Under påskhelgen kunde jag inte hålla fingrarna ifrån denna pinot, efter att ha läst flera andra bloggare
här och
här. Enligt importörens hemsida älskade Walter Hansel Bourgogne och planterade 1978 250 plantor Pinot Noir och Chardonnay med avsikt att göra världens bästa vin. Numera driver sonen Steve vineriet, med samma vision som pappan. Lågt skördeuttag är grundregeln –högst ett ton per hektar. Skörden är manuell och man bokstavligen plockar druvor i nio (!) skördeomgångar. Ny rensning äger rum i vineriet. Naturlig jäst, minimal filtrering. Lagringsfaten väljs speciellt för varje årgång, aldrig nya. Det blir boutiquevolymer. Vineriet är litet men funktionellt. Utanför står tolv medelstora öppna jäskar och ett tiotal mindre i rostfritt stål. Inne i det knappt 300 m2 stora vineriet står ett antal tankar i stål för blandning, samt alla ekfat, ungefär 280 stycken. Stephen Hansel använder sig endast av franska ekfat, främst från tunnbindaren Francois Frères, men också lite från Seguin-Moreau. Till faten köper han ek från Allier själv, låter lufttorka i minst tre år och skickar den sedan till tunnbindarna. Stephen vill ha fat med rätt hård rostning, något han kom att uppskatta tidigt.. 15-20 dagars jäsning och maceration med försiktig överpumpning av skalmassan 3-4 gånger per dygn. Vinerna lagras på till 70% nya franska ekfat utan omdragning under tolv månader. Vinerna buteljeras utan att klarning eller filtrering.
Stor nästan söt doft. Väldigt tydlig vanilj till en början, som sen övergår till trädgårdsbär och då framför allt jordgubbar. Efter ett par timmar sprider sig även en lätt ton av kaffe och något animaliskt fram ur glaset. En skvätt apelsin känner jag också, kanske t.o.m romerska bågar. Doften är sexig, förförisk, sensuell och urläcker. Smaken ger en fyllig pinot noir-smak av jordgubbar och andra trädgårdsbär. I munnen är vinet sammetslent men ändå uppbackad av en bra syra och fräschör. I mittpariet tittar den där lilla apelsintonen fram. Avslutet bär på en lång, lång eftersmak som är fylld med nästan övermogna jordgubbar. En liten eldighet gör mig påmind att detta är Nya Världen. Det här vinet är alldeles underbart gott och tillhör ett av det godaste jag druckit hittills i år. Mums.
2006 Walter Hansel Pinot Noir North Slope Vineyard, USA, 295:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar