USA, 295:-



onsdag 8 april 2009

2001 Castello di Fonterutoli vs 2005 Morone

Igår blev det ännu en lyckad kväll när Patrik och Carina titta förbi. Med sig hade de förutom ett fantastiskt gott humör också en flaska vin och lite delikatesser. Som vanligt fick dom prova min flaska blint och jag deras.


I glas nummer 1.

Färgen är mörk röd. Doften är mörk och murrig. En hel del lakrits i första attacken. Sen brända toner och en massa fat. På det lite rostade toner, kanske lättrostat kaffe. Mörka frukter och bär, så som plommon, svarta vinbär, svart vinbärsnickel och fikon. Även en svag pust av apelsin/citrus. Wow, vilken fantastisk doft. Vi går igång alla tre. Smaken ger ifrån sig mogen frukt, körsbär, fikon och plommon. Vinet har kvar sin stramhet om än med en viss rundad mognad. Avslutet är ljuvligt gott.

Svar: 2001 Castello di Fonterutoli, 279:-

Vinet är underbart. Patrik hyllar det och säger ett av de bästa vinet han provat hittills iår. Jag är beredd att hålla med, åtminstonde på doften. Patrik lyckas också återuppta sin stolthet, som sist blev lite naggad i fallet om merlon, då han gissar på en mogen italienare. Bra jobbat.

Läs mer här om på deras hemsida.




Glas nummer 2.

Ljusare i färgen än glas nr 1. Oj, här snackar vi knäck och kola i doften. Så till den milda grad att det nästan skymmer andra dofter, men vi hittar ändå en bärighet, pur-ung frukt, lite citrus även här, mandelmassa och lite örter. Smaken är ursträv och riktigt stram. Vi nämner också omogna svarta körsbär, lite blåbär och peppar.

Svar: 2006 Morone Vino Nobile di Montepulciano, 169:-

Den här behöver absolut vila, gärna i ett par år innan det är dags igen. Här får min solthet sig en törn. Jag tycker mig känna igen det knäckiga och fräscha frukten samt den rejält strama smaken med pepparen och gissar till slut på en ung Côte Rôtie. Ha, så fel man kan ha. Vinet landade på hyllorna nu i april och ska finnas kvar i ca ett år, så det blir nog att köpa in ett gäng och stoppa undan. För gott var det.

Läs mer här på deras hemsida.



Tack Patrik och Carina för ännu en mycket trevlig kväll. Vi måste bestämma ett nytt datum snart.

måndag 6 april 2009

2006 Bourgogne Rouge

Dags att prova det här vinet igen. Sist jag skrev om det nämde jag lite kort om Lucien Le Moine. En négociant som jag tror bara kommer att bli bättre och bättre. Det här är deras billigaste basvin. Prisvärt i Bourgogne är väl näst intill omöjligt, det gäller även här tycker jag.

Doften är frisk och bär på toner av körsbär, jordgubbar och jord. Smaken ger ifrån sig ett rejält bett med frisk syra. Det första som slår mig är sura körsbär, kanske lite rönnbär och tranbär. Men sen kommer det fram fina jordgubbsnyanser. Eftersmaken är flörtigt god med drag åt jordgubbssaft. Syran i vinet retar upp aptiten, och jag säger till mig själv att det här är ett perfekt matvin gjort åt det old school-hållet. Jag önskar vinet lite mer djup bara, så hade det fått sig en guldstjärna av mig.

2006 Bourgogne Rouge, Lucien Le Moine, Frankrike, 329:-

söndag 5 april 2009

2001 Vigna Piaggia Brunello di Montalcino

Jag dricker alldeles för lite Brunello nuförtiden. För att råda bot på det provar jag denna flaska som jag fått av min chef, som köpt en låda på plats. Han betalade cirka 50 euro per flaska. 2001 ska vara en bra årgång för Toscana. Producenten Abbadia Ardenga huserar i det gamla klostret från medeltiden i Montalcino.

Vinet har en stor doft, som är fylld med körsbär och en hel del brända toner. Efter en stund öppnar den upp sig och visar upp en massa söta röda bär och en pust av tobak. Smaken ger ett friskt bett. Syran är riktigt tydlig. Även här är det först syrliga körsbär som gäller, men det lutar sig mer och mer på fantastiska söta röda bär. Det finns även en touch av torra kryddor, brända toner och en del fat i alla de röda bären. Avslutet är långt och väldigt gott. Vinet är elegant och sammetslent med en hel del komplexa nyanser. Jag tackar för den upplevelsen.

2001 Brunello di Montalcino Vigna Piaggia, Abbadia Ardenga