måndag 3 mars 2008

Délice de Bourgogne


Ikväll var behovet av god ost stort. Varför jag köpte en Délice de Bourgogne 38%. Det är en fransk färskost som är nära besläktad med Boursalt och Brillat-Savarin. Ostens ursprung är ju vida känt för sina vinodlingar och sin Dijonsenap.

Doften på osten är går åt ladugård och ko-spillning. här finns även en liten god fotsvetts ton. Det bådar gott redan. Smaken är underbart krämig och där ostens skorpa ger ett skönt tuggmotstånd mot det i mitten gräddiga krämet. Smakerna går åt ladugård, fotsvett och champinjon. En mild och underbart god ost.

I glaset finns en skvätt La Spinetta Ca´di Pian kvar från i helgen. Det har stått i flaskan med korken nedtryckt i 44 timmar. Jag va skeptisk om Barberan klarade det. Doften ur glaset ger syrliga mörka körsbär och en lien ton av blyerts. Den har helt klart tappat av sin fruktighet. Smaken är dov på frukt och med tydlig syrlighet på mörka körsbär. Det har även kommit en spritsighet som jag inte minns från helgen. Barbera ska nog drickas ung och helst hela flaskan på en kväll ( Det brukar väl knappast vara nåt problem ;-) ).

Inga kommentarer: